Stränder vid Parga

Nu är det verkligen hög tid att dela med mig av upplevelserna från Parga där vi var för några veckor sedan. Vi hade höga förväntningar. Alla som vi berättade för att vi skulle dit och som hade varit där hamnade i någon slags trans – Åh, där som är så vackert!

Och visst var det vackert. Som taget ur ett vykort. Vi hade tidigare hört att Parga ser ut som en amfiteater och det stämmer riktigt bra. Byn höjer sig från hamnen och ger en fin inramning. Gränderna vindlar sig runt hela bykärnan. På den andra sidan breder den stora Valtosstranden ut sig. Däremellan höjer sig en klippa ut i havet där resterna av en gammal borg från 1100-talet tronar. Omgivningarna är ovanligt gröna och nedanför skimrar havet i den där turkosa färgen som känns unik för Grekland.

IMG_4517
Bilden är tagen från borgen. På andra sidan hittar du Valtosstranden.

Stränderna brukar inte vara det bästa med Grekland men jag måste säga att här finns fantastiska stränder för alla smaker. Både i Parga och med badbåt en bit utanför. På de allra flesta stränder finns solstolar och parasoll att hyra, ett set med två stolar och ett parasoll kostar 8 euro.

Krioneri Beach

Stranden du ser längst bort på bilden är ”stadsstranden”, Krioneri Beach. Det är här de flesta badar som bor på den här delen av Parga. Ganska mycket folk men ändå inte trångt. Sanden är relativt mjuk och det blir djupt ganska fort. Många simmar ut till den illa ön till höger i bild och tittar på de två små kyrkorna som finns där. Ska man äta så måste man gå upp på strandpromenaden. Men det finns många ställen att välja på.

IMG_3925

IMG_3983

På andra sidan kullen ligger den andra ”stadsstranden”. Även den heter Krioneri Beach. Den här stranden gillade vi bäst. Den är ganska liten så vill man ha en solstol så får man vara här tidigt. Belöningen för det är en lugn och tyst stund innan hettan och soldyrkarna börjar anlända! Stranden är mindre och det är inte lika många som hittar hit. Ju längre fram i veckan vi kom desto fler var det som hittade hit.

IMG_4167

 

IMG_4018
Mysigt på ”lilla Krioneri Beach” var vår favoritstrand.

Här är det klappersten och är du det minsta ömfotad så rekommenderar jag badskor. Även här blir det djupt fort. Det är härligt vatten och klipporna ger en vacker inramning. Lunch äter man med fördel på Golfos Taverna. Vi åt en underbart god omelett med grönsaker och grekisk sallad vilket var en perfekt lunch i värmen! Det finns även en liten bar med enklare rätter intill.

Valtos Beach

På andra sidan Parga ligger den stora och breda Valtos Beach. Det här är stranden för dig som gillar ett rikt strandliv. Det finns flera strandaktiviteter och sanden är mjuk och passar barnen. Det är också mera långgrunt än vad de andra stränderna är. Att promenera hit från centrum tar cirka 15-20 minuter eller så tar man badbåten från hamnen i Parga som går varje halvtimme och kostar 4 euro enkel väg. Ut med stranden finns flera tavernor att välja på.

Valtos_beach,_Parga
En liten bit av den breda och långa Valtosstranden. Bild lånad från Wikimedia. 

IMG_4124
Valtos Beach i solnedgången.

Badbåt till fler stränder

IMG_3992

IMG_4067

Förutom de här stränderna så kan du alltså ta badbåtar till flera andra stränder. En dag provade vi Lichnos Beach. Turen tog cirka 15-30 minuter beroende på om det är snabb-båt eller inte. Det kostar 8 euro per väg. Det går även att promenera hit på cirka 1.30. Vägen dit är vacker genom olivlundar. Gå genom centrum söderut utefter vattnet, där hittar du skyltar som visar vägen.

IMG_4245

IMG_4267

 

 

Sanden var väldigt mjuk och fin men blev snabbt varm till skillnad från klapperstenarna. Gott om solstolar och ingen trängsel. Här fanns flera tavernor att välja på. Det kan vara bra att vara ute i god tid innan badbåtarna går tillbaka för det är ganska många som vill komma hem!

Sarakiniko

Den här vackra stranden ligger en bit bort från Valtos Beach. Hit tar du dig med en taxibåt på cirka 15-20 minuter och som kostar runt 10 euro till och retur. Undviker du helst att åka båt går det bra att ta bil eller vespa hit också. Vattnet är kristallklart och här blandas sand och klappersten. Du kan välja att hyra en solstol eller att sola direkt på din handduk. Här finns 2-3 tavernor att välja mellan där du kan äta allt från moussaka till goda sallader. Sarakiniko är väl värt ett besök.

Läs mer om Parga framöver. Det blir tips på saker att göra samt restaurangtips!

6 Responses to Stränder vid Parga
 1. [...] inte det första inlägget om Parga där jag berättade om alla fantastiska stränder som finns inom g... blogg.resia.se/2013/08/08/att-gora-i-parga
 2. [...] Parga. En perfekt guide för dig som längtar att resa dit eller som kanske redan nu är på väg! Läs ... blogg.resia.se/2013/08/09/restauranger-i-parga
 3. […] I Parga finns det gott om vackra stränder och skulle du vilja kan du besöka en ny strand varje dag... blogg.resia.se/2017/03/15/parga-greklands-vackraste-resmal
 4. Helena Svara

  Hej. Behöver man badskor för att gå eller bada i havet vid Valtosstranden i Parga, Grekland?
  Tack för tipset.
  Kram
  Helena

  • Hallins reseblogg Svara

   Hej Helena, nej du behöver inte badskor för att bada på Valtosstranden. Där är det fin sand blandat med lite grövre sand. Högra sidan (sett från land) är finare än den vänstra. Ha en trevlig resa!

 5. Marko Svara

  Hej
  Vi åker ner v27 och jag undrar om det
  Finns livsmedelsaffärer om man vill hushålla själv typ lunch.
  H Marko

Kommentera

Please rate*

Din email-adress kommer inte att publiceras. Var snäll och fyll i namn, email och en kommentar.