Vad får jag ta med mig hem från resan?

Vem har egentligen koll på vad man får ta med sig hem från resan? Eller rättare sagt, hur mycket värde får sakerna ha som du shoppat med dig?

153978028

Jag tror visserligen inte att det hör till vanligheterna att man blir stoppad och någon från Tullen ska räkna samman inköpsvärdet av det du köpt. Men visste du att Tullverket på sin hemsida skriver att om inresan till Sverige från ett land som inte är med i EU sker med flyg eller färja i kommersiell trafik får du tull- och skattefritt ta med dig varor för 4 300 kronor. Åker man till en storstad med extremt bra shopping, New York, Bangkok, Istanbul mm så kan man ju enkelt komma upp i den summan….! Men detta gäller alltså bara om du reser utanför EU.

På sin hemsida har de en mängd frågor och svar som rör just vad man kan ta med sig hem från resan. Restriktioner förekommer t ex på läkemedel, vapen och naturligtvis elfenben.

200248673-001

En annan sak som Tullverket agerar mot är inköp av kopior. För att bekämpa intrång i vissa immaterilla äganderätter kan Tullverket efter en ansökan från en rättighetshavare, eller på eget initiativ, stoppa de misstänkt förfalskade varorna som du har köpt i ett land utanför EU. Inom EU har man arbetat allt mer mot att förhindra kopior vilket gör att det blir allt mer ovanligt att hitta detta på marknader. Poliserna finns ofta på plats och böterna är höga för de som ändå säljer.

I Sverige stoppar man idag inte en enskild person som har handlat ett fåtal produkter (inom värdet) men tänk på att det alltså kan vara annorlunda lagar i andra EU-länder om du t ex mellanlandar någon annan stans.

162430767
Kopia eller äkta? Ibland kan det vara svårt att se skillnaden!

I Sverige så stoppas årligen cirka 100 miljoner varor som skickas hit utanför EU, främst från Asien. Detta drabbar naturligtvis de som har rättigheterna till orignalvarorna och det blir en snedvriden konkurrenssituation som helt kan slå ut lagliga företag. Vissa produkter kan också rent av vara farliga, smink kan t ex innehålla kvicksilver och kosttillskottet kanske har förbjudits.

Tullverket uppmanar till att använda sitt förnuft och att man ska tänka på att många av dessa varor inte uppfyller säkerhetskraven. Detta gäller mest läkemedelsbranschen där man märkt att kopiorna ökar. MAn uppmanar också folk att tänka på var pengarna som du handlat för tar vägen. De kan gynna kriminella grupper och organisationer.

Så tänk efter en gång innan du köper en kopia! Här kan du läsa hela innehållet på Tullverkets hemsida. 

Kommentera

Please rate*

Din email-adress kommer inte att publiceras. Var snäll och fyll i namn, email och en kommentar.