Mexico – Yucatan

Mexico och Yucatan-halvön är ett av vinterns mest populära resmål. Det ligger på fjärde plats över våra mest bokade resmål efter stora charterdestinationer som Gran Canaria, Teneriffa och Phuket men före andra omtyckta resmål som Dubai och Lanzarote.

playa-del-carmen_2
Mexico och Playa del Carmen blir alltmer populärt.

Den mest bokade orten är det växande Playa del Carmen som är en utmärkt utgångspunkt för dig som vill upptäcka mer i området. Efterfrågan på nya resmål har ökat och nu finns det flera orter att välja på. Många väljer att ta en vecka i Playa del Carmen som har ett stort utbud och ta en andra vecka på en lugnare och mindre ort.

Maria Lennerman (f.d. anställd)Resia i Nyköping har hjälpt mig att göra en kort beskrivning av de aktuella orterna:
Cancun – Lyxiga hotell och hett nattliv
Playa del Carmen – Trevlig badort något för alla
Isla de Holbox – Lugn och ro på orörda stränder
Isla Mujeres – Underbara stränder med bra snorkling
Tulum –  Lugn och ro med en av Mexicos bästa stränder
Akumal – Barnsemester i det lugna
Cozumel – För dykaren och de som gillar snorkling
Puerto Aventuras – Trevlig ort med bra hotell och närhet till både Playa del Carmen och Cancun
Puerto Morelos – För den som vi bo lyxigt

Playa del Carmen

Många hotell i Playa del Carmen erbjuder all inclusive som håller en väldigt hög standard. Om hotellet ligger nära centrum så tycker Maria att man inte bör ta all inclusive då det finns ett stort utbud av restauranger som inte är särskilt dyra, cirka 300 SEK för en middag för två. Playa del Carmen är en ganska livlig ort med många butiker på en lång huvudgata, 5th Avenue. Maria tycker att prisnivån även är låg när det gäller shopping och att man t e x kan köpa ett par Converse till halva priset mot hemma.

playa-del-carmen_4
Ett stort utbud av shopping.

playa-del-carmen_3
I Playa del Carmen finns många restauranger att välja på. 

Caroline B Berlin från Resia i Linköping som också har varit i Mexico tycker att det bästa och billigaste sättet att åka till andra ställen är med shuttles. Dessa hittar man vid 2:e Street- Quiantana Roo. Det är även det vanligast färdmedlet för lokalbefolkningen. På plats berättar man vart man ska och får besked om var man ska ställa sig och strax kommer en minibuss för att hämta upp. Dessa bussar kör överallt, vi åkte till Cancun, Acumal, Tulum och Xcaret. Priset är extremt lågt och man betalar innan man kliver av direkt till chauffören. På tillbakavägen blir man upphämtad där de släppte av dig. Bussarna går tätt med cirka 15 min. intervall. Chaufförerna vet var gasen sitter så det går undan! Enda gången de bromsar är vid topas (enorma vägbulor) och vid busstoppen.

Isla de Holbox

Ett populärt resmål att spendera sin ”lugn- och ro-vecka” på är den vackra ön Isla de Holbox. Det var exakt vad Maria Lennerman gjorde och hon beskriver ön så här:

På Isla de Holbox bodde vi på Las Nubes de Holbox. Ett helt fantastiskt hotell som i princip ligger i vattnet. Personalen gjorde att man kände sig som hemma och i restaurangen serverades god mat. På hotellet kunde man låna både cyklar och kanoter helt gratis. I en hel vecka gick vi barfota eller i flippflopp, då ön endast är sand och inga bilar kör på ön. Det enda som är tillåtet är golfbilar, det kan man även hyra själv och upptäcka ön på egen hand. Det finna ett flertal restauranger på ön och maten var riktig mexikansk mat och smakade underbart. Fisk och skaldjur direkt från havet till en liten summa. Vi var på en båtutflykt där vi fiskade vår egen fisk som tillagades till lunch och en hel flock med delfiner fick vi se på väg ut till havs.

Isla-de-holbox_2

Isla-de-holbox_1
Avkopplande och härligt på Isla de Holbox.

Isla-de-holbox_3
På Isla de Holbox är det golfbilar som gäller om man vill ta sig fram!

Även Caroline B Berlin har gjort samma kombination och hon berättar om hotell som har hängmattor på pålar i havet! Caroline tipsar också om att valhajarna passerar Isla de Holbox mellan maj-september då många turister besöker ön.

Även Anne Larsson från Resia i Skövde har varit på Isla de Holbox och blev förtjust i den charmiga ön. Hon påpekar att man bör känna till att Isla de Holbox är ett naturreservat så stränderna städas inte från tång. Hon berättar att man varje dag fick göra en liten !”gata” så att man kunde ta sig i och ur vattnet. I vattnet finns det ingen tång utan det är härligt klart och långgrunt.

Tulum

En av Mexicos absolut vackraste stränder ligger i Tulum som erbjuder en fantastisk kombination då du även kan besöka Mayatempel. Här kan du bo i ”hyddor” med palmbladstak direkt vid stranden. Caroline B Berlin har varit där och beskriver Tulum så här:

Fantastisk strand, lång, bred och nästan helt öde. Här finns inte många hotell och de som finns är mindre och ligger nästan gömda. Här finns även en camping där det var flera som tältade eller hade husbil. På campingen kan man även hyra små stugor. På stranden finns inga parasoller eller solstolar det finns inte heller så många ställen att köpa mat på. Så ta med när du besöker Tulum! Revet går här utanför så många tar sig ut med båt för att dyka och snorkla. Jag tycker absolut att man ska besöka mayatemplet som ligger på en höjd ovanför stranden med en fantastisk utsikt över havet. Shuttlebussen stannar en bit utanför templet så man kan gå därifrån eller ta ett tåg som går till entrén. Till stranden tar det ca 20 minuter att gå.

tulum_2

tulum_1

tulum_3
Vackra stränder och mayatempel i Tulum.
Alla bilder lånade av Fritidsresor.

Det här är första delen av två inlägg om Mexico. Häng med oss när vi berättar om alla intressanta utflykter i nästa inlägg!

Boka resa till Cancun här

Boka resa till Playa del Carmen

2 Responses to Mexico – Yucatan
  1. [...] I vårt tidigare inlägg om Mexico och Yucatan så berättade vi om Tulum som är en härlig ort att bo ... blogg.resia.se/2013/10/25/mexico-yucatan-utflykter
  2. […] stränder. Snorkelvattnet sägs vara det bästa i världen. Det finns många orter att välja på, h... blogg.resia.se/2014/08/13/karibien-i-vinter

Kommentera

Please rate*

Din email-adress kommer inte att publiceras. Var snäll och fyll i namn, email och en kommentar.