Ridresa – Upplev Irland från hästryggen

vacker natur i Donegal, Irland
På Irlands nordvästra kust ligger ett vackert bergsområde som heter Donegal. Här finns flera fina vandringsleder som många av dem också är avsedda för ridning. Horse Holiday Farm, som är beläget utanför den lilla staden Sligo, har flera olika ridturer att välja på. Vi red den längsta på 7 dagar som sträcker sig över den västra delen av Donegal “Donegal west”. Denna resa bjuder på häpnadsväckande varierande natur, höga berg, böljande dalar, vidsträckta sandstränder och små söta samhällen. Otroligt vackert!

Vår resa började i Dublin. Från Dublins flygplats går det bussar till tågstationen, varifrån vi tog tåget tvärs över Irland till Sligo. Tågresan tar ca. 3 timmar och är väldigt bekväm med moderna tåg och bra service. Väl i Sligo spenderade vi första natten på ett av de många mysiga små B&B i staden och åt en fantastisk middag på en fiskrestaurang som heter Source Sligo. Bra fisk och skaldjur är något det finns gott om på Irland!

Restaurant Source Sligo.
Fiskrätt på restaurang Sligo, Irland

Morgonen efter begav vi oss mot vårt ridäventyr. Väl framme på Horse Holiday Farm efter en liten taxifärd på ca 30 min blev vi tilldelade våra hästar. Första dagen rider man en cirka 4 timmar lång tur i omgivningarna kring farmen, för att få känna på hästen och se om den passar en för resten av resan. Farmen ligger fint belägen nära havet och med vacker natur så man får pröva hästen både i skogen, på vägar och på stranden. Hästarna är väldigt erfarna och vana vid alla typer av situationer som kan uppstå under vägen. Efter denna härliga ridtur tillbringade vi natten på ett fint litet B&B nära farmen och middagen intogs på den lokala pubben, mycket trevligt i äkta Irländsk anda.

Hästarna “parkerade” utanför puben för lunchpaus.

Hästar Irland

Vi fick med oss sadelväskorna på kvällen för att kunna packa dem med det vi behövde ha med oss under resan, som ju skulle gå av stapeln morgonen därpå. På denna ridresa har man igen guide med sig utan man följer en utstakad led som är uppmärkt med gula pilar längs vägen i kombination med en karta som man får med sig där vägen är tydligt utmärkt.

Rast på vägen till Letterhillue. Hästarna Drifter & Carrabawn.

Hästarna Drifter & Carrabawn, Irland

Nästkommande dag, efter en stadig frukost, hämtade vi våra hästar på farmen och gjorde iordning dem inför vår första etapp på cirka fem timmar som tog oss upp till en liten ort som heter Letterhillue. Naturen uppe i bergen, Blue stack mountains som begskedjan heter, var magnifik. Efter den härliga ritten kom vi fram till vårt övernattningsställe, en charmig liten gård med fantastisk utsikt över de omkringliggande bergen. Vi välkomnades av Mrs. Logue´s som bjöd på te och scones efter att vi sadlat av våra hästar och släppt ut dem i hagen. Senare efter en välbehövlig dusch serverades en god trerätters middag och efter det stupade vi i säng.

Vy över Blue stack mountains från Mrs. Logue’s B&B
Vy över Blue stack mountains, Irland

Följande två dagar följde samma mönster med ridning genom varierande terräng och boende på trevliga små B&B’s längs vägen. Dag fyra var vi framme vid Port Nua som är en fin liten kuststad. Denna dag red vi ner på stranden och galopperade längs de vidsträckta stränderna, vilket var fantastiskt och hästarna sprang som vinden!

På väg från stranden Port Nue efter härlig galopp
Ryttare vid stranden Port nue, Irland

Solnedgång i Port Nue
Solnedgång Port Nue, Irland

Efter sju dagar i sadeln, trötta men lyckliga, anlände vi till Dunkineely där vi fick ett varmt mottagande med god mat och ett besök på den lokala pubben där de hade Music Wednesday. Detta innebar att alla som ville fick ta med sig ett instrument och vara med och spela och sjunga på puben. Vi fick lyssna på traditionell irländsk musik och folksånger. En riktig upplevelse! Morgonen efter blev vi hämtade med lastbil som körde oss och hästarna tillbaka till farmen. Tack vare sköna sadlar och ganska mycket ridvana klarade vi oss förvånansvärt bra under resan, inga överdrivet ömma bakar eller obekväma skavsår. Vi hade även tur med vädret, Irland har ju rykte om sig att vara ganska blött men vi hade riktigt fint sommarväder hela veckan undantaget en ordentlig skur sista dagen.

Drifter blickar ut över vattnet
Hästen drifter, Irland

Efter att ha tagit förväl till våra hästar och personalen på farmen begav vi oss med tåget tillbaka till Dublin. Sista dagen innan hemfärd spenderade vi turistandes i Dublin bland affärer, pubbar, kyrkor och “hop-on hop-off bussar”, ett trevligt avslut på en härliga resa.

Mycket blommor längs husfasaderna i Dublin
Vackra blommor längst husfasaderna, Dublin

Planera och boka din egna resa till Irland här!

Boka flyg och hotell till Irland

Boka flyg till Irland

Boka hotell på Irland

Boka weekend till Irland

Kommentera

Please rate*

Din email-adress kommer inte att publiceras. Var snäll och fyll i namn, email och en kommentar.