Sorrento med omgivning

Från Sofia och Hanna, två systrar som driver resebloggen Coconuts & Skylines, kommer det här ett intressant inlägg från det oerhört vackra Sorrento med sina intressanta omgivningar. De fina bilderna har Sofia och Hanna tagit!

SorrentoKlippor
Ett vackert solnedgångsljus över Sorrentos klippor sett från hamnen.

Sorrento

Ett myller av människor möter där bussen stannar till vid Sorrentos tågstation och ekot av resväskors hjul drunknar i sorl på italienska och amerikanska, en och annan svensk röst går också att urskilja bland mötande på vältrafikerad trottoar. I smala gränder som sluttar lätt nedåt från Sorrentos huvudgata, Corso Italia, hälsas turister välkomna av pastamenyer och restaurangvärdar som lockar med förslag som får munnar att vattnas. Det är lätt att få ett intryck av att det är den sofistikerade finturisten som trivs bäst här, de som sippar vin under dagen och gottar sig i italienska delikatesser på kvällen.

Märkessolglasögon och piffiga frisyrer går förbi oss, två italienfrälsta svenskar som frossar i fantastiskt läckra gratisoliver på en av barerna vid det stora Piazza Torquato Tasso. Torget blir lite av en samlingsplats då eftermiddagens och kvällens strålar börjar försvinna mot horisont och magar knorrar eller strupar är torra. Inga ryggsäcksturister syns till.

Vi försöker smälta in på vårt eget sätt bland klassiska Lady & Lufsen-rutiga dukar uppe på stadens gul-bruna bergsplatå. Eller på kvällssoldränkta barer på bryggor som erbjuder vattnets kluckande mot barnsligt målade småbåtsskrov åt ena hållet och Sorrentos klippor åt andra. Vi hittar vår egen plats bland soldränkta husfasader och myllriga torg, pianobarer och klädstreck mellan husen.

Bryggbar
Vår favoritbar i seneftermiddagsljus. Billigt vin och goda drinkar i underbar miljö och med vatten som kluckar.

Sorrento visar sig vara praktiskt upplagd för två lokalsinneslösa svenskar med ett gatunät av hyfsat räta vinklar och raka linjer (motsatsen finns också att finna) och de smala tvärgatorna är upplysta och inbjudande. Ändå blir det aldrig tråkigt. Kanske lite gulligt och tillrättalagt ibland men framförallt utstrålar Sorrentos varma gatstenar något lockande och romantiskt. Och när du står vid klippbranten och tittar ut över havet och den ståtliga vulkanen Vesuvius på andra sidan Neapelbukten så är det så självklart varför platsen valdes en gång, och varför också vi velat dit.

Tips

Bad: Sorrentos badbryggor med färgstarkt målade badhytter som smyckar är ett utmärkt alternativ för ett dopp eller för att bättra på solbrännan.

Utflykter: Det lättillgängliga tåget från Sorrentos station ger dig möjlighet att nå Neapel eller ruinstaden Pompeji på dryga timmen. Bussar från samma ställe tar dig också snabbt mot Amalfikustens vackra Positano eller Amalfi. Vyer med många “Hallelujah moments”, oavsett om du har en religiös sida eller ej, utlovas och åksjuka bör ha en påse i beredskap då hårnålskurvor, djupa raviner och många inbromsningar hör till aktiviteten.

Vandra: Ta med ett par bekväma skor, införskaffa en karta, guidebok eller förlita dig på GPS och vandra upp i bergen bland saftiga olivlundar, citronträd och en lokalbefolkning som leder dig på rätt väg när kartan inte räcker till. Bli inte förvånad om de bjuder in på ett glas vin i samma veva, eller skär upp en nyplockad apelsin åt dig.

VinSorrento
En, inte riktigt färdig, vindruvsklase i solskenet under vår vandring utanför Sorrento.

Capri

Det är inte helt gratis att ta färjan från fastlandet till Capri, det ska erkännas. Men dragningskraften hos ön, där den ligger som en mörkblå skugga i den ännu blåare Neapelbukten, går knappast att motstå. 35 euro fattigare (t.o.r. från Sorrento för en person) debarkerar vi Marina Grande, Capris hamnstad, i sällskap med en hel del andra turister. Men istället för att ta bergbanan upp till Capri stad, den största staden på ön, som de flesta verkar sugna på, vill vi ta apostlahästarna mot Anacapri, den lite mindre staden, där även det stora turistmålet (inte minst för svenskar) Villa San Michele ligger.

För att komma till Anacapri kan man ta buss eller trappa. Vi väljer det senare. Bered dig på ett rejält konditionspass om du gör detsamma! För att hitta trappan, ta vägen upp till höger i hamnen och håll utkik efter Scala Fenicia (den feniciska trappan), som antagligen byggdes av greker, inte fenicier. Hur det är med den saken spelar kanske mindre roll – se istället till att ha bekväma skor och vattenflaska med dig. Och ta en vilopaus på ett skuggigt trappsteg för att beundra utsikten och för att du behöver det – Anacapri ligger ca. 300 m.ö.h.

Trappklättring
En avsats i trappan ger en naturlig paus.

Utsikt över hamnen från Feniciska trappan
300 meter längre ned vilar Neapelbukten och Capris hamn.

Vid trappans slut byggde den svenske läkaren Axel Munthe vid förra sekelskiftet sin sköna boning, Villa San Michele. Han blev först förälskad i ett gammalt kapell på platsen och bosatte sig senare här. Under ligger rester av en romersk villa, men tro för all del inte på historierna om att de etruskiska och romerska föremålen i huset och i trädgården kommer därifrån, som Munthe så fantasifullt berättar i sin bok om huset; det mesta av antikviteterna är inköpta hos antikhandlare i Rom och Neapel. Det kostar några euro att gå in, men gillar du vacker arkitektur och inredning, antikviteter – i synnerhet romerska föremål – och en utsikt att dö för, är det helt klart värt det. På taket finns ett café där man kan äta något lätt, ta ett glas kallt vin och pusta ut efter trappklättringen.

Villa San Michele, loggian
Byggherren Axel Munthe gillade att förena gammalt och nytt.

Pergolan hos Axel Munthe
Villa San Micheles pergola är slående vacker och troligen det mest spridda motivet från Capri.

Mer att se vid ett Capri-besök är Villa Iovis, kejsar Tiberius största och mest välbevarade palats på ön, dit han brukade fly larmet i huvudstaden. En promenad på ca. 45 minuter från Capri stad tar dig hit. Historierna om Tiberius grymheter är många och har kanske främst blivit kända genom Suetonius Kejsarbiografier, som också utgjorde underlag för Robert Graves roman Jag, Claudius (Tiberius brorson). Huruvida man ska tro på tortyrhistorierna och kejsarens sexuella perversiteter är omtvistat. De används hursomhelst i marknadsföringen av platsen som turistattraktion.

Det finns många vandringar att ta sig för på ön. Min guidebok föreslår bl.a en tur från Capri stad till Arco Naturale, en häftig klippformation på östra sidan av ön. Eller en vandring från Anacapri till Torre Damecuta, ett medeltida torn på nordvästra Capri. Naturupplevelser och benmuskler utlovas!

Många är också erbjudanden om en tur i båt, som visar dig Capri från vattnet – naturligtvis heller inget gratisnöje, men vill man t.ex. se grottorna kan det vara en bra idé. Mest omtalad är Grotta Azzurra, känd för sitt närmast magiska ljus.

Färjor till Capri går även från Neapel och Amalfi.

Pompeji

En latinlärare kan förstås inte låta bli Pompeji vid ett besök i Neapelbukten. Vi tar således tåget Circumvesuviana från Sorrento och hoppar av vid Pompeji Scavi. Från Sorrento har tåget bara en linje, men från Neapel finns det flera, så var uppmärksam på tågets slutdestination! Som förberedelse har jag läst Mary Beards bok Pompeji – livet i en romersk stad. Beard är professor i klassiska språk i Cambridge och hennes bok ger lite perspektiv åt föreställningarna och myterna om hur livet i staden stelnat i ett ögonblick. Faktum är att området drabbats av jordbävningar åren före Vesuvius utbrott, som fick människor att överge sina hem successivt. De gipsavgjutningar av människokroppar (och husdjur) som gjorts är dock frusna ögonblick av en mycket kort dödskamp.

De flesta av de lösa föremålen från staden har antingen plundrats under århundradenas lopp, eller tagits till arkeologiska museet i Neapel. I Pompeji ser vi istället stadsplanen, de förmögnas villor, hyreshusen, gatläggningen med sina djupa hjulspår i stenen, badhusen, krogarna, bordellen, idrottsplatsen, templen och teatern. Och väggklottret förstås och alla målningar.

Väggmålning i Mysterievillan
Mysterievillans tjusiga målningar är häpnadsväckande välbevarade.

Bordellen
Inne på bordellen ger väggmålningarna mer än antydningar om verksamheten.

Om du inte vet så mycket om antikens romare och deras vanor, kan det vara en bra idé att nappa på något av alla erbjudanden om guidning. Eller låna en audioguide. Vi valde att följa professor Mary Beards förslag på vad en ”lagom” runda i Pompeji kan innehålla och med hennes karta i högsta hugg gav vi oss in genom Porta Marina. Här är några tips på höjdpunkter:

Tragedidiktarens hus: Mellanflådigt hus med den berömda hund-mosaiken i entrén. Lätt att se hur en romersk stadsvilla är planerad.
Forumbaden: Badhuset intill torget. En del snygga vägg- och takmålningar finns kvar.
Faunens hus: Flådigt bostadshus med extra allt. Mest känt för Alexandermosaiken.
Isistemplet: Det mest välbevarade templet, lite gulligt.
Amfiteatern: Maffig exteriör, tankeväckande interiör. Här kan du beträda arenan, vilket t.ex. inte Colosseum tillåter.
Via dell’Abondanza: Längs gatan ser du villor, hyreshus, bad och restauranger.
Bordellen: Trångt, med små celler för erotiska möten. Målningar på väggarna ger tips om tjänster. Ligger inte på största gatan, men känns lätt igen på klungan med generade japaner utanför.
Mysterievillan: Att se på vägen ut genom Herculaneumporten. Väggmålningarna är häpnadsväckande.

Vi tackar Sofia och Hanna för den här underbara reseskildringen. Jag har varit där, det är längesedan, men jag blev helt förälskad i platsen och kommer absolut att åka tillbaka!

Boka flyg och hotell till Italien

Boka flyg till Italien

Boka paketresa till Italien

Boka weekendresa till Italien

11 Responses to Sorrento med omgivning
 1. [...] publiceras vårt inlägg från vår senaste Italienvistelse i Sorrento med omnejd på Resias blogg. Gå ... coconutsandskylines.se/vi-gastbloggar-hos-resia
 2. Ladies Abroad Svara

  Tackar; ett inlägg helt rätt i tiden för moss. Jag håller precis på att planera sommarens semester i samtliga områden i inlägget ovan och tar självklart med mig tipsen

  • Coconuts & Skylines (Sofia) Svara

   Vad kul! Misstänker att du kommer få en helt fantastisk tid! Det är ett helt otroligt fint område. 🙂

  • Hallin Svara

   Ladies Abroad: Åh, så spännade och så bra att vi fick tips av Sofia och Hanna! Hoppas ni får det underbart!

 3. Sofie Persson Svara

  Instämmer till fullo var där i höstas, underbart.

  • Coconuts & Skylines (Sofia) Svara

   Kan tänka mig att den tiden är lika fin som försommaren! Har rest en del i Italien under sensommar/höst tidigare och varit helnöjd!

 4. anna Herlin Svara

  En helt underbar plats att vara på, Capri, amalfikusten
  och pompei allt sevärt och ett minne för livet

 5. Ulla-lena Andersson Sjölin Svara

  Vi åker dit den 3/9-10/9. Ska bli helt underbart. Vi ska fira vår 15-årsbröllopsdag där

  • Hallins reseblogg Svara

   Ulla-Lena Andersson Sjölin: Åh, det låter underbart. Ni kommer älska Sorrento med omgivningar! Önskar er en härlig resa!

Kommentera

Please rate*

Din email-adress kommer inte att publiceras. Var snäll och fyll i namn, email och en kommentar.