Bokmässan 2013

Än en gång har jag varit på Bokmässan för att leta efter böcker som jag tycker passar att tipsa om i en reseblogg!

Bokmässan håller öppet under fyra dagar och är en stor händelse i Göteborg. Mässan drar cirka 100.000 besökare och många är där för att se sina favoritförfattare och kanske få en bok signerad. Mässan erbjuder också ett digert seminarieprogram samt en hel del intressanta debatter. Två personer som drog ett väldigt stort intresse var Martin Schibbye och Johan Persson som precis givit ut sin bok, 438 Dagar – Vår berättelse om storpolitik, vänskap och tiden som diktaturens fångar.

IMG_0094
Rumänien är tema på årets bokmässa! Nästa år är det dags för Brasilien.

Det är en härlig atmosfär på mässan. I väldigt många montrar har man mindre debatter och författarintervjuer där man kan stanna upp ett tag och lyssna. Mässan är stor, riktigt stor och tyvärr hade jag inte tid att ta mig igenom hela mässan.

IMG_0109
Alla är där!! Stort, mycket folk och härlig stämning.

Staffan Nordstrand, som jag tidigare skrivit om här, fanns med på mässan och hade byggt upp en del av ett skjul som huvudpersonerna i hans böcker tvingas leva i. Förutom de tre böckerna i trilogin kunde man se filmer från platserna som finns med i böckerna samt surfa in på sajten Bee with us, som är en informationssida där du kan lära dig mer om trafficking av barn men även se filmer och bilder.

IMG_0108
Staffan Nordstrand med nya boken samt cykeln som han transporterat hem från Thailand.

Bokmässan är kändistät. Jonas Gardell hade fullt upp med att signera sina böcker, Torka aldrig tårar utan handskar.

IMG_0100

I Piratförlagets monter är det alltid mycket folk. Jag såg intervjun med Jonas Jonasson som är aktuell med en ny bok efter dundersuccén med Hundraåringen som klev ut genom fönstret och försvann. Nu blir boken film som har premiär på juldagen.

IMG_0099
Piratförlaget ger ut många stora författares böcker. Här intervju med Jonas Jonasson.

Efter ”kändisspaning” var det dags att ge sig ut för att leta efter intressanta böcker som utspelar sig i andra länder och som jag vill läsa och recensera här i bloggen.

IMG_0107
Hos Sekwa förlag hittade jag många intressanta böcker.

Blev så glad när jag hittade Sekwa förlag. Här fanns massor av intressanta titlar och jag hade svårt att bestämma mig för vilka böcker jag skulle ta med mig och läsa. Jag fastnade för:
”Den röda soffan” av Michèle Lesbre som handlar om Anne som tar transibiriska järnvägen för att söka upp sin gamla kärlek som flyttat till Bajkalsjön. Under resan återvänder hon ständigt i tankarna till Clèmence, den gamla damen i grannvåningen i Paris.

”Ru” av Kim Thúy som troligen är självbiografisk och handlar om när Kim själv lämnar Vietnam 1979 under brinnande krig. Idag bor Kim i Kanada och hennes bok hyllats och översatts till många språk. 152 vackra och gripande sidor som jag ser fram emot att läsa!

”Ät mig” av Agnés Desarthe handlar om Miriam, en vilsen men kreativ kvinna i fyrtioårsåldern som öppnar en restaurang för att ge sig själv en ny chans i livet. Restaurangen heter Chez moi, Hemma hos mig, och ligger i Paris. En härlig bok som även den verkar mycket lovande.

Ett annat förlag som jag tidigare arbetat med Är Laurella & Wallin förlag. De har tidigare gett ut fem små härliga böcker och annorlunda guideböcker; Rom och floden som delar staden, Palermo är en fisk, Florens och de fyra årstiderna, Venedig är en fisk och Neapel Skönheten och döden. De två första har jag läst med stor behållning. De andra ligger och väntar på läsning!

IMG_0103
Anne Laurella och Alexander Wallin från förlaget med Jojje Olsson i mitten.

På mässan träffade jag Jojje Olsson som bor och arbetar i Peking. Han flyttade dit för att plugga och blev kvar. Här frilansar han och skriver artiklar för svenska uppdragsgivare. Han har precis gett ut sin bok, ”Peking – Förändringarnas stad” som är, precis som de andra böckerna hos Laurella & Wallin, en bok i genren, skön reselitteratur. Boken handlar om folket, hur de lever samt den stora förändringen som Peking genomgår. Bara de åren som Jojje har bott där har det skett stora förändringar. Men i grund och botten är staden hemlig, kaotisk, vänlig och inbjudande skriver Jojje på baksidan av boken.

Peking är en stad jag verkligen skulle vilja besöka så det är med stort intresse jag kommer att läsa boken.

Fick också med mig en bok som förlaget tidigare har gett ut, Metronom av Lorànt Deutsch. Författaren är en fransk skådespelare som är bosatt i Paris. Hans passion för historia har resulterat i denna bok som sålts i över en miljon exemplar. I boken åker han åker tunnelbana och låter oss för varje station följa hur staden utvecklats från att ha varit en liten ö i floden Seine till att bli den världstad vi känner idag. Metronom har blivit något av ett fenomen i Frankrike, med såväl en illustrerad utgåva av boken sam en tv-serie.

IMG_0114
En härlig hög som ska läsas!

Håll utkik efter recensioner och tävlingar!

2 Responses to Bokmässan 2013
  1. [...] september var jag på Bokmässan i Göteborg och träffade bland annat Laurella & Wallin Förlag. La... blogg.resia.se/2013/11/06/peking-forandringarnas-stad
  2. [...] var så glad när jag på Bokmässan upptäckte Sekwas monter. Sekwa är förlaget som ger ut franskspr... blogg.resia.se/2013/11/28/fransksprakig-litteratur-pa-svenska

Kommentera

Please rate*

Din email-adress kommer inte att publiceras. Var snäll och fyll i namn, email och en kommentar.