Att göra i Nerja

(Uppdaterat inlägg 190904) Jag har haft en härlig resesommar som började på Franska Rivieran, vidare till vackra Parga i Grekland och som nu avslutades med Nerja på Spanska solskusten. Jag har länge varit nyfiken på området och valet av Nerja var inte speciellt svårt då jag fått så många positiva vitsord.

Behagligt klimat – året runt!

I Nerja är klimatet varmare än det är på andra ställen på sydkusten. Från Nerja och några mil ut sträcker sig bergen som en stor kuliss. Dessa håller de kalla vindarna borta och ger området cirka 5 graders högre temperatur. På vintern är det inte ovanligt att det är 19-20 grader och mitt i sommaren kan det bli 40 grader. Vi åkte i början av september och temperaturen på dagtid låg på 30 och t om lite mer vissa dagar. Lite varmare än vad jag trodde och några grader för varmt för att vi skulle orka med allt för många utflykter.

Enkelt att ta sig dit

Att ta sig till Nerja är enkelt. Med hyrbilen tog det knappt en timme på den breda, mycket fina och kostnadsfria motorvägen A7. Till skillnad mot många andra orter på solkusten så är nästan alla byggnader i Nerja låga. Stadskärnan med gamla stan är riktigt mysig med gamla vitkalkade hus med mycket vacker mosaik i olika färger. Längre ner mot havet tätnar stadskärnan ytterligare och det finns ett stort utbud av restauranger och butiker.

Vacker by

Det bästa var morgonpromenaderna vid havet och i den gamla stadskärnan.

nerja-morgon
Morgonpromenad i vackert ljus.

IMG_7081

IMG_7055

Mycket av stadslivet kretsar kring Balcon de Europa som är byggd på 1800-talet ovanpå en gammal borg vilket de två kanonerna som står där vittnar om. Platsen besöks varje dag av turister som vill fota sig bredvid statyn av mannen som byggde om balkongen. Här finns flera uteserveringar och precis under balkongen finns en restaurang. Precis bakom ligger torget där den vackra kyrkan står. Här finns gott om restauranger med uteserveringar.

IMG_5399
Mycket folk runt Balcon de Europa på kvällstid.

IMG_7028
Men vackrast under morgonen!

IMG_7020

IMG_7009

IMG_5973

Butiker

Här finns ett ganska stort utbud av s.k turistbutiker. En klädaffär som ingen missar är den populära La Cueva Moda där källarvåningen är fylld av kläder, väskor och smycken till riktigt bra priser. Om du står med ryggen mot Balcon de Europa så går du rätt fram till uteserveringarna och rundar huset till vänster.

En annan butik jag gillade mycket men som jag inte kom ihåg namnet på låg på Calle Carabeo. Här fanns en underbar blandning av antikt och nytt. Köpte härliga keramikfat, inte ”turistkeramik” utan riktig lera och handmålat. Gå österut från centrum utefter havet så hittar du dit. En för övrigt mycket trevlig gata som jag återkommer till.

Restauranger

I Spanien ska man ju absolut äta tapas. På mysiga Los Barriles på Calle Carabeo kan du bl abeställa in din egna lilla ”grillgris” en liten sak i keramik med kål och ett spett med god chorizo som du grillar själv.

IMG_5921
Du hittar Los Barriles på Calle Carabeo.

Los-barilles_nerja
Grilla din egna korv på Los Barriles. Bild lånad av Nerja Today.

En annan väldigt populär på samma gata, Calle Carabeo, är Little Italy. Här äter du vansinnigt billigt! Förrätter för cirka 3 euro och huvudrätter för 5-8 euro. Inte konstigt att folk stod i kö för att få bord. Intill ligger en annan italiensk restaurang. Inte lika mycket kö men det verkade också väldigt populär.

IMG_5594
P
å Little Italy fick man vänta på att få bord!

En annan riktigt bra och populär restaurang är Maria BonitaJ. Det finns två stycken i Nerja. Den ena heter Maria Bonita Grill och ligger utmed bilvägen till Playa Burriana. Här åt vi en fantastisk grillbuffé för 15 euro. Ett fat med en underbart god sallad, pommes och vitlöksbröd ställdes fram. Sedan fylldes tallriken på av grillat kött av inte mindre än 12 sorter. Grillmästarna kom fram och skar av från sina spett. Väldigt prisvärt. Till efterrätt tog vi Amore Amore som var flamberade jordgubbar med vaniljglass och grädde. En enorm portion för 5.50 euro som räckte för två.

Den andra heter Maria Bonita Restaurant och ligger väster om Balcon de Europa vid Italienska trappan på Plaza de los Cangrejos. Även denna restaurang är väldigt prisvärd och deras uppläggningar är verkligen något extra!

Häng med mig när jag berättar vidare om Nerjas alla stränder, utflykter både till grottorna, Alhambra och bergsbyn Frigiliana.

Boka flyg & hotell till Spanien

16 Responses to Att göra i Nerja
 1. Didrik Persson Svara

  Fint om Nerja. Var där en vecka i mars månad +
  passade på att besöka Gibraltar , busstur
  där flesta badorter kring blå vatten och semester-
  hus var frestande blickfång.

  Toppen! Värt en repris!

  Med vänlig hälsning Didrik P

  • Hallin Svara

   Didrik Persson: Så kul att du gillar mitt inlägg om Nerja! Det är verkligen ett härligt resmål. Gillar orten samt att det finns så otroligt mycket att göra i närheten!

 2. [...] ni läste mitt första inlägg om Nerja där jag också delade med mig av flera tips och [...]... blogg.resia.se/2013/10/17/strander-i-nerja
 3. [...] serien om Nerja så har vi tidigare berättat om själva orten och [...]... blogg.resia.se/2013/10/28/utflykter-fran-nerja
 4. booknerja@gmail.com Svara

  Jättebra blogg om Nerja 🙂

  • Hallin Svara

   Booknerja: Så kul att ni uppskattar inläggen!

 5. Åse Svara

  Hej!
  Funderar på att åka till Nerja i slutet av november. Kan du rekommendera ett trevligt boende där?
  Med vänlig hälsning, Åse

  • Hallins reseblogg Svara

   Åse: Ledsen att jag missat att svara dig. Vi hyrde direkt av ägaren till en lägenhet som låg nära stranden. Nerja är ju lite långsmalt och det är perfekt att gå från ena hållet till det andra utmed stranden. Minns tyvärr inte vad det hette och har tyvärr inget annat att rekommendera. Men ser att Sembo, som vi säljer, har flera lägenhetsalternativ som du kan hyra veckovis. Nerja är så mysigt och ligger bra med fina utflyktsmöjligheter.

   • Åse Svara

    Om en vecka är vi på plats och det bovalet föll på ett hotell i Gamla Stan. Vi tänker att det är kanske mer att gå än att bada så här års. Dessutom nära till restaurangerna. Har du något tips på bra frukostställen?
    Vi tänker ta lokalbussen från Malaga till Nerja och även ta buss till Gibraltar. Vet inte om det finns det, men hoppas på det.

    • Hallins reseblogg Svara

     Åse: Men så härligt! Gamla stan är ett bra val, där är så mysigt och nära att promenera ner till centrum. Hm, vi bodde i lägenhet när jag var där och köpte mest färskt bröd på morgonen. Bagerier fanns det flera stycken och många av dessa serverade även frukost. Vi hade hyrbil så jag är dåligt uppdaterad på hur de kommunala bussarna går. Om du ska åka från flygplatsen så måste du först åka flygbussen in till Malaga och där byta buss mot Nerja. Jag letade på nätet efter buss mellan Nerja och Gibraltar och hittade det här på Tripadvisor:
     http://www.tripadvisor.co.uk/ShowTopic-g315917-i5571-k5486502-Day_trip_to_Gibraltar_from_Nerja-Nerja_Costa_del_Sol_Province_of_Malaga_Andalucia.html

     Låter som det är en aning krångligt men det går ju alldeles säkert.

     Hoppas nu ni får en härlig semester. Nerja är så mysigt och jag tror ni kommer att gilla det.

 6. Anders Svara

  Tack för en bra artikel! Vi funderar på att åka till Nerja i mars. Vi åker med vår dotter som är 2,5 år. Har du någon bild av hur bökigt det är att köra runt med barnvagn i Nerja? Finns det något område i Nerja som är bättre att bo i om man vill undvika allt för mycket trappor?

  • Hallins reseblogg Svara

   Anders: Så kul att du gillar inlägget. Har skrivit flera inlägg om Nerja, läs alla här: http://blogg.resia.se/?s=nerja
   I Nerja är det inga problem att köra med barnvagn, det mesta är lättillgängligt tycker jag. Stränderna närmast Balcon de Europa (nära centrum) är av typen djupa med trappor. Här kan man alltså inte ta med sig barnvagnen ner. På båda sidor i utkanten ligger stränder som är mer lättillgängliga. Vi tog bilen till någon av de stränderna vid några tillfällen. T ex på Burriana så är det enkelt att parkera precis vid stranden. Har skrivit ett bra inlägg om Nerjas stränder här där du kan läsa mer: http://blogg.resia.se/2013/10/17/strander-i-nerja/
   Hoppas detta var till hjälp och att ni får en fin semester. Tror ni kommer gilla Nerja!

 7. Anders Svara

  Tack, låter bra!

 8. Thomas Svara

  Bra artiklar om Nerja

  • Hallins reseblogg Svara

   Thomas: Åh, så kul att du gillar inläggen om Nerja. Jag bodde där i 11 dagar och hann med en hel del. Känner att det finns så otroligt mycket mer att upptäcka i Andalusien.

 9. […] Alhambra i Granada. Läs de tidigare inläggen om utflykter från Nerja, stränder i Nerja samt ett ... blogg.resia.se/2013/11/07/alhambra-i-granada

Kommentera

Please rate*

Din email-adress kommer inte att publiceras. Var snäll och fyll i namn, email och en kommentar.