Utflykter från Monaco – Ventimiglia och Nice

Kanske ni läst mitt inlägg om resan till Franska Rivieran då jag berättade mer om Monaco och stränderna som ligger runt om.

Idag går turen vidare och vi ska bege oss till marknad i Ventimiglia, Italien samt en tur in till Nice.

Marknad i Ventimiglia

Till Ventimiglia tar du enklast tåget som går utefter hela Rivieran. Från Monaco tar det cirka 15-20 minuter. På något sätt känns det direkt att vi lämnat Frankrike för Italien. Det är inte lika välordnat och jag tycker nog priserna är en aning lägre.

Varje fredag håller marknaden öppet från 9 på morgonen till 14 på eftermiddagen.

Från stationen tar det endast 10 minuter att promenera ner till havet och strandpromenaden där marknaden håller till. På vägen passerar du en härlig saluhall men vänta med inköpen där på vägen tillbaka då det blir varmt frampå dagen. Marknaden är stor så ta dig tid att gå runt. Du hittar allt mellan himmel och jord. Mycket väskor, skor, kläder och smycken men även mat och andra saker. Det är inte tillåtet att sälja rena kopior med varumärkena men snarlika finns en uppsjö. Jag köpte kopior på Please-jeans för 22 euro i flera olika färger. Dock inga logos eller annat från originalet.

IMG_1850
Enkelt att ta tåget till marknaden i Ventimiglia. Väldigt svårt med parkering!

IMG_1807
Marknaden ligger precis vid havet.

IMG_1773

IMG_1764

Vi stannade till för lunch och åt en god lasagne. Även en glass slank ner. Vi är ju ändå i Italien!

I saluhallen bunkrade vi upp enorma bitar av Parmesan och andra ostar, frukt & grönsaker och oliver.

IMG_1839
Missa inte saluhallen på väg till och från marknaden mot tågstationen.

IMG_1844

Efter en härlig marknadsdag stannade vi till en station innan Monaco i Roquebrune (som blev vår favoritstrand) för ett dopp!

Nice

En tur till Nice är nästan ett måste under semestern på Rivieran. Antingen tar du tåget som tar cirka 15-20 minuter eller så gör du som vi gjorde och hoppar på buss 100 (kostar endast 1 euro per person) som tar dig utefter hela kuststräckan genom de vackra byarna till Nice på cirka en timme. På Rivieran finns flera vägar att välja på. Den nedre vid kusten, Corniche Inférieure, den övre vackra vägen i bergen, Grande Corniche, eller vägen mellan, Moyenne Corniche. Ingen av dessa kostar pengar det gör däremot motorvägen som är väldigt snabb och effektiv men inte på långa vägar lika vacker.

IMG_2173
Nice från buss 100!

Packa ner badkläderna så att du kan svalka dig efter en promenad på den 5 kilometer långa strandpromenaden, Promenade de Anglais. Ungefär halvvägs på promenaden ligger det gamla vackra Hotel Negresco med uniformerade dörrvakter.

IMG_2252
Promenade de Anglais är 5 km lång och stranden är bred!

I ena änden ligger låga pastellfärgade byggnader som en gång i tiden användes av fiskarna. Här bakom ligger Vieux Nice, gamla stan. Börja med att gå igenom cours Saleya där det blomstermarknad och frukt & grönsaksmarknad varje vardag 6-16 förutom måndagar då det är antikmarknad. Vi prickade in en måndag och strosade länge bland stånden. Ganska höga priser så inget fyndläge men väldigt trevligt att titta. Slå dig mer på någon av alla caféer med en espresso och lyssna den härliga damen som sjunger La Vie En Rose samtidigt som hon vevar på sitt positiv.

IMG_2200
På måndagar är det antikmarknad på  cours Saleya.

Ta en tur genom gamla stan där de äldsta husen är från medeltiden och titta in i alla små butiker. Är du intresserad av shopping så är den stora och breda gatan upp mot tågstationen, Avenue Jean Médecin. Här hittar du alla kedjebutiker. Några som kan vara roliga att titta in på är varuhuset Gallerie Lafayette och Frankrikes motsvarighet till HM, Eurodif.

IMG_2222

IMG_2220

IMG_2239
Tvålförrådet påfyllt! Svårt att välja doft.

Ska du gå på något museum i Nice så tycker jag att Chagallmuseet är värt ett besök. Museet ligger en liten bit utanför stan på Avenue du Docteur Ménard och tar cirka 15 minuter att promenera till från tågstationen. Åker du buss så stannar buss nummer 15 och 22 utanför.

6 Responses to Utflykter från Monaco – Ventimiglia och Nice
 1. Respelion Svara

  Intressant att kontrasten mellan Frankrike och Italien märks direkt. Annars brukar ju kanske regioner i sig kanske sätta mest prägel på miljön, snarare än landet som helhet.

  • Hallin Svara

   Respelion: Ja, det var märkligt men det ”låg i luften” på något sätt!

 2. [...] Under vår vecka på Franska Rivieran låg vi verkligen inte på latsidan! Har tidigare skrivit om Monac... blogg.resia.se/2013/07/15/utflykter-fran-monaco-eze-st-paul-de-vence-och-la-turbie
 3. margareta Svara

  Väldigt trevlig och lagom beskrivning av Nice.

 4. Ingela Adolfsson Svara

  Detta tycker jag skall bli nästa resmål!!!!!!!!!

Kommentera

Please rate*

Din email-adress kommer inte att publiceras. Var snäll och fyll i namn, email och en kommentar.