Att göra i Parga

(Uppdaterat 191024) Missa inte det första inlägget om Parga där jag berättade om alla fantastiska stränder som finns inom gångavstånd men även en kort båtresa bort.

Vi valde att bo centralt på Rosanea. Ett litet 2-stjärnig pensionat som var rent och snyggt och hade ett fantastiskt läge med en kort promenad till båda ”stadsstränderna”, Krioneri Beach. Personligen gillar jag att bo på det här små pensionaten när jag är i Grekland men Parga erbjuder hotell och lägenheter i varierande standard. Om man önskar pool och högre standard så är Lemon Tree ett väldigt mysigt mellanklasshotell nära centrum men lite längre till stranden.

Rosanea
2-stjärniga Rosanea med ett perfekt läge!

Lemon_tree_parga
Bättre standard får du på Lemon Tree som är otroligt mysigt!

Pargas 2.500 invånare mångdubblas under högsäsong vilket gör gränderna sådär härligt trånga och skapar en gemytlig atmosfär. Det är perfekt för en semestervecka eller två med ett ganska stort restaurangutbud och några trevliga saker att hitta på.

IMG_4093
Pargas mysiga gränder är mysiga att strosa runt i på kvällarna.

Olivoljemuseet

IMG_4356

I Pargas centrum ligger olivoljemuseet Paragaea. Fabriken, som låg på samma ställe, startade redan 1929 av bröderna Grigorios och Elias. Familjerna som bodde i närheten kunde lämna in sina oliver och fick olivolja i utbyte. Fabriken var i drift till mitten av 70-talet. Under 90-talet köptes fabriken av Athena och Elias Liakris med drömmen om att restaurera alla maskiner som stod orörda kvar. Vi fick en fantastisk personlig guidning där vi fick lära oss hur olivoljan producerades och hur man tog tillvara restprodukter för att skapa bränsle till maskinerna samt tillverka olivtvål.

IMG_4432

Efter guidningen var det dags för provsmakning. Åh, vilka smaker!

IMG_4421

Det blev en del shopping i butiken!!!

IMG_4426

Paschas borg

Högt, högt ovanför Valtosstranden ser man en upplyst borg på kvällen. Det är Ali Paschas borg som byggdes i början av 1800-talet för att hålla stånd mot engelsmännen som gav upp kampen och sålde staden Parga till den turkisk-albanska Ali Pascha.

IMG_4324

Upp till borgen kan du ta minitåget. Hela turen tar cirka 1.30 minuter och det ges tid till att själv vandra runt på borgen och njuta av den fantastiska utsikten. Tåget går varje dag kl. 10, 12 och 18 och kostar 8 euro för vuxna och 6 euro för barn t/r.

IMG_4327

Venetianska borgen

Om du vandrar genom gränderna så kommer du snart att passera en väldigt stark stigning. Fortsätt upp mot toppen så kommer du till den venetianska borgen som ligger väldigt vackert på klippan ovanför Parga ut mot havet. Borgen byggdes redan på 1000-talet och det är egentligen inte så mycket som återstår av de gamla byggnaderna utan mest ruiner. Det är en vacker tur att gå när solen börjar gå ner och du får garanterat vackra foton över Pargas båda sidor.

Ett av husen har man renoverat och här finns både restaurang och café.

IMG_4523

 Paxos

Jag som en sann båtluffare kände starkt att jag ville besöka en av öarna som ligger utanför, Paxos. Enklast tar du utflyktsbåtarna som går varje dag mellan 10-18 från hamnen i Parga. Förutom Paxos så kommer man även till Blå Lagunen där det blir tid för snorkling och bad. Där sägs det att filmen med samma namn spelades in men det låter jag vara osagt (var det inte någonstans i Söderhavet?!). Under båtturen besöker man även Paxos. Ombord är det musik och man kan köpa drycker och snacks. Turerna kostar cirka 25-30 euro.

IMG_4072

Den här typen av utflykter är väldigt populära men jag kände att jag ändå ville komma till Paxos på traditionellt vis – med ”vanlig” färja! När vi väl kom på det så visade det sig vara för sent. Men för dig som ska resa dit så kommer här mitt tips. Ta bussen från busstorget i Parga till Igoumenitsa som tar cirka 45 minuter. OBS! Dessa bussar går inte på helger utan endast vardagar. Färjorna går varje dag 10.45 samt 16.30 från  Igoumenitsa och från Paxos 10.00 och 14.00. Pris: 7.30 euro per väg. Vill du hellre åka till Corfu så går flra gånger varje dag fram och tillbaka. Läs allt om färjorna här. 

174425681
Hamnen på Paxos.

Övrigt att göra

Bakom strandpromenaden ovanför Krioneri beach finns det dels en tvålfabrik att besöka. Här kan man titta på när de gör tvål men även köpa med sig hem olivtvålar med olika dofttillsatser.

IMG_4151

Mitt sista tips blir att ta en av badbåtarna i hamnen och börja med ett besök på floden Acheron eller Styx som den hette förr (och som den numera kallas). Båtturen tar dig med utmed floden där det sägs att gudinnan Thetis ska ha doppat sin son Akilles i för att göra hon osårbar. turen är vacker och du kan välja att bli avsläppt på Lichnos-stranden.

Häng med till sista inlägget om Parga där du får flera restaurangtips!

Boka flyg till Grekland

Boka hotell i Grekland

Boka flyg och hotell till Grekland

Boka charterresa till Grekland

3 Responses to Att göra i Parga
  1. [...] Ni har väl hängt med i mina inlägg om Parga. En perfekt guide för dig som längtar att resa dit elle... blogg.resia.se/2013/08/09/restauranger-i-parga
  2. Carina Johansson Svara

    Tack för alla bra tips om Parga! Det är en fantastiskt trevlig stadmed närhet tillallt och många möjligheter till att uppleva och se Grekland. Vi bodde på Magdas hotell och apartment där du genast fick vänner i familjen. Servicen var fantastisk, vad det gällde, köra till strand och utflykter, ordna kalas, hjälp med information, låna strandsaker allt kunde fixas! Personalen på hotellet blev våra nya vänner! Parga en pärla i Grekland!

  3. […] till dödsriket samt Meteora med kloster på nästan overkliga sockertoppsformade bergstoppar. Här ... blogg.resia.se/2017/03/15/parga-greklands-vackraste-resmal

Kommentera

Please rate*

Din email-adress kommer inte att publiceras. Var snäll och fyll i namn, email och en kommentar.