Ta bussen till julmarknaden

I slutet av november är det premiär för alla härliga julmarknader. Är det något land som kan detta med julmarknad så är det Tyskland. För ett par år sedan hade jag turen att få vara med om invigningen av julmarknaden i München.

Kunde väl aldrig tror att det skulle dra så mycket folk. Invånarna gick man ur huse och samlades på torget för att höra borgmästarns tal och skåla i Glühwein, äta bratwurst och titta i alla färgstarka stånd.

Varje år kommer våra bussarrangörer, Ölvemarks och Scandorama med innehållsrika kataloger som är fyllda av ställen att åka till.

Julmarknad i 3 dagar från 1.695:-/pp

Vill du kombinera julmarknaden med en ”riktig” storstad så väljer du Berlin dit det går både 3- och 4-dagars resor. Berlin är förhållandevis billig stad så priserna ligger från 1.995:- inkl. hotell och resa. I Bremen håller julmarknaden, med cirka 200 stånd, till på det vackra Markplatz som ligger vackert inramat av rådhuset och domkyrkan. Hamburgs julmarknad breder ut sig framför det stora rådhuset. Här skapar man en gammaldags jul och julmarknaden brukar kallas ”den historiska julmarknaden”. Varje kväll ser man jultomten som färdas på sin släde på himlen högt över julmarknaden. I den 700 år gamla korsvirkesstaden Celle tindrar julljusen och skapar en riktigt mysig stämning. Ännu en gammal stad är Goslar som har mer än 1.000 år på nacken. Staden är med på världsarvslistan och känns extra gemytlig under julmarknadstider. I charmiga Lübeck så håller julmarknaden till på det stora torget vid det vackra rådhuset och Mariakyrkan. Men missa inte julmarkanden i St Petrikyrkan där hantverkare har dukat upp sina alster. denna resan kombineras med en avstickare till Köpenhamn där du får uppleva julmarknaden på Tivoli.

Julmarknad-i-Bremen-3
I stånden säljs massor av godsaker!

Julmarknad-i-Husum-1

Övriga länder

Det är inte bara i Tyskland som julmarknaderna finns. I bussarrangörerna utbud finns även en resa till Prag där en stor julmarknad håller till på Gamla stadens torg. Den gamla hansastaden Tallinn erbjuder en julmarknad men anor från långt tillbaka i tiden. På det medeltida Rådhustorget i Gamla stan råder en romantisk stämning. Många stånd med hantverk av hög kvalité. Tallinn är fortfarande prisvärt och det är stora möjligheter att göra fynd. Vill du se mer av Köpenhamn så kan man välja en 2-dagars resa fr. 1.295:- inkl. resa och hotell.I Danmark finns flera julmarknader att besöka och önskar du annan shopping så finns ett härligt utbud längs Ströget och smågatorna där omkring.

Julmarknad-i-Tallinn-1
Härlig marknad på torget i Tallinn.

Julmarknad-i-Kopenhamn-1
Julmarknad på Tivoli i Köpenhamn är en härlig tradition.

Kommentera

Please rate*

Din email-adress kommer inte att publiceras. Var snäll och fyll i namn, email och en kommentar.