ECPAT om resebolags och resenärers ansvar

Enligt en undersökning ECPAT gjorde 2012 så har sex procent av alla svenskar som rest utomlands de senaste fem åren har sett tecken på att turister försökt utnyttja barn sexuellt. Bland förövarna finns även svenskar. Jag kontaktade Anders Pettersson, ny generalsekreterare på ECPAT Sverige, för att få mer information om problematiken, vilket ansvar resebranschen har och vad man som resenär kan göra för att motverka barnsexhandeln.

Anders_ECPAT
Anders Pettersson, generalsekreterare på ECPAT Sverige

Enligt UNICEF 2007 dras 1,2 miljoner barn in i den globala barnsexhandeln varje år.

Barnsexturism existerar överallt där det finns turister. Det är efterfrågan som styr och fattigdom är en faktor som gör att barn löper en större risk, berättar Anders Pettersson generalsekreterare på ECPAT Sverige.

Anders berättar hur resebolag har ett ansvar att motverka barnsexturism och att de bör skriva under ECPATs uppförandekod. Han framhäver även hur man som resenär har ett visst ansvar.

Det är viktigt att göra medvetna val när man reser. Att resa med ett resebolag som skrivit under ECPATs uppförandekod innebär att man själv tar ställning mot den organiserade brottsligheten som utnyttjar barn på ett väldigt brutalt sätt.

The code

ECPATs uppförandekod går under benämningen The Code.

Anders berättar att tack vare koden har det skett en kunskapsförändring både hos resebolag och hos resenärer. Problemet är inte längre gömt i ett dunkel, utan börjar uppmärksammas allt mer.

– Ifall resebolag är aktiva och uppmärksammar problematiken, då kommer efterfrågan och övergreppen att minska över tid.

Att vara medveten om barnsexturism är väldigt viktigt då det är en organiserad kriminell verksamhet. Anders uppmanar resenärer att sätta sig in i problematiken innan man ska iväg på resa, till exempel genom att läsa information på ECPATs hemsida. Misstänker man något på resmålet ska man anmäla det så fort som möjligt, för att hjälpa till att bekämpa verksamheten. Anmälan görs enklast via ECPAT hotline, vilket är en anmälningssida på internet där man anonymt kan tipsa om misstänkt barnsexturism, barnpornografi eller trafficking. Tipsen sorteras och vidarebefordras till polisen för utredning.

– Man ska självklart slappna av på sin resa, men samtidigt ha ögonen öppna och vara vaksam för problematiken.

Det finns tyvärr fortfarande många som inte anmäler sina misstankar. Enligt en undersökning ECPAT genomförde 2012 var 40 procent av de tillfrågade osäkra på hur de ska agera om de ser något misstänkt. Att få anmäler kan även bero på en känsla av självbevarelsedrift, då man inte vill lägga sig i något som känns otäckt eller skumt. Men Anders vill poängtera att det är viktigt att agera på sin magkänsla.

– Tycker man att en situation har karaktären av barnsexhandel är det viktigt att göra en anmälan. Det är vårt ansvar som vuxna, avslutar Anders.

Gästbloggare_170px_malin

Kommentera

Please rate*

Din email-adress kommer inte att publiceras. Var snäll och fyll i namn, email och en kommentar.