Roadtrip genom Valencia, Murcia, Andalusien och Portugal – del 1

För ett tag sedan fick vi ett härligt reserepotage om Kap Verde från Daniela som driver bloggen Discovering The Planet.
Den här gången ska Daniela ta oss med på en härlig roadtrip genom flera vackra städer i Spanien och Portugal.

Det är en lång berättelse men ta er tid att läsa för den är full av inspiration. Idag kommer första delen. Håll utkik efter den andra delen som kommer imorgon!

Daniela berättar:
Jag sitter och tittar på ett matprogram med Gwyneth Paltrow. De bilar och äter sig genom alla Spaniens regioner och jag känner direkt att det där verkar hur mysigt som helst. Fröet är sått. Jag gillar mat. Jag gillar att bila. Jag gillar att resa. Vad finns där att fundera på? Ett halvt år senare befinner vi oss i Alicante för att hämta upp hyrbilen som ska vara vår i tre veckor. Vår resa förde oss igenom 2 länder, 20 städer och 220 mil på 14 dagar.

Spanien och Portugal 1

Costa Blanca

Bilfärden från Alicante till Calpe är en sanslös upplevelse. Massor med byar högt uppe på bergsluttningarna och helt otroliga klippformationer. Vi hade bestämt att vi skulle bo i Calpe på Costa Blancas kust i tre dagar, men om byn hade jag inte läst något alls. Och by var just vad jag trodde det skulle vara. Ni vet en sådan där liten by på sluttningen högt över havet, med tre gator och en restaurang. Så gissa om jag var oförberedd på vad som skulle komma. En liten by var det enda Calpe inte var. Tre gator visade sig vara oräknerliga, och på varje gata slogs bilar om parkering, restauranger om gäster och butikerna om kunder. En småstad i storstadsskala. Den långa strandpromenaden börjar vid foten av klippan Ifach [332 meter] och är flera kilometer lång. Man promenerar från fiskehamnen förbi stora nybyggda lägenhetskomplex till gamla stan med vackra gränder och underbara gamla hus. Från Calpe gjorde vi även en dagsutflykt till mysiga Deniá några mil norr om Moraira. Absolut värd ett besök. Det blev en lugn och mysig promenad i de gamla kvarteren och sedan lunch på den äldsta baren Jamaica Inn.

Calpe

Vi lämnar Calpe och har Almeriá som mål. En liten avstickare förändrar däremot både målet och dagen. Vi hamnar i Benidorm. Mannen ”remenissar” ungdomsåren. Själv befinner jag mig i något av en chock, och har något av en skräckupplevelse. Vi har förvirrat oss in i en stad full av enkelriktade gator, avstängda vägar och gågator. Jag har lite panik måste jag erkänna, men mannen är cool lugn. Monsterhotellen tornar upp sig överallt runt omkring oss, kilometer efter kilometer. Turistaffärer med krimskrams i vartenda hörn, och snabbmatsrestaranger så långt ögat når. Hade det inte varit för en promenad till de äldre delarna av Benidorm, där man hittar något av ett lugn, vet jag inte vad jag hade fått med mig av Benidorm. Men en sak vet jag, Benidorm hamnar nog på en delad plats med Tunisien för mig på listan över platser jag nödvändigtvis inte måste återvända till.

Benidorm

På handräcket i trappan upp till kyrkan (the old town headland) mellan de två huvudstränderna, hänger det tusentals hänglås. Här hänger kärlekspar ett hänglås med sina namn och låser fast sin kärlek till kedjan av lås. Efter det kastar man nyckeln som en symbol för evig och oförstörbar kärlek. Denna trend startades i Italien inspirerat av en bok som heter ”I want you” (Tengo ganas de ti) och nu hittar man lås på flera ställen i världen.

Costa Calida

Vid innanhavet Mar Menor ligger San Pedro del Pinatar och är vårt nästa stopp. Vilken konstrast mot Benidorm. Från att ha befunnit oss i skyskrapornas och hotellens kaotiska värld, har vi nu hamnat i något som är raka motsatsen. Inte ett höghus så långt ögat når. Här har man lyckats hålla bebyggelsen i schack, bara små fina hus och mindre hyreshus. Mar Menor är en 22 km smal lång udde som sträcker sig utmed fastlandet och bildar ett grunt och salt innanhav. En saltvattenslagun som är Europas största. Den långa stranden är nästan tom på folk. Det är siesta. Charterturisterna är långt bort, här semestrar spanjorerna, och de tummar inte på sin siesta. Vi är smått förälskade. Här skulle vi kunna stanna i flera dagar. Men vi har bestämt, resan måste fortsätta.

San Pedro del Pinatar

Redan vid infarten till Cartagena är vi hänförda. Vi möts av palmer, en historisk mur och en enorm båthamn. Varje gång man vrider på huvudet möts man av något nytt och fascinerande. Cartagena är definitivt en av de vackraste städer vi varit i, och vi beslutar ganska snabbt att här måste vi stanna. Hela staden är välplanerad, välrenoverad och extremt ren. Man får känslan av att befinna sig inomhus. Gammalt och nytt har förenats och renoverats utan att kompromissa varken det ena eller det andra. Jag kan inte sluta säga ”golven” när jag pratar om gatorna inne i centrum, för det är känslan jag får när jag går på de vackra ”marmorgatorna”. Cartagena har varit en livlig hamnstad sedan romartiden då den grundades. Den strategiska positionen på Murcias kust har gjort att den varit bebodd av många olika kulturer, som alla har lämnat många kulturella spår efter sig. I den fantastiska hamnen tar vi en promenad längs med vattnet, där man också kan ta del av modern och intressant konst. Kvällen avslutas i den fantastiska hamnen, på restaurang La Patacha. En gammal båt som gjorts om till en fantastisk utomhusrestaurang. Vi sitter på översta däcket och äter god mat, dricker gott och har en magisk utsikt. I Cartagena finns flera arv efter romarna, bland annat en amfiteater, det finns en stadsmur (Muralla Púnica, den bysantiska muren, som trots sitt namn är romersk) runt gamla delen av staden, ruinerna av en romersk väg i centrala Cartagena och även ruinerna av Spaniens äldsta katedral. Innan vi lämnade Cartagena gjorde vi självklart ett besök på ”The Roman Theatre”, stadens amfiteater. Ett av de historiska arven efter romarna. Teatern är nyrenoverad och man har också byggt till ett museum. Amfiteatern var en gång Romarrikets största och absolut värd ett besök.

Cartagena

Andalusien & Costa de Almeria

Resan tar oss vidare till staden Guadix. Den stora anledningen att vi åker hit är att jag har läst om att det här finns en by där folk fortfarande bor i sina grottor i berget. El Pueblo Troglodita. Förvisso har det börjat bli en stor turistattraktion, men ja, jag e ju turist. Många av grottornas ägare har till och med börjat hyra ut rum i sina grottor och en del har gjort riktigt mysiga små hotell. Vad jag har hört, blir det fort dammigt inomhus, och det lär inte vara lämpat för folk med klaustrofobi. Bosättningen i grottorna bedöms vara en av de äldsta bosättningarna i Spanien, och man anser att de är från 1500-talet. I den gamla stan i Guadix finns dessutom viktiga byggnader och monument som är arv från en mångårig historia. Till exempel; Det medeltida arabiska Citadellet, Katedralen, en variation av ”Mudejar-style” byggnader, men den mest karaktäriska saken i staden är ändå området med Grottbostäderna, Las Ermitas och Las Cuevas.

Och grottorna, ja, de var verkligen en speciell syn. Vissa dekorerade mer än andra, målade sin lilla del av berget, hade byggt uteplatser och carports. Men vi såg även de som inte hade råd att ”pimpa” sina grottor. Folk som faktiskt bodde fattigt och i ”fallfärdiga grottor”. Och självklart fanns även skolor inbyggda i berget. Skulle man vilja se en grotta på insidan är detta också möjligt. Man har gjort ett ”Cave Museum”, som innebär att man besöker någons hem. Vi hade äran att få komma in hemma hos José. Han bodde i sin grotta med fru och tre barn. Hans hem var som vilket hem som helst. Här var så fint och välbyggt, att man faktiskt inte ens fick känslan av att befinna sig i en grotta. Det finns så klart även ett riktigt museum man kan besöka. Där hittar man mer om bakgrunden till grottorna och historien i området([även här sponsrat med EU-pengar, vilket innebär fritt inträde för EU-medborgare).

Guadix

Costa de Almeria

Nästa del av resan är Almería och fortet Alcazaba. Här hade vi tänkte övernatta, men planerna ändrades som många gånger under resans gång. Almería ligger längst ner i Spaniens sydöstra hörn. Det första vi ser när vi kör in i Almería är den långa muren uppe på berget. Vi har åkt hit för att titta på 700-talsborgen Alcázaba. Den hittar man strax ovanför staden, på toppen av en kulle, med utsikt över hamnen och hela staden. Alcazaba är ett av de största forten som morerna konstruerade i Spanien. Detta fort påbörjade 955 på order av Abd al-Rahma. En fästning skulle byggas för att skydda området mot hot från Tunisien. Det blev så småningom det största muslimska fortet i Spanien och Europa med 43 000 kvadratmeter, vilket gjorde att han kunde inhysa 20 000 personer om staden skulle anfallas. Senare byggdes fästningen om och utvidgades av muslimska och katolska kungar. Fortet har i omgångar skadats och förfallit. Idag har man renoverat delar av den gamla fästningen med bidrag från EU, (detta gör att alla Eu-medborgare har gratis inträde till fortet). De gamla vattenträdgårdarna har rekonstruerats och vatten rinner åter i kanaler och från fontäner. Vyn här uppifrån över Almería är mycket imponerande och till och med lite magisk.

Almeria

Imorgon fortsätter resan mot Sierra Nevada, Granada och Alhambra. Häng med!

3 Responses to Roadtrip genom Valencia, Murcia, Andalusien och Portugal – del 1
 1. Andreas Urchain Svara

  Hej!

  Vilken firma/sida använde ni er av när ni hyrde er bil? Jag hittade följande erbjudande: Hyrbil Spanien, där man kunde söka efter olika bilar o.s.v. Ska ner en vecka i december och hittade för 1000 kronor Ekonomiklass, det låter ju oerhört bra, eller hur?

 2. Daniela Svara

  Vi brukar normalt använda oss av Avis eller Herts, men just i Spanien hittade vi inga upphämtningsplatser och avlämningsplatser som fungerade för oss. Så vi hittade Rentalcars.com. Vi betalad 5300 för 15 dagar inkl självriskeliminering. Hoppas du hittar vad du letar efter.
  //Daniela

 3. […] i Sverige - Gästar Cuponation Mina drömresor - Resfeber Kap Verde - Hallins Reseblogg, Resia  Ro... discoveringtheplanet.com/resereportage-pa-resia-2

Kommentera

Please rate*

Din email-adress kommer inte att publiceras. Var snäll och fyll i namn, email och en kommentar.