Peking – Förändringarnas stad

I september var jag på Bokmässan i Göteborg och träffade bland annat Laurella & Wallin Förlag. Laurella & Wallin är förlaget som ger ut böcker under genren skön reselitteratur och jag har tidigare läst och recenserat böcker som är utgivna av dem, Rom och Floden som delar staden och Palermo är en lök. Böckerna är en blandning av reselitteratur och guidebok vilket var precis vad boken jag fick med mig från årets bokmässa stämde väl in på!

Peking

Jag har länge drömt om att resa till Kina och i synnerhet Peking. Efter att ha läst boken så är min längtan än större att resa dit men också en ånger över att inte ha rest tidigare. Eller precis som författaren, Jojje Olsson, skriver på sista sidan i boken. En anledning att åka hit så fort som möjligt är att du just läst denna bok. För om bara några år så stämmer den inte längre – då har Peking återigen förändrats, och ingen kan idag säga hur. 

IMG_0103
Jojje Olsson i mitten hos Laurella & Wallin Förlag på bokmässan. 

Tror det är svårt att föreställa sig hur denna enorma stad med 11.5 miljoner invånare är att turista i. Var ska man börja? Vad ska man se? I Peking har det funnits bosättningar i över 3.000 år. Tyvärr har man ”förstört” staden och mycket av de gamla byggnader finns inte kvar. Det som lockar mig mest efter att ha läst Jojjes bok är hutongerna, där Jojje själv bor, samt Den Förbjudna Staden. I boken droppar Jojje det ena tipset efter det andra på ett sätt som jag ibland undrar om han själv är medveten om (vilket han naturligtvis är!). Min utlästa bok har fullt med hundöron som jag ska sätta samman på en lista när jag åker dit! Du får tips om intressanta museer, restauranger som är värda att besökas, områden som är intressanta samt en hel del praktiska tips för turisten och andra intresserade. Allt vävs in i en mycket intressant berättelse om Pekings förvandling samt om befolkningen som bor där. Det märks att Jojje kan sin stad som han studerat, bott och arbetat i sedan 2007.

141118083
Hutong i Peking som det numera inte finns så många kvar av!

Resa dit!

Om du, precis som jag, är intresserad av att åka till Peking så tycker Jojje att den bästa tiden är april-juni eller september-oktober. På sommaren blir det en otroligt fuktig värme. Hos Resia säljer vi resor från två utmärkta arrangörer, Kinaresor och Lotus Travel. VBåda går att boka online. Vill du ha personlig service så arrangerar Magnus Tollbom från Resia i Halmstad resor till Peking och har så gjort under flera år. Kontakta honom för mer information och tips eller läs mer här!

7 Responses to Peking – Förändringarnas stad
 1. Åse Svara

  Detta kom precis som jag funderar på om Peking är en stad att åka till! Boken ska jag absolut läsa!
  Vi funderar på att ta en vecka i Peking i början på april, innan vi åker vidare till Taiwan för att hälsa på son med fru och då en nyfödd liten flicka 😀

  Jag vill gärna bo i hutongerna i stället för på ett lyxigt anonymt hotell, så man verkligen kan känna att man är just i Peking.
  Det som oroar är väl trafik och den dåliga luften.

  • Hallin Svara

   Åse: Tycker absolut att du ska läsa boken. Så välskriven, intressant och fylld med tips! Håller med där, hutongerna verkar riktigt spännande. Ja, det är nog ingen stad jag skulle vilja bo i med tanke på den dåliga luften men att åka dit ett par veckor är nog ingen fara! Så kul att åka till Taiwan och hälsa på sonen, tänk vilken lycka!

 2. Sara Svara

  Peking är absolut en stad jag vill besöka! 🙂

  • Hallin Svara

   Sara: Visst är det en spännande stad!

 3. Jojje Svara

  Tack för recensionen 🙂

  För den som är mer nyfiken på boken, har jag på min blogg just startat en ”julkalender” där kapitlen presenteras var för sig: http://inbeijing.se/bulletin/2013/12/12/julkalender-peking-forandringarnas-stad-lucka-4/

 4. […] stad. Boken är full av hundöron och en resa dit har åkt högt upp på önskelistan. Här recenser... blogg.resia.se/2014/09/30/pekings-hutonger

Kommentera

Please rate*

Din email-adress kommer inte att publiceras. Var snäll och fyll i namn, email och en kommentar.