Johanna gästbloggar: Catania stad – en unik gourmet upplevelse

Catania stad är en egen gourmetvärld. Här finner du färsk och lokal odlad mat i alla gatuhörn och restauranger. Mycket är handgjort i gammaldags stil eftersom sicilianarna värdesätter hög kvalitet och lokal produktion. Catania kan nog sägas vara det område som erbjuder bäst mat på hela Sicilien. Vi beskriver nedan ett axplock av restauranger värt att besöka, alla med sin egen specialitet.
Tänk att på Sicilien äts det mycket och länge. Alla affärsöverenskommelser görs alltid över en bit mat. Börja med en siciliansk aptitretare, antipasto, som oftast är en buffé med olika smårätter av sicilianska grönsaker, fisk eller kött beroende på restaurang. Välj sedan förrätt och huvudrätt. Efter att maten gått ner, välj sedan efterrätt och en matsmältare i form av sorbetto eller alkoholhaltigt. Det dricks oftast vin till maten.

På Sicilien praktiseras det inte första och andra sittning, bordet är ditt hela kvällen. Köken för middag öppnar oftast vid 20:30 och håller öppet tills sista gästen gått, oftast långt efter midnatt. Vissa restauranger har lunchöppet året runt och vissa under högsäsong. Sicilianarna äter själva ganska sent, från 21:30 och framåt. Den bästa maten får du om du låter ägaren välja, speciellt p.g.a. av sicilianarnas gästvänlighet då de vill visa det bästa de kan erbjuda för turister.
Vill du uppleva en gourmet period under ditt liv, så har du hamnat på rätt ställe. Om du vill äta som sicilianare behöver du bara lära dig en fras: Vogliamo mangiare come i siciliani! = Vi vill äta som sicilianare!

Trattoria Tipica Siciliana
Denna lilla trattoria finns mitt i Catanias pulserande barliv. Här finns den godaste caponatan smaklökarna får möta, med rika genuina smaker. Rätterna har en hemmagjord känsla och mycket kommer från ägarnas egna verksamheter.
Antipasti buffén är ett måste då den är typisk siciliansk och vegetarisk. Fråga efter zia Lucia och be henne välja maten. Husets Pannacotta är gjord av ägaren. Fråga efter Marco för att göra en Sorbetto med vodka för matsmältningen. Mycket bra priser och bra husets vin. Öppet kök.
Öppet: varierar med säsong, dock alla dagar 20:00 och framåt.
Prisbild: 5€ – 18€
Adress: Via Teatro Massimo 42 (vid Piazza Bellini), Tel: 348 3217 297

Maträtt Trattoria Tipica SicilianaMaträtt Trattoria Tipica SicilianaRestaurang Trattoria Tipica Siciliana

Polpetteria
(Köttbulleriet)
Denna mysiga restaurang har specialiserat sig på sicilianska köttbullar och andra bullar i alla dess former. Du kan beställa en portion eller en tallrik för ett helt sällskap. Köttbullarna finns med olika slags kött, fisk och vegetariska, samt att du kan mixa hur du vill. Alla ingredienser är lokala produkter, köps in på dagliga marknaden och förbereds för hand av kocken. För den som inte föredrar bullarna, finns även möjlighet att äta siciliansk pizza. Bullarna är inte av normal skandinavisk storlek, cirka fyra gånger större. Kommer med en passande sås till och liten sallad på tallriken.
Boka bord under helgerna. Restaurangen har en välorganiserad uteservering.
Öppettider: 20:00 och framåt
Prisbild: 12€ – 25€
Adress: Via Santa Filomena 48 (Via Umberto I/Via Etnea), Tel: 095-715 9433 www.polpetteria.it

Restauranggäster på Polpetteria CataniaMaträtt Polpetteria Catania

Le Tre Bocche
(De tre munnarna)
Denna restaurang är Catanias fotbollslags favorit restaurang. En finare liten restaurang i barock stil som ger en hemmakänsla där det rekommenderas att äta fisk rätter. Fisken är dagsfärsk och kommer från lokala fiskare. Be ägaren att rekommendera kvällens middag, du kommer inte att bli besviken. Missa inte fisk antipasto. Rekommenderat att boka bord oavsett dag eftersom restaurangen är liten och välbesökt.
Öppettider: 20:30 och framåt
Prisbild: 15€ – 50€
Adress: Via M. Sangiorgi 7. Tel: 095-538738

Restaurang Le Tre Bocche CataniaFisk och skaljur LeTre Bocche Catania

Il Cantiniere
För den absoluta vinälskaren är denna restaurang ett måste. Lokalen är ett stort vinbibliotek med över 1000 viner att välja på, ett eget kök och saluhall. Rekommenderat är den sicilianska tallriken med olika sorters lokalproducerade ostar, chark, honung och ricotta. Den lilla tallriken räcker gott och väl för två personer. Även pastan är att rekommendera som en extra rätt. Här kan du välja mellan alla sicilianska viner och vinrelaterade drycker. Du väljer själv flaskan från hyllorna eller rådfrågar sommelieren.
Öppettid: 09:00 – 02:00 (tills sista gästen gått)
Prisbild: 10€ – 30€
Adress: Viale Libertà 153, Tel: 095-532122 www.ilcantinierecatania.com

Sicilianska tallriken Cantiniere CataniaVin Cantiniere Catania

La Sicilia in Bocca
(Sicilien i munnen)
För de bästa ostronen och starkare smaklökar rekommenderas denna restaurang. Restaurangen har även många viner att välja på. Lokalen är typisk siciliansk med sten och mörk träinredning som tillsammans med maten ger en utmärkt atmosfär av vad Sicilien erbjuder. Här är fisken serverad vid ingången där du kan välja själv, men allra bäst är att be ägaren plocka ut kvällens smaker. Om du inte känner till sicilianska viner, rekommenderas Nero d’Avola. Undvik restaurangen under italienska högsäsongen, mitten av juli till slutet av augusti. Restaurangen har en stor uteservering, rekommenderar dock att sitta inomhus eftersom läget är mycket centralt och gatan tättrafikerad.
Öppettider: 20:30 och framåt
Prisbild: 12€ – 40€
Adress: Piazza Lupo 16/17/18. Tel: 095-7461361 

Fisk och skaldjurMat la sicilia in bocca Catania

Antica Sicilia
Denna restaurang är en utmärkt lunchrestaurang och finns på en sidogata till Via Etnea, mitt bland shoppinggatorna. Köket har specialiserat sig på fisk, kött, ricotta och pistage rätter. Inredningen har en typisk siciliansk atmosfär med färgglada takvalv och rustik inredning. Restaurangen har även en stor utomhus servering. Även vinutbudet är bra med över 100 sorter av lokal produktion. En utmärkt pizza restaurang. Prova även den sicilianska drycken Zibibbo efter maten.
Öppettider: 10:30 och framåt
Prisbild: 8€ – 25€
Adress: Via Roccaforte 15/17, Tel: 095- 7151075 www.ristoranteosteriaanticasicilia.it

Restaurang Antica Sicilia CataniaMat på Antica Sicilia Catania

Via del Plebescito
Vill ni äta som lokalbefolkningen äter till vardags, så sök er till Via del Plebescito (ovanför Piazza Stesicoro på Via Etnea) där alla kök är på gatan, precis som Catanesi äter. Här finner du grillad fisk, kött och grönsaker. Samt ett flertal pizzerior. Gatan är enkel att se för all grillrök som blandas med trafiken och uteätande lokalbefolkning.
Öppet: 20:30 och framåt
Prisbild: 3€ – 10€

Restaurang i Via del Plebescito Cataniakarta Via del Plebescito Catania

Blir du nyfiken att se mer av denna vackra ö? Läs då Johannas tidigare inlägg ”Hälsningar från det vackra Sicilien” & ”Caltagirone – keramikstaden”.

Gästbloggare: Johanna Siljehagen
Blogg: http://vardagpasicilien.blogspot.se/

Kommentera

Please rate*

Din email-adress kommer inte att publiceras. Var snäll och fyll i namn, email och en kommentar.