Kuba – historia och stränder

En riktigt spännande ö i Karibien är Kuba med sin historia och vackra stränder. Vi har tidigare skrivit om charterutbudet och att det är Ving och Apollo som har resor hit. Du kan välja på flera kombinationer på boenden eller rundresor.

Vi har också tipsat om att flyga reguljärt då du kan vara mer flexibel med avresedatum.

94099585

Förra året var Sophia Anderberg som arbetar på Resia i Halmstad på Kuba. Vi har intervjuat Sophia och fått hennes bästa tips:

Berätta om de olika möjligheterna att ta sig till Kuba och vad du tycker passar bra. 
Smidigaste sättet att ta sig till Kuba skulle jag nog ändå säga är med hjälp av chartern. Där får du all hjälp med visumhantering och liknande på ett väldigt smidigt sätt. Båda Ving och Apollo kör jättefina resor dit och Apollo erbjuder bra kombinationsresor med tre dagar i underbara Havanna samt elva dagar med sol och bad i Varadero. Det gör Ving också men då med en vecka på varje ställe. Havanna är verkligen något man inte får missa när man är där!

När jag åkte hit åkte jag tillsammans med Fritidsresor och även de anordnar, tillsammans med Temaresor, jättefina rundresor till Kuba där de plockar fram de bästa av Kuba, allt från salsa till cigarrfabriker och sockerodlingar.

Havanna verkar verkligen vara en stad utöver det vanliga. Berätta mer! 
Havanna är fyllt av färg, musik och dans och otroligt glada människor. Vart man än går möts man av sång, dans och stora leenden. Gränderna känns färgglada med byggnader målat i blått, gult och rött. Kvinnor med stora cigarrer och färgglada klänningar strosar omkring och om man vill får man ta kort på dem, men man ska veta att dom vill ha betalt också!

V

Havanna_5_ving

De mysiga uteserveringarna och cafeerna i de olika gränder är underbara att besöka när man strosat runt länge, eller som i vårt fall, cyklat i en väldig motvind tillsammans med temaresor och deras guide!

I vårt fall blev det en välförtjänt Daquiri på La Floridita, Hemingways egna favoritbar.

På kvällen fortsätter sången och dansen samt flera barer och klubbar öppnas. Och har man aldrig provat att dansa salsa är det här man ska göra detta. På de mindre bararena möbleras det om och golven förvandlas till små mysiga dansgolv där alla, vuxna kvinnor och män till yngre flickor och pojkar, rör sig till de rytmiska, kubanska takterna och detta är så häftigt att se! De är grymma på att dansa!

Själva fick vi gå salsakurs och det är inte enkelt ska jag säga, men så otroligt roligt!

I Havanna ska man bo på Hotell Nacional, fantastiskt hotell med det bästa läget. Många kändisar har bott här och häftig inredning i rummen, väldigt gammaldags och kungligt.

Havanna_3_ving

 

Havanna_4_ving

Hur reser man runt på Kuba? 
Just för denna anledningen är det smidigt att ta en charterresa eller en rundresa till Kuba, då samtliga bussar och andra transportmedel ingår. Det finns absolut lokalbussar och liknande men bussarna går lite som dem vill.

Hyra bil rekommenderar jag inte, däremot fungerar taxi hur bra som helst. Däremot skiljer priserna från taxiföretag till taxiföretag, kontrollera priserna samt förhandla priserna innan du hoppar in i taxin.

Känner man sig trygg på Kuba?
Ja absolut.
Dock är det viktigt att ge dricks, Kuba är väldigt fattigt och deras löner är minimala i jämförelse med våra. Så dricks uppskattas verkligen!

Berätta om vad som gjorde starkast intryck på dig under resan.
Det som gjorde mest intryck på mig var salsakursen, då jag är gammal danstjej från början. Alla dansade med alla och hade allmänt roligt. Allt kändes så naturligt jämfört med när man går ut och dansar här hemma.

Vi cyklade även i Havanna, genom flera fina parker, bostadsområden och på en stor väg med ordentlig motvind. Men detta var fantastiskt. Att få se och uppleva Havanna på cykel var väldigt intressant. Ett stort plus att ha guide i Havanna, man får lära sig massor. I vårt fall hade vi en kubansk guide med oss också.

Är Varadero den enda sol och badorten?
Ja det skulle jag säga. Bra sol och bad, fina hotell med All Inclusive men inte mer än så. Därför rekommenderar jag alltid en kombination med Havanna och Varadero då Varadero endast erbjuder sol och bad.

varadero_1-ving

 

varadero_2_ving
Härliga stränder i Varadero.

Berätta mer om Varadero.
Hotellen är jättefina, stora, fräscha hotell precis vid stranden. Perfekt för sol och badfantaster. Aktiviteter som små segelbåtar och liknande finns på stränderna för uthyrning. All Inclusive är väldigt vanligt, just för att utbudet av restauranger är väldigt begränsat. Maten är inget märkvärdigt men stora bufféer med bra valmöjligheter.

-Stränderna är långa och stora med fin vit sand. Aktiviteter finns på stränderna genom hotellen, segelbåtar och kajaker och liknande.

Hur är kostnadsläget på Kuba?
Kuba har två valutor, en turistvaluta samt en lokal valuta. För övrigt är det billigt, en öl för cirka 14 kronor, en drink likaså. Lunch från 28 kronor och uppåt sam en bra huvudrätt för cirka 100:- kronor. Parasoller och solsängar brukar vara gratis om man bor på hotellet vars solsängarna hör till. Annars får man räkna med cirka 7 kronor och uppåt.

Vi tackar Sofia för alla härliga tips! Hör gärna av dig till Sophia om du har fler frågor!

Till sist vill redaktören tipsa om ytterligare en kombination i Vings utbud. Cayo Largo är en liten paradisö med en några hotell och kritvita stränder. Här råder total avkoppling!

V
Paradisstränder på Cayo Largo.
Alla bilder förutom den översta är lånade av Ving.

Boka charter till Kuba

8 Responses to Kuba – historia och stränder
 1. Freedomtravel Svara

  Kul att läsa om Kuba! Vi har varit sugna på att åka dit och just bu läser jag en skönlitterär bok som utspelar sig på Kuba (Drömhjärta)

  • Hallin Svara

   Freedomtravel: Ja, det står också på min lista (som börjar bli lång….). Det är så kul med skönlitterära böcker som utspelar sig på platser man både har varit och platser man drömmer om att resa till! TACK för tips!

 2. Lotta Rickard Svara

  Kom hem från Kuba igår efter en 14 dagars lyckad salsaresa med BeUniq resor. Vi besökte varken Varadero eller bodde på lyxiga hotell men upplevde verkligen landet från insidan.
  Salsakurs med kubanska danslärare och härliga konserter med storband på 14-17 personer på Casa de la Musica. Boende i vackra koloniallägenheter i Gamla stan där familjen tog hand om oss på bästa sätt. Vidare resa till den lilla pärlan Trinidad de Cuba med cowboys, färgstarka hus och gamla sockerfabriker. Dessutom jätte fina bad och stränder. På vägen spännande besök vid Grisbukten och Cienfuegos.
  vi åt hummer, räkor och fisk i långa banor och det kostade ca 70-80,-. Öl 7-10,- och drinkar cocktails max 21,- (förutom på Floridita). Vår guide visste verkligen vart man skulle gå.
  Cuba är fantastiskt!!!!

  • Hallin Svara

   Lotta Rickard: Wow, vilken resa du har gjort. Förstår att du har fått vara med om fantastiska saker som blir till ett minne för livet!

 3. Maj-Britt Johansson Svara

  Jag och min man har varit 2 ggr med Apollo på Cuba.
  Apollos kombinationsresor: Kontrasternas Cuba och Cuba genom tiderna med en veckas slappning i Varadero. I Varadero möter man också många underbara människor om man promenerar i staden och dess parker och små museer.
  Skulle gärna tipsa om att det efterfrågas en del grejer; t.ex. t-shirts, kulspetspennor, tvål, shampo.
  Kommer säkert att bli ytterligare resor till detta underbara land och dess härliga människor.
  Hälsningar
  Maj-Britt

  • Hallin Svara

   Maj-Britt Johansson: Så härligt att ni har varit där. Kan verkligen förstå att man trivs! Åh, det var verkligen ett bra tips. Tror jag skriver till det i inlägget. TACK för det!

 4. Irene K Söderberg Svara

  Cuba ser helt underbart ut vill resa dit efter jul 26 dec o framåt skall kolla med vilka resebyråer som avgår från STH under tiden och priset framförallt. Mvh Irene

  • Hallin Svara

   Irene K Söderberg: Vi på Resia säljer resor till Kuba. Antingen om du vill flyga reguljärt och själv välja hotell eller om du vill ha en charterresa. Du kan ringa oss på 0771-92 92 92!

Kommentera

Please rate*

Din email-adress kommer inte att publiceras. Var snäll och fyll i namn, email och en kommentar.