New York – One World Trade Center

One World Trade Center i New York, tidigare kallad Freedom Tower, är snart helt färdigbyggd. Bygget påbörjades år 2006 ovanpå platsen tvillingtornen en gång stod innan de rasade i terroristattacken den 11 september 2001. Med sina 104 våningar och höjd på 541 meter så är byggnaden den tredje högsta i världen. Den hade vid april 2012 kostat 3,9 miljarder dollar, vilket också gör byggnaden till världens dyraste. Byggnaden blir nya ikonen för New York City och ersätter tvillingtornen i den klassiska stadssilhuetten över lägre Manhattan.

Intressanta fakta är att One World Trade Center är till stor del byggd av återvunnet material, basen är bokstavligt talat bombsäker och de supersnabba hissarna gör att det endast tar 45 sekunder att ta sig till högsta våningen.

1WTC_Lobby
Lobbyn

interior
Ingen dålig kontorsutsikt eller vad tycks?

spire02_large
Bara spiran är 125 meter hög!

spire05_large
Byggnaden speglar sig vackert i sin omgivning.

1WTC_ViewfromNJ
New Yorks nya silhuett!

Bilderna är lånade härifrån.

Gästbloggare_joella_170px

2 Responses to New York – One World Trade Center
  1. Linus T Svara

    Bor just nu på Hilton mittemot med fantastisk utsikt över hela bygget och parken. Det kommer bli riktigt fint när allt är klart.

    • Hallin Svara

      Linus T: Så härligt att du är där och kan rapportera! TACK för det!!

Kommentera

Please rate*

Din email-adress kommer inte att publiceras. Var snäll och fyll i namn, email och en kommentar.