Gästbloggare Jens: Fem sevärdheter i Budapest

Dags för en ny gästbloggare i Resfeberbloggen, Jens Hagert. Jens driver bloggen Upplevbudapest.se och anser att Budapest är den bästa weekendstaden i Europa. Han har tidigare bott i Budapest och har därför en stor förkärlek till staden, i detta inlägg bjuder Jens på en kort reseguide med fem måsten.
Varma dopp vid Széchenyibadet Budapest

1. Varma dopp vid Széchenyibadet
Budapest är verkligen badhusens Mecka. Med över 100 termalkällor ett flertal termalbad så har Budapest en självklar plats i alla bad- och spaälskares hjärtan. Tänker du utforska Budapests olika badhus så är Széchenyibadet en bra utgångspunkt. Széchenyibadet, som är ett av Europas största termalbad, är också Budapests mest populära badhus. Här kan du varva varma bad, med bastubesök och spabehandlingar. Badkläderna bör alltså vara det första du packar ner i resväskan inför Budapestresan.

2. Gripande besök på the House of Terror
The House of Terror är ett museum som skildrar Ungerns två tuffaste perioder, fascist- och kommunistregimen. Både nazister och kommunisternas hemliga polis använde under sitt styre denna byggnad bland annat som tortyrkammare. Är man någorlunda historieintresserad så rekommenderar verkligen ett besök på the House of Terror, men vill samtidigt varna för en obehaglig och gripande upplevelse. Reser ni med små barn så är Terrormuseet ett alternativ som ni kanske bör avstå från.

3. Shopping på Váci Utca
Váci Utca är Budapests shoppingstråk nummer ett och ligger mellan Vörösmarty och Saluhallen, med andra ord så centralt man kan komma. På denna exklusiva gågata hittar du alla märkesbutiker. Utöver de lite dyrare märkesbutikerna finns här även ett brett utbud av restauranger, souvenirer och små caféer. Här ligger det kända fiket Gerbeaud som serverar bakelser från himmelriket.

4. Livespelning på Fat Mo’s
På puben Fat Mo’s är det alltid nåt på gång. Hit kan du komma för att äta och dricka gott samtidigt som du avnjuter en livespelning där blues & jazz är det återkommande temat. Trots att Fat Mo’s är inrett i amerikansk anda så serveras här givetvis det mesta i ungersk dryckesväg. Här kan du dricka allt från öl, vin, whiskey till den klassiska ungerska spritdrycken pálinka. Fat Mo’s har stängt på söndagar och måndagar.

Parlamentet i Budapest

5. Guidad tur i parlamentet
En sevärdhet man verkligen bör sätta av lite tid för i Budapest är parlamentet. Denna makalösa byggnad sträcker sig 268 meter längs med Donaufloden och är idag världens nästa största parlamentsbyggnad. Det är en mäktig känsla att gå utanför Ungerns parlament, byggnaden tycks aldrig ta slut. Varje dag erbjuds guidade turer på engelska i parlamentet. Höjdpunkten inne i parlamentet är den stora kupolsalen. Här förvaras många klenoder, bland annat Stefanskronan som är Ungerns viktigaste dyrgrip.

Gästbloggare: Jens Hagert
wwww.upplevbudapest.se

Sugen på mer Budapest? Boka en weekend till Budapest här!

Kommentera

Please rate*

Din email-adress kommer inte att publiceras. Var snäll och fyll i namn, email och en kommentar.