Sevärdheter i Spanien: Santa Pola

De senaste tre somrarna har jag, tillsammans med sambo och familj, spenderat på Costa Blanca (vita kusten), närmare bestämt i Santa Pola. Staden brukar liknas vid Svenska Marstrand och är känt för sina saltsjöar. På senare tid har Santa Pola även utmärkt sig som en perfekt plats för kite- och vindsurfare, tack vare sina kilometerlånga stränder och svalkande vind. Närmsta storstad till Santa Pola är Alicante och det är även dit du flyger.

Fiskmarknad Santa Pola

Befinner du dig kring Costa Blanca blir det lätt att man slutar äta kött, kusten bjuder generöst på fisk. Jag har en regel: varje år ska jag testa en ny rätt. Som ständigt vinnare av priset för årets kräsnaste person så är det här en utmaning för mig. I år blev testet en helstekt bläckfisk, “Pulpo á la plancha”. Typiskt spanskt och spartansk, och förvånansvärt gott! Härlig konsistens, mört och välsmakande i all sin enkelhet. Såg värre ut än vad det var.

Pulpo á la plancha – för den vågade.
Pulpo á la plancha Santa pola

Något jag däremot gillar och som jag gladeligen äter varje år är Paella. Nu ska du lova mig dyrt och heligt att besöka denna restaurang. Visst, det är ingen lyxrestaurang och du sitter mitt i en trafikerad gata. Kanske stolarna är sponsrade av ett ölmärke, kanske servitören alltid är trött men misstro inte. Här serveras den starkaste aiolin, den bästa blandningen av tapas och den absolut smakrikaste paellan i flera varianter.

Restaurang El Pescador som serverar den bästa Paellan.
Restaurang El Pescador, Santa Pola

Om du är tapasfantast har du också kommit rätt, eftersom staden fortfarande är ganska liten och charter inte infinner sig här kan man leva ganska billigt. Caña y tapa för 1€, på svenska: ett glas öl/vin och en mumsbit för drygt 9 kr. Billigt och man får smaka på många olika rätter!

Tapas i Santa Pola

Nå väl, även om det är kul att äta och dricka så måste man som bekant röra på sig. Så då bjuder jag på dessa två tips. Hyr en bil och upptäck en stad, det finns väldigt bra vägar i Spanien men se till att ha koll på om det är en betalväg eller inte.

Archena

Pool och natur i Archena

Hur låter spa och termalbad mitt i naturen? I Archena är det full möjligt och har varit sen romarnas tid. Staden ligger i området Murcia, och här finns en stor anläggning med allt från saltpool, svavelbastu till vattenmassage.
Här är det värt att stanna minst en natt då spaanläggningen, som ligger delvis utomhus, har öppet på kvällskvisten. Ett nattbad under stjärnhimlen låter väl inte helt fel?
Drygt 97 km ifrån Santa Pola ligger denna gömda juvel.

Altea

Havet och husen i Altea

En liten stad, som också likt Santa Pola, sträcker sig längst kusten. Ta trapporna upp, varning för bränna i låren, och låt dig gradvis tappa hakan för en fantastisk utsikt.
Hela staden är ett vykort, och ja – hit åker du för att fota! Staden är väldigt populär bland konstnärer och känt för sitt unika blåa ljus på kvällarna. Blommor klättrar på husväggarna, målande konstnärer i varje hörn, rottingstolar med piprökande gubbar.. Ja ni fattar, magi!
85 km är det hit, drygt, från Santa Pola och passar bra som dagsutflykt.

/ Emilia

Planera och boka din egna resa till Spanien här

Kommentera

Please rate*

Din email-adress kommer inte att publiceras. Var snäll och fyll i namn, email och en kommentar.