USA kan vara ett dyrt land att bli sjuk i

De är naturligtvis alltid viktigt att se över sina försäkringar när man ska ut och resa. Olyckan kan vara framme när man minst anar det och då är det viktigt att känna sig trygg med att få bra hjälp.

Är det något land där det verkligen kan kosta mycket pengar att bli sjuk i så är det USA.

163666945

Från ERV kommer följande frågor med svar:

Hur dyrt är det egentligen med sjukvård i USA?

Enligt statistik från OECD:s statistikdatabas spenderar världens i-länder i genomsnitt 9,5 procent av sin BNP på sjukvård, Sverige ligger på kring nio procent. USA däremot, som har bland världens dyraste sjukvårdskostnader, spenderade 17,6 procent av landets BNP på sjukvård. Det är alltså nästan dubbelt så mycket som i Sverige. Att läsa siffror av den här typen säger förmodligen inte så mycket för de allra flesta, så låt oss titta på några konkreta exempel:

Ett vanligt läkarbesök (exempelvis för hosta och halsont) kostar mellan 75 och 100 dollar, vilket motsvarar ungefär 500 – 650 kronor. Ovanpå den summan tillkommer eventuella kostnader för mediciner.

Kostnaden för ett brutet ben varierar beroende på hur allvarlig skadan är och vilken vård man kommer behöva. Ett enklare fall av brutet ben, där enbart gipsning krävs kan går på ungefär 3000 dollar (20 000 kronor). En allvarligare och mer komplicerad fraktur (som till exempel kräver operation) kan kosta 40 000 dollar (267 000 kronor).

Att bli inlagd på sjukhus kostar olika mycket beroende på vart man blir inlagd. Det är dock inte orimligt att en sängplats kan kosta upp mot 2000 dollar per natt, vilket motsvarar ungefär 13 000 kronor. Då måste man även ha i åtanke att varken utredning, mediciner eller behandling ingår.

Uppgifterna kommer från Euro-Alarm

Varför behöver man en försäkring?

För att det blir väldigt dyrt att betala sjukvård ur egen ficka. Det kanske kan te sig som en självklarhet, men det tåls ändå att upprepas. Du kan inte räkna med att UD kommer låna dig pengar, men ens om detta skulle ske så är det i slutändan du själv som måste betala räkningen, såtillvida du inte har en försäkring som täcker för kostnaderna.

Bokar du resan på internet så dyker alltid frågan upp om du vill lägga till en reseförsäkring. Bokar du däremot i någon av våra butiker så hjälper våra säljare dig så att du är rätt försäkrad.

2 Responses to USA kan vara ett dyrt land att bli sjuk i
  1. Kurt Eriksson Svara

    Det kan inte nog påpekas hur viktigt det är att vara försäkrad vid resor utomlands.

    • Hallin Svara

      Kurt Eriksson: Det är lätt hänt att glömma men nog så viktigt att komma ihåg : )

Kommentera

Please rate*

Din email-adress kommer inte att publiceras. Var snäll och fyll i namn, email och en kommentar.