Portofino – en av Italiens vackraste städer?

(Uppdaterad 190910) I bloggen har vi tidigare skrivit om ett av mina resmål som står högt på listan över ställen att besöka, Cinque Terre. Efter att ha sett dessa ljuvliga bilder har jag lagt till ytterligare ett resmål – Portofino.

Portofino_2

Vill du besöka Portofino så är närmaste flygplats i Genua. Här kan du antingen hyra bil och köra ner till Portofino på cirka en timme. Det kan dock vara svårt med parkering. Tåget fungerar utmärkt. Det tar cirka 45 minuter från tågstation i Brignole och stannar i utkanten av Portofino där du antingen kan promenera eller ta en lokalbuss. Vill du åka vidare med tåget till Cinque Terre och byarna Vernazza, Riomaggiore, Monterosso och Manarola så ligger det ytterligare cirka 4 mil söderut.

medwt2058

portofino-karta

Portofino sägs vara Italiens eller till och med Medelhavets vackraste stad och ligger i Ligurien. Den lilla staden är oerhört pittoresk med sin hamnpromenad och strand som ofta är ganska välbesökt under högsäsong. Strax utanför finns fler stränder där det är mer glest mellan solstolarna. Staden klättrar upp på klippan bakom hamnen som ger en fin inramning. Staden grundades redan under romartiden och de äldsta byggnaderna som idag finns kvar är från 1200-talet. Från början var Portofino en fiskeby. Turisterna började komma hit redan på 1800-talet, då med häst och vagn för att njuta i den vackra staden. Under 50-talet tilltog turismen och allt fler hotell och restauranger öppnade samtidigt som fisket minskade.

Portofino_1

Vill du se fler bilder från den här vackra staden så har Sofi Fahrman delat med sig i sin blogg.

Tips på boende

Här i bloggen har jag fått en fråga om hotelltips. Jag ställde frågan på vår Facebooksida och fick flera bra svar:

Ulla tycker Portofino är otroligt vackert men rekommenderar att bo i grannstaden Santa Margarita på Hotel Lido Palace som endast ligger 15 minuter från Portofino med buss eller båt. Den vackraste vägen är att ta båten dit och buss tillbaka till Santa Margarita.

Katarina håller med och tycker tom att det kan kännas genuinare att bo i någon av de charmiga grannbyarna då priserna är väldigt höga i Portofino. Hon reste i början av juni och hade inga problem att hitta boende. Även Åsa bodde i Santa Margarita di Ligure på ett kloster högst uppe i bergen. Det var billigt, finfint och ”all inclusive” med jättebra och trevlig service av nunnorna. Vi åkte först flyg till Milano och sedan tåg från Milano ner till Santa Margarita. Vi hade en fin bilfri semester då tåget är billigt i Italien och du åker långt utan dyr kostnad. Cinque Terre ligger nära tågvägen mot Pisa och fantastiska vandringsleder där med säger Åsa.

När Lars var i trakterna träffade han en man som var bosatt där och som rekommenderade att inte bo i Portofino där det är för dyrt. Han tipsade istället om att bo i Stresa vid Lago Majore. Men man kan också mycket väl bo i Genua och ta tåget som tar cirka 30 minuter och sedan båt till Portofino.

Boka flyg och hotell till Italien

Boka flyg till Italien

Boka hotell i Italien

Betygsätt inlägget:
Kategori:
Taggar:

4 Responses to Portofino – en av Italiens vackraste städer?
 1. Kurt Eriksson Svara

  Jag semestrade 1 vecka i Cinque Terre i oktober för ett par år sedan och vandrade mellan byarna Monteross och dom 4 andra byarna som heter Vernazza, Corniglia, Manarola och Riomaggiore. En fantastisk region som är rena medicinen för hälsan. Tyvärr missade jag ett besök i Portofino, men det får bli nästa gång. Staden ser både vacker och pittoresk ut.

  • Hallin Svara

   Kurt Eriksson: Åh, så härligt det låter. Både Cinque Terre med sina vackra byar och Portofino står högt på önskelistan!! Tror man får ha tid på sig och resa runt : )

 2. inger Svara

  Tar gärna emot tips på bra hotell i Portofino? Frågar pensionärspar som ska bila runt i Italien i höst

Kommentera

Please rate*

Din email-adress kommer inte att publiceras. Var snäll och fyll i namn, email och en kommentar.