Antigua

Vårt första resmål i vårt Karibien-tema är Antigua. Antigua är ön som lockar kryssningsresenärer och seglare då man varje år ordnar segelfestivaler. Men ön erbjuder även en del historiska sevärdheter.

Sten-Åke Holm arbetar på Resia i Göteborg. För ett tag sedan besökte han Antigua och jag fick möjlighet att ställa frågor.
Sten-Åke bokade sin resa med Condor, som är ett dotterbolag till Lufthansa, och som flyger på många ”charterdestinationer” i Karibien. Hotell bokade han separat och de tog sedan en taxi för att komma till hotellet.

vackra-strander
365 stränder på Antigua – lika många som det finns dagar på året.

Berätta mer om hur ni valde boende och var hotellet låg?
Vi valde att bo i Jolly Harbour med den stora småbåtshamnen (där det också finns en stormarknad) knappt en mil från huvudstaden St. John’s. Vi bodde på Cocos Hotel som är ett 3-4-stjärnigt all-inclusivehotell som ligger på en höjd mellan två finkorniga och kritvita sandstränder. Hotellet består av 26 fristående bungalows i trä, alla med fantastisk utsikt mot Karibiens turkosa vatten. Hotellet har också en liten mysig pool vid stranden och en beachbar. Servicen var bra och maten utmärkt. Väldigt romantiskt och som gjort för en bröllopsresa!!!

utsikt-cocos
Utsikt från vår bungalov på Cocos Hotel.

strand-cocos
Stranden vid hotellet var verkligen fantastisk!

Reste ni runt ön och såg er omkring?
Att hyra bil är inte så vanligt. Däremot tog vi en taxi till St. John´s för att strosa runt och kolla in shoppingutbudet. Vi märkte att både kläder och smycken var prisvärt. Och all den härliga frukten!! En annan dag hyrde vi en bil med chaufför, som körde oss runt ön och visade de största sevärdheterna.

Så spännande! Berätta mer om sevärdheterna.
Vi åkte vägen söderut mot lummiga Fig Tree Drive, genom regnskogens bananodlingar. Mango och och andra exotiska frukter fanns också att beskåda. Vi stannade till utmed vägen vid en frukt & marmeladkiosk, där vi fick provsmaka öns specialitet; svart ananas. (på insidan var den lika gul som vanlig ananas och ingen annorlunda smak).

kiiosk-fig-tree-drive
Vid kiosken på väg mot Fig Tree Drive.

Vi åkte också till Betty´s Hope som är en gammal uttjänt väderkvarn som under den engelska kolonialtiden användes till att mala sockerrör, som vi besökte.

Vi åkte också till Nelson´s Dockyard vid English Harbour, på öns södra sida. Det är numera ett museeområde över det som under 1700-1800-talen var ett örlogsvarv för den brittiska flottan. Hamnen var på den tiden, den mest orkansäkra naturhamnen och den viktigaste flottbasen i Små Antillerna för sitt utmärkta läge och användes för att skydda de kringliggande brittiska kolonierna och handelsfartygen från attacker.

utsikt-sherley-heights
Underbar utsikt från Shirley Heights.

Den vackraste utsiktsplatsen heter Shirley Heights varifrån man har en fantastisk utsikt mot havet och English Harbour. Som avslutning på vår dagsutflykt besökte vi öns nordöstra karga del och Devils Bridge med sina branta och av havet utformade klippor. Här slog vågorna in hårt!

devils-bridge
Vid Devils Bridge på öns östra sida slog vågorna hårt.

Om man vill ge sig ut på havet. Finns det några utflykter du kan rekommendera?
Den fågelintresserade kan åka till grannön Barbuda. Det finns också en mängd utflykter att välja på om man vill snorkla och dyka. Även fisketurer finns som man kan åka med på.

Hittade ni någon favoritstrand? 
Som landets turistbyrå säger; Det finns 365 stränder på ön, en för varje dag på året! Vi besökte inte så många….. Vi var dock väldigt nöjda med de två som låg vid vårt hotell. De var helt fantastiska, kritvita och finkorniga med palmer som inramning.

utsikt-cocos_1
Vid Cocos Hotel. 

Hur är maten? Något speciellt som man bör prova att äta eller dricka?
Maten är inte speciellt kryddstark, men fisk i olika former skall man äta här. Vill man släcka törsten gör man det med ölen Wadadli. Här är det romdrinkar som gäller, Pina Colada är min absoluta favorit, som smakade väldigt gott både på stranden och som drink efter middagen.

Hur är kostnadsläget?
Något lägre än Sverige, men inte mycket.

Har du något ytterligare tips för den som vill åka till Antigua?
Vi hade en underbar vecka i Antigua, folk var vänliga och avslappnade! Kan verkligen rekommendera detta resmål för dem som vill åka till en plats som, inte grannen åkt till, troligtvis !

Ett sista tips är att besöka en lokal kyrka när gudstjänst pågår. Vi fick vara med om något helt otroligt när vi var på pingstkyrkan (Pentecostal church) en söndag. Det sjöngs gospel, spelades på oljefat och de hade skådespel. Hela församligen deltog, gammal som ung. De till och med uppmärksammade oss turister som var där, så vi fick ställa oss upp och presentera oss. Mot slutet av gudstjänsten började det spåra ur…de började tala i tungor och gråta och be om guds förlåtelse, vilket blev lite för starkt för oss, så vi smög sakta ut…….med minnen för livet !

Vi tackar Sten-Åke och nog känner jag att en tur till Antigua inte skulle vara dumt när mörkret lägger sig här hemma!

2 Responses to Antigua
  1. Aniika Svara

    Var på Bonair för några år sedan, det var helt ljuvligt. Alltså, det där med paradisöar och Karibien, det blir liksom inte bättre!

    • Hallin Svara

      Aniika: Ja, närmare paradiset än så kommer man förmodligen inte!

Kommentera

Please rate*

Din email-adress kommer inte att publiceras. Var snäll och fyll i namn, email och en kommentar.