Gästbloggare Boel: Guide till Londons okända museum

Jag älskar London. Och jag älskar att besöka museer. För mig har det blivit något av en sport och en utmaning att hitta så många museer som möjligt i London, både de mer vanliga, kända, men helst de udda, okända.
På min jakt efter museer kommer jag till områden i London, som jag kanske aldrig annars skulle ha upplevt och det gör inte saken sämre. Jag hade kanske inte kommit till Whitechapel, om jag inte varit på väg till Geffrey Museum. Eller upptäckt den underbara trädgården Lincoln’s Inn Fields om jag inte skulle besökt Sir John Soane´s museum. Listan över Londons museer är oändlig – och här presenterar jag några av dem. Vissa känner säkert många av er läsare till, medan andra kanske är nya bekantskaper, som kan locka till besök!

Kensington & Chelsea

Leighton House Museum
12 Holland Park Road, W14 BLZ
www.rbkc.gov.uk/subsites/museums/leightonhousemuseum.aspx
T-bana: High Street Kensington

När man svängt av från den lite stökiga High Street Kensington, befinner man sig plötsligt i rena rama idyllen på Holland Park Road. Här ligger Leighton House Museum, som tidigare var bostad åt målaren och skulptören Frederic, Lord Leighton (1830-96). Han är bl.a. ”känd” för att endast hunnit med att vara lord en enda dag, eftersom han dog dagen efter att han blev adlad…

Holland Park Road, London
Holland Park Road

Huset på 12 Holland Park Road är vackert utifrån, men direkt hisnande när man kommer in! Hela undervåningen är i princip ”tapetserad” med klinker, kakel och mosaik i klara färger, djupt turkos, skimrande rött, soligt gult. Det är som att komma in i ett arabiskt palats. Leighton hade i sin ägo 1000 kakelplattor, daterade från 1200 till1600-talen, införskaffade under hans resor i Mellanöstern. Takfönster och ljuskupoler ger ett fantastiskt ljus i hela huset och ackompanjeras av ljudet från fontänen. Rummen är fulla av konst, många verk är Lord Leightons egna, ofta på religiösa, klassiska och historiska teman.

Westminster

Handel House Museum
25 Brook Street, Mayfair, W1I 4HB
www.handelhouse.org
T-bana: Bond Street

Kompositören George Frederic Händel bodde i detta hus från 1723 till sin död 1759. Detta är Londons enda museum som tillägnats en kompositör. Här komponerade han några av sina största verk, t ex Messias och Music for the Royal Fire Works. Förutom utställningar, anordnas det regelbundet konserter här.
Lite kuriosa: Jimi Hendrix bodde under en tid granne med museet, nämligen på Brook Street 23, vilket idag är museets konstor. Det sägs att Hendrix var mycket förtjust i att bo granne med Händels gamla hem och köpte en hel del av kompositörens musik. En del påstår sig höra Händels inflytande i vissa av Hendrix senare låt.

Central & North London

Sherlock Holmes Museum
221B Baker Street, NW16XE
www.sherlock-holmes.co.uk
T-bana: Baker Street eller Marylebone

Det mest intressanta med detta museum är att det är tillägnat en påhittad figur. T o m adressen är påhittad. När Sir Arthur Conan Doyles böcker om Sherlock Holmes och Dr Watson först publicerades, uppgick numren på Baker Street endast till 100.

Det georgianska huset, i vilket museet ligger, byggdes 1815 och rummen har till punkt och pricka återskapats såsom det såg ut på drottning Victorias tid, och såsom Conan Doyle beskriver miljöerna i sina böcker. I rummen hittar man olika attiraljer, som Holmes använder. Vaxfigurer får illustrera personer i böckerna och dessutom uppträder ibland ”riktiga figurer” i diverse roller, t ex som polis, hembiträde och Dr Watson.

The Wellcome Collection
183 Euston Road, Camden NW1 2BE
www.wellcomecollection.org
T-bana: Euston Square

Wellcome Museum LondonWellcome Museum LondonBullet exractors

Ett av London mer okända museer, men ett spännande sådant. Uppkallat efter Sir Henry Wellcome (1853 – 1936) som var en engelsk-amerikansk entreprenör, filantrop, farmaceut och samlare och vars förmögenhet möjliggjorde Wellcome Trust, en av världens största medicinska välgörenhetsorganisationer. Sir Henry Wellcome var en ivrig samlare av medicinska artefakter och det finns över 1 000 000 föremål i samlingen. Vad sägs t ex om instrument för att plocka ut kulor vid skottlossningar – dueller kanske, Napoleons tandborste, Florence Nightingales skor mm. I museet finns också bibliotek, konferensfaciliteter och en stor trevlig och välkomnande restaurang.

Charles Dickens museum
48 Doughty Street, WC1N 2LX
www.dickensmuseum.com
T-bana: Russell Square

Dickens bodde i detta hus i endast två år – 1837-39, men det är det enda av hans London-hem som finns kvar. Det var de första åren av hans äktenskap med Catherine och deras två äldsta döttrar är födda i sängkammaren. Det är ett typiskt georgianskt hus i fyra våningar, mycket charmfullt inrett. Det första rummet man kommer in i är matsalen, där bordet står uppdukat för Dickens och hans närmaste vänner. Röster från rummet och utifrån gatan, klirr av glas och tallrikar, bidrar till den magiska stämningen i rummet. Det är en bra början på ett väldigt trevligt museibesök, som även innefattar den gamla vinkällaren.

De två åren på Doughty Street var mycket produktiva för Dickens, här skrev han bl.a. Oliver Twist och Nicholas Nickleby. I museet finns det mer än 100 000 Dickens-objekt – manuskript, sällsynta utgåvor, personliga ägodelar, fotografier mm.

Sir John Soane’s Museum
13 Lincoln’s Inn Fields, Holborn, WC2A 3BP
www.soane.org
T-bana: Holborn

Sir John Soane (1753 – 1837) var en av sin tids största och mest innovativa arkitekter i England – och samlare… Hans hem, i vilket museet ligger, var både bostad och hemvist för hans stora samling av antikviteter och konst. Samlingen var så stor att under en period bodde Soane och hans familj i endast två små rum. Han hade många fiffiga idéer om hur man får in ljus, luft och rymd i huset och också hur hans enorma samling skulle kunna förvaras. Det är ett hus proppfullt med saker, kanske lite kaotiskt, men på ett ordningsamt och trivsamt sätt.

Sir John Soane's Museum LondonGeffrey Museum LondonSir John Soane’s Museum & Geffrey Museum

Geffrey Museum
Kingsland Road, Hackney E2 8EA

https://www.geffrye-museum.org.uk/

Overground Hoxton

geffrey museum London Geffrey Museum

Detta museum är uppkallat efter Sir Robert Geffrey (1613 – 1703), en gång borgmästare i London. Genom hans testamente byggdes år 1715 bostäder till förmån för änkor och i dessa hus är nu museet är inhyst. Man går igenom 11 rum, som vart och ett speglar hur medelklassen levde i England från 1600-talet till 2000-talet. Varje rum är ett inrett vardagsrum, man kan i hörlurar lyssna på den tidens kända röster och tidstypisk musik som bidrar till atmosfären. Olika event äger rum under året, vissa återkommer, som t ex en utställning varje november – januari om julfirandet under 400 år i engelska hem.
Till museet hör också fyra trädgårdar från olika perioder 1600, 1700, 1800 och 1900-tal och en underbar örtagård.

En liten parentes – när man ändå ska byta från T-bana vid stationen Whitechapel till Overground mot Hoxton – gå gärna ut på gatan och ta en titt på området. Jag hade turen att komma en marknadsdag (torsdag). Mitt emot t-banestationen ligger Royal London Hospital, som grundades 1740. Kanske är det någon som har sett den brittiska tv-serien Casualty 1906, som utspelar sig just på London Hospital!

Royal London hospitalRoyal London Hospital i Whitechapel

South London
The Garden Museum
5 Lambeth Palace Road, Lambeth, SE1 7LB
www.gardenmuseum.org.uk
T-bana: Lambeth North

Garden Museum grundades 1977 och anses vara ett av Londons bästa små museer. Trots det blir det ofta förbisett, kanske pga. av läget: Garden Museum är granne med Lambeth Palace, ett av Londons äldsta hus, hem för ärkebiskoparna av Canterbury sedan 1200-talet. Vidare ligger Garden museum precis vid Themsen och mitt emot Houses of Parliament, så det finns med andra ord mycket som distraherar. Men ta en stund och gå in på själva museet. Om man är trädgårdsintresserad finns det mycket kul här: samlingar av trädgårdstomtar, gamla trädgårdsredskap, 100 år gamla gräsklippare för barn, för att nämna några exempel. De tillfälliga utställningarna är bra, likaså restaurangen med sin goda vegetariska mat och trädgården är förstås ljuvlig som alla andra trädgårdar i London!

Pittoresk grind. Garden Museum LondonBarngräsklippare. Garden Museum LondonPoetisk ingång till Garden Museum & 100-årig barngräsklippare på Garden Museum

The Florence Nightingale Museum
2 Lambeth Palace Road, Lambeth SE1 7EW
www.florence-nightingale.co.uk
T-bana: Westminster

Detta relativt nya, interaktiva museum är pedagogiskt uppdelat i tre delar:
Del 1 handlar om Florences uppväxt i en välbärgad familj tillsammans med systern Parthenope (som föddes i Neapel medan Florence föddes i Florens under föräldrarnas mer än årslånga resa i Italien). Florence Nightingale hyste en lidelsefull önskan att bli sjuksköterska och framförallt hjälpa fattiga och utsatta människor. Familjen motsatte sig hennes önskan – förmögna flickor blev inte sjuksköterskor, men så småningom stöttade de henne.

florence nigh_ver2

Florence Nightingales skor (finns på the Wellcome Collection – se ovan)

Del 2 handlar om hennes tid och insats under Krimkriget. Mot slutet av kriget fick hon en arbetsledande befattning. Bland annat lyckades hon sänka dödligheten vid militärsjukhusen i Krim från ca 42 % till 2 % inte minst genom att i samråd med specialister förbättra de vedervärdiga hygieniska förhållandena på sjukhusen.
”Damen med lampan”

Del 3 handlar om tiden efter Krim. Florence Nightingale återvände till Storbritannien 1857 och blev efterhand krigsministeriets främsta rådgivare i militärhygieniska frågor. Hon ägnade sig åt att utveckla sitt yrke och år 1860 grundade hon skolan Nightingale School of Nursing för sjuksköterskor i London. Hon är den mest kända representanten för sjuksköterskekåren genom alla tider och såg till att statusen höjdes för yrket. Hon gick under namnet ”Damen med lampan” för sin vana att se till patienterna även nattetid.

Fashion and Textile Museum
83 Bermondsey Street, SE1 3XF
www.ftmlondon.org
T-bana: London Bridge

Museet grundades av den kända modedesignern Zandra Rhodes. Byggnaden är ritad av den mexikanske arkitekten Ricardo Legorreta, som bl a är känd för att använda klara skarpa färger och geometriska former – och FTM är ett utmärkt exempel på detta. Utställningarna skildrar mode och textil från efterkrigstid till nutid. Man anordnar också föreläsningar, kurser och workshops.

Bermondsey village är ett jättefint område i sig, mycket väl värt ett besök. I närheten ligger den fantastiska matmarknaden Borough market. På Bermondsey street ligger också det nyöppnade galleriet White Cube och en livs levande glashytta – London Glasblowing.

Text & foto: Boel Widell Henrikson

Kommentera

Please rate*

Din email-adress kommer inte att publiceras. Var snäll och fyll i namn, email och en kommentar.