Båtluffa i Grekland

Karolina Fägerblad (f.d. anställd)Resia i Västerås älskar att båtluffa i Grekland.

För 10:e året i rad (minst) blir det båtluff i Grekland i år också berättar Karolina.

Att båtluffa i Grekland är den ultimata sommarsemestern! 100% solsäkert, lättsamt resande och mycket att uppleva både för barn och vuxna. Det finns ett otal stora och mindre öar att välja på. Joniska öarna med utgångspunkt Zakynthos eller Korfu. Lite grönare, lite mer italienska än de andra grekiska öarna, men icke desto mindre väldigt grekiska. Är man på Korfu så är Paleokastritsas klippbad givna, samt även Korfu Stad som är väldigt mysig och genuin. Ett litet smultronställe vi hittade var stranden Agni på nordöstra sidan av ön. Liten klapperstensstrand med några få tavernor. Hyrbil är ett måste på Korfu.

Paleokastritsas klippbad
Paleokastritsas klippbad på Korfu.

Korfu 2010 Agni
Stranden Agni på nordvästar Korfu är ett riktigt smultronställe.

Cykladerna har massor att erbjuda. Enkelt att ta flyget till Aten för att sedan ta båten ut samma dag. Naxos är navet i Cykladerna. Personliga favoriter är småkykladerna med Schinoussa, Koufonissi, Iraklia och Donoussa. Några få hundra fastboende på varje ö. Mycket lugnt, genuint och grekiskt! Amorgos är en annan favorit med kristallklara bad på Agia Anna och fantastiska klostret Panagia Hozoviotissa. En annan variant är att flyga till Santorini och utgå därifrån. Folegandros, SIkinos och Ios hör till närbelägna öar med egen karaktär och charm. Folegandros och Sikinos ligger topp 5 på familjens lista. En av makens underbara bilder från Sikinos sitter som väggtapet i vårt kök!

2012 Folegandros
Folegandros.

Panagia Hozoviotissa Amorgos
Klostret Panagia Hozoviotissa ”hänger” på berget ovanför stranden Agia Anna.

2012 Milos
Milos är en annan härlig ö med fantastiska stränder i Cykladerna.

Efter ett par års uppehåll så kör vi de östligaste öarna igen, Dodekaneserna eller Tolvöarna. Då är det lämpligast att flyga till Rhodos eller Kos och utgå därifrån. Greklands absolut mest avlägsna ö, Kastellorizo ligger ca 2-4 timmar, beroende på båt, öster om Rhodos alldeles utanför Turkiets kust och staden Kas. Mycket pittoreskt och genuint. Från Rhodos är det även enkelt att ta sig till Symi, som är ytterligare en riktig pärla! Så mysigt! Ca en timme med båt.

I år åker vi dock norrut med utgångspunkt Kos. Planen är Astipalea, Kalymnos, Telendos, Lipsi och ev. Agathonissi/alt men även Bodrum i Turkiet. Bra båtförbindelser finns. Inte särskilt dyrt. Enkla, men rena och fräscha rum för 30-40 euro/natt. Greker älskar barn vilket gör det extra bra att luffa med barn. Tavernor och caféer finns på varje ö. Man behöver INTE boka rum innan (om man inte reser i augusti, då det är lite mer folk). Rumsuthyrarna möter vi båten. Bara hänga på. Man blir mycket sällan besviken. Och blir man det är det bara att byta nästa dag!

Man reser självklart med ryggsäck, modell mindre, lätt packning. Tvätterier till ringa kostnad finns på de flesta ställen.

Här kan ni läsa mer och få en hel del praktiska tips om att båtluffa i Grekland.

4 Responses to Båtluffa i Grekland
 1. Markus Svara

  Åh, man blir helt såld när man ser bilderna. Det blev en kortis för mig i maj och det blir en till i augusti, man kan inte få nog.

  • Hallin Svara

   Markus: Man längtar ALLTID till grekland. För min del blir det Parga i år!

 2. Cecilia Svara

  Hej!

  Tack för ett jätte inspirerande blogginlägg!
  Jag och min sambo är sugna på att båtluffa i sommar och kollar nu på hur mycket det skulle kunna tänkas kosta.

  Vi tänkte två till tre veckor, vi kan tänka oss att bo billigt, men vi vill ha eget rum. Vi kommer nog inte festa så mycket men vill gärna åka på lite utflykter, mat tänker jag också att det kan vara ganska budget/medel.

  Vet du ungefär vad det skulle kunna gå på för oss?

  Med vänlig hälsning
  Cecilia

  • Hallins reseblogg Svara

   Cecilia: Så kul att du hittat hit. Kostnaderna för rummen kan verkligen variera. På de små, men ändå populära öarna ( t ex Amorgos), kan priserna ligga på cirka 50-80 euro för ett dubbelrum/lägenhet. Är det en större ö, t ex Naxos, Paros, Santorini, så är utbudet större och priserna brukar bli lägre. Från 30 euro och uppåt för ett dubbelrum. på de större öarna så brukar rumsbokarna stå och möta upp båtarna och man kan titta runt och även pruta på priset. Vi brukar också gå runt och fråga, då kan man också titta på boendet. På de större öarna får man nästan hyra bil för att se något, det brukar kosta cirka 3400:- för en dag. Vi brukar också hyra vespa om man inte ska så långt. På många öar finns även fina vandringsleder. I Grekland kan man ofta komma ganska billigt undan med maten. Gyrós är alltid billigt och även grekisk sallad och grillspetten, souvlaki men även omeletterna. På många ställen kan du även beställa fat med grillad fisk. Det är svårt att säga exakt hur mycket som går åt men jag tycker det är förhållandevis enkelt att leva billigt i Grekland. Om ni ska åka snart så är det ju även lågsäsong och priserna sjunker en del. Hoppas du blir nöjd med svaret och att ni får en härlig båtluff. Det är verkligen ett underbart och fritt sätt att resa!

Kommentera

Please rate*

Din email-adress kommer inte att publiceras. Var snäll och fyll i namn, email och en kommentar.