Birmingham – mer än bara mässor!

Jag vet att många har besökt NEC Birmingham för att gå på någon av alla mässor som arrangeras här. Mässområdet ligger nära flygplatsen där det också finns hotell så många kommer aldrig in till stadskärnan som absolut är värt ett besök.

Birmingham är också en väldigt bra utgångspunkt för utflykter. Vi besökte den oerhört charmiga regionen Shropshire som jag kommer återkomma till och till Shakespears födelsestad Stratford upon Avon är det cirka 4 mil. Är du nyfiken på Wales så är Birmingham ett bra utgångsläge. Vi flög bekvämt med BMI som precis öppnat en ny linje från Göteborg.

Balti Triangle

Du kan inte besöka Birmingham utan att ta en tur till Balti Triangle och äta på någon av alla restauranger. På 80-talet var det en boom för invandring från de tidiagre kolonierna i Indien, Pakistan och Bangladesh. Från början öppnade man ”hål i väggen”-restauranger där man serverade mat i en ”balti” som betyder hink och som åts med sked. Maten uppskattades och snart hade man öppnat större restauranger i området. Vi åt på en fantastisk restaurang med otroligt god mat och med väldigt låga priser – Imran’s. Ingen av restaurangerna i Balti-området har rättigheter men det är fritt fram att ta med eget öl!

Vi började med Poppadoms med dippsåser för 80 pence per person. 80 pence!!!! Sen kom det in förrätter, den ena godare än den andra. Till huvudrätt kom det in ett berg av grillat med indiska smaker för 9.50 pund. Vi serverades även ett gigantiskt naan-bröd med smak av vitlök. Vi drack Lassi till som är en typsik indisk dryck gjord på yoghurt, mango och mjölk som svalkade gott till de heta kryddorna. Höjdpunkten var att få komma in till köket för att se på när vår mat tillagades. Missa inte ett besök på Imran’s när du är i Birmingham!

116
Poppadoms med dipsåser för 80 pence per person!!

120
Kocken lagar till vår mat!

121
Intressant att se hur naanbröden bakas på kanten i en tunna med öppen eld.

Kanalerna

Du måste absolut ta en tur på kanalerna som är en stor del av Birminghams stadskärna. Totalt finns här mer kanaler än det gör i Venedig. Ta en tur i någon av båtarna som lägger till utmed kajen under högsäsnong och njut av atmosfären. Hela området i city vid kanalerna är väldigt trevliga och här finns flera uteserveringar där det är mysigt att slå sig ner.

151

155

Shopping

I centrum finns ett enormt köpcentrum, Bullring. Här finns alla kedjebutiker du kan tänka dig. Ett nyare shoppingmall är Mailbox som byggdes till posten men som idag är lägenheter och butikr. Ligger väldigt fint precis vid kanalen.

143
I och runt Bullring finns massor av butiker. 

159
Besök även Mailbox som ligger vid kanalen.

Jewellery Quarter

Ta en tur till området Jewellery Quarter. I början av 1900-talet var det här världens största område för smyckestillverkning med inte mindre än 40.000 aktiva. På museet ”Museum of the Jewellery Quarter” kan du gå en guidad tur i den gamla fabriken som lämnades på dagen med allt innehåll. Väldigt intressant. Är du intresserad av att köpa smycken så finns det gott om butiker i området. Hela området håller på att rustas upp och det öppnar allt mer restauranger och butiker i området.

172

 

179

 

182
Väldigt intressant att få se hur arbetet i fabriken för smyckestillverkning såg ut.

Kvällen

Börja med ett besök på den vackra puben ”The Old Joint Stock” och njut av den pampiga inredningen från en före detta banklokal. Birmingham har flera bra restauranger. Kanske du vill prova Jamie’s Italian som har en restaurang här. På kvällen, ett besök på jazzklubben ”The Jam House som de flesta dagar bjuder på levande musik med hög stämning.

192
Gör ett besök på den vackra puben ”The Old Joint Stock” som ligger i en gammal banklokal.

197
Avsluta kvällen på The Jam House där det svänger rejält!

För barnen

Om ni reser med barnen så kommer de att uppskatta ett besök på chokladfabriken Cadburys som ligger strax utanför Birmingham. Upplev Cadbury World med massor av aktiviteter och köp billig choklad!

5 Responses to Birmingham – mer än bara mässor!
 1. Respelion Svara

  Vilken utförlig reseskildring! Jättebra info om Balti triangle. Hade jag inte en aning om. Låter inte så kul att äta mat i hink med sked från ett hål i väggen. Tur att det utvecklades. Kanske skall planera en tripp.

  • Hallin Svara

   Respelion: Vad kul att du gillade mitt inlägg. Och Balti Triangle är ett MÅSTE om man är i Birmingham!

 2. Charlotta Svara

  Maten och kanalerna är ju ganska kända men supertack för tipset om The Old Joint Stock som måste spanas in. En rätt underskattad stad det här om man inte gillar just fotboll (damerna är med i Champions League) och shopping.

  • Hallin Svara

   Charlotta: Så kul att du hittat hit. Har tittat in på din blogg och sugen som jag är på att resa runt mer i både England och Wales blev nu ännu mera sugen. Kanske du skulle vilja göra ett gästinlägg?

 3. Bara brittiskt Svara

  Här finns en sida där du kan se att ett par av restaurangerna i Balti Triangle serverar alkohol men vanligt är det ju inte. http://www.balti-birmingham.co.uk/directory/reviewed-by-andy?catid=4

Kommentera

Please rate*

Din email-adress kommer inte att publiceras. Var snäll och fyll i namn, email och en kommentar.