Med bilen till Finland

Här kommer ett tips från Teija Tolppanen på Resia i Uppsala:

För den som vill åka till vårt östra grannland, Finland, finns fina sträckor att åka med många fina stopp.

Åk t ex med Tallink Silja över till Åbo och besök Muumilaakso; Mumindalen i Nådendal. Här kan man övernatta på fina Scandic Julia i Åbo. Fortsätt sedan norrut mot Vasa, via den gamla trästaden Rauma som även är ett världsarv. Åk sedan via sju broars skärgård till Uleåborg och njut av en kall öl i solskenet på torget.

mumin
Det är populärt att besöka Mumindalen i Nådendal.

Vänd sedan näsan österut mot ryska Gränsen och Kuusamo som är ”porten mot Lappland”.

Kuusamo är en bra utgångspunkt för naturupplevelser. I närheten finns Riisitunturi (Risfjället) som har 12 kilometers vandringled perfekt för en dagstur i fjällmiljö. Shoppa finska keramik-produkter på Pentik då deras fabrik ligger i Posio, ca 5 mil från Kuusamo. För den som vill vandra längre finns t ex. Karhunkierros i Oulanka Nationalpark som är 80 km lång. En kortare dagstur för att uppleva den mäktiga naturen med älv, forsar och kanjoner finns en väl utmärkt sträcka som är cirka 12 kilometer lång.

Kuusamo
Kuusamo är en bra utgångspunkt för naturupplevelser.

För den som vill fortsätta norrut så bor jultomten sommartid i Rovaniemi där man också kan besöka Santa Park. Därifrån är det sedan lätt att köra över till Haparanda och åka genom Sverige tillbaka hemåt!

santapark
Besök jultomten året runt på Santa Park i Rovaniemi.

Vi tackar Teija för fina tips för den som är sugen på en bilsemester österut! Kontakta gärna Teija så hjälper hon er med att sätta ihop en resa med övernattning!

Kommentera

Please rate*

Din email-adress kommer inte att publiceras. Var snäll och fyll i namn, email och en kommentar.