Wien – kultur, vals och caféer

Kultur

Wien har många storslagna byggnader som skapar en pampig atmosfär åt staden. En av de mest kända byggnaderna är Stephansdomen, den gotiska katedralen mitt i Wien från 1200-talet. Du kan gå uppför de 343 trappstegen upp i den 137 meter höga tornspiran där du har en strålande utsikt över Wien.

135703141

Katedralen är öppen för besök måndag-lördag 6-22 och söndagar 7-22. Man kan gå guidade turer och få se mer av Stephansdom, både katakomber och takpromenader. Dessa hålls på mån-lö 9-11.30 samt 13-16.30, söndagar 13-16.30. Varje dag hålls mässor och man anordnar även konserter som är väldigt mäktiga att delta i. Här kan du läsa mer. 

Vals

Mozart föddes i Salzburg men Wien var absolut hans hemstad. Musiken präglar Wien och är det någonstans du ska gå på opera så är det här. Wien har tre operahus, det vackraste och mest omtalade är Staatsoper. Det första operahuset byggdes 1869 och var en omtvistad byggnad och arkitekterna fick mycket kritik. Operahuset förstördes vid bombningarna vid andra världskriget och ett nytt operahus byggdes upp. Biljetter kan man köpa på deras hemsida här. Vill man ha tag i billiga biljetter så kan man köpa överblivna biljetter till ett lägre pris samma dag. Operan har även guidade visningar samt ett museum i en intilliggande byggnad där man kan se mer av tidigare föreställningar. Läs mer på hemsidan.

101519475

I Wien kan man även gå på bal. Säsongen börjar vid nyår och pågår flera veckor framåt. Totalt hålls det cirka 400 baler under den här perioden som drar många turister. Den allra finaste balen går av stapeln på Staatsoper i den otroligt vackra balsalen. Biljetterna är dyra men att delta blir ett minne för livet för många. Här kan du läsa mer och boka biljetter.  

Caféer

I boken Klassiska caféer i Europa hittar jag flera tips på caféer i Wien. Precis som övriga storstäder i regionen så är Wien caféernas stad. Caféerna är som ett extra vardagsrum och många är de som slår sig ner och läser sin medhavda bok eller väljer på någon av alla tidningar som brukar finnas på caféerna. Man umgås, träffas och dricker kaffe och äter bakelser. De mest historiska caféerna med anor från 1800-talet är Griensteidl, Bräunerhof och Central. Är du i Wien så ska du absolut boka in minst ett besök på ett café och prova den obligatoriska sachertårtan.

cafe-central_1

 

cafe-central

Café  Griensteidl
Michalerplaz 2

Café Bräunerhof
Stallburggasse 2

Café Central
Herrengasse 13

3 Responses to Wien – kultur, vals och caféer
 1. Sandra Svara

  Hej!
  Vart i Wien ska man bo om man vill ha när till mysiga och trevliga restauranger? Sevärdheterna kan vi ta oss till dagtid men vore trevligt att kunna gå till restaurangerna på kvällen.

  Vänliga hälsningar
  Sandra

  • Hallins reseblogg Svara

   Sandra: Ledsen att mitt svar har dröjt men här fick jag tillkalla experthjälp från MAria Wahlström från Resia i Jönköping som har bott i Wien! Så här svarar Maria:

   Om man inte vill bo inne i innerstaden så tycker jag att man kan bo i mysiga Grinzing. (Det var här jag bodde) Där finner man vinodlingar runt hörnet och mysiga promenadstråk.
   Det finns inte så många hotell där men om kund vill veta mer får hon gärna kontakta mig. Det finns många mysiga Heurigen som serverar enklare österrikisk mat och dryck/vin.
   Såg i nedan länk att jag skrivit lite om Grinzing i bloggen tidigare. http://blogg.resia.se/2013/01/07/wien-bast-i-varlden/

   Om man inte vill bo utanför stadens centrum så tycker jag ändå att hotellen i innerstadt är mysigast.
   Mysigast restauranger och cafeer hittar man annars i innerstadt, bezirk 1. (Inom ringen)

   Vill du kontakta Maria så når du henne på maria.wahlstrom@resia.se eller 036-36 34 49 42.

 2. Manfred Rusner Svara

  Hej!

  Upptäckte denna sida när jag googlade på caféer i Wien. Vi (min kollega Ingrid och jag) har vår egen favoritlista på 10 caféer i Wien. Här är länken till sidan: https://austriatravel.se/tips-artiklar/cafeer-i-wien-kaffe/

  Ingrid är född i Wien – så hon borde veta något om Wienercaféer – och jag har bott där i tio år. Dessutom innehåller sidan lite allt möjligt som är bra att veta: Vad heter de olika kaffe-dryckerna? Skillnaden mellan ett café och ett konditori och annat livsviktigt!

Kommentera

Please rate*

Din email-adress kommer inte att publiceras. Var snäll och fyll i namn, email och en kommentar.