Bila i Europa – stanna i Würzburg

Igår berättade vi om några tips på ställen att stanna vid när man är på väg i bil ut i Europa. Idag tar Susanne Johansson på Resia i Halmstad med oss till ett ställe de alltid stannar vid – Würzburg.

Stanna vid Würzburg

På väg ut i Europa genom Tyskland passerar många Würzburg på Autobahn A7 (ca 850 km ifrån Öresundsbron). Passa på att köra av Autobahn och gör ett stopp, en natt eller flera. Würzburg är en stad som ligger mig varmt om hjärtat och jag kommer gärna tillbaka hit varje år oavsett årstid, men givetvis är sommaren bäst!

Würzburg är en vacker stad med många sevärdheter. Jag gillar att strosa längs med floden Main och min favoritvy är fästningen Marienberg och med Alte Mainbrücke i förgrunden.

Marienberg_wuerzburg
Fästnigen Marienberg är Susannes favoritvy i Würzberg. Bild lånad från Wikipedia.  

Bron är över 500 år gammal och de äldsta delarna av fästningen är ifrån 700-talet. Fästningen erövrades under trettioåriga kriget av Gustav II Adolf. Man kan utan problem köra ända upp till fästningen och promenera runt och titta och även njuta av utsikten över staden eller leta t.ex. upp ” das Schweden Tor”, porten där svenskarna en gång i tiden tog sig in.

Känt för sina byggnader i barockstil

Särskilt känd är Würzburg för sina 1700-tals byggnader i barockstil, främst det storslagna biskopsresidenset – slottet – utsett till ett UNESCO skyddat världsarv. Promenera runt i slottsparken och följ kanske med på en rundvandring inne i slottet.

Wurzberg-residenz
Residenset i Würzburg är ett av Unescos världsarv. Bild lånad från Wikipedia.

Favoritrestaurang och eftermiddagskryssning

I närheten av domkyrkan och Falkenhaus (även turistbyrå) och torget ligger min favoritrestaurang ” Marktbärbel” en liten kvarterskrog, här äter jag gärna ”Würzburger Zwiebelfleich” och dricker ett gott glas vitt Franken vin.

Har du mer tid kan ett alternativ vara att åka med på en eftermiddagskryssning på floden Main och se bl a vinodlingarna eller köra en dagstur med bil längs Main till någon mysig vinby i närheten t.ex. Volkach, Nordheim eller Sommerrach.

Besök vingårdar

Würzburg är huvudstaden i vindistriktet Franken och även på kullarna inne i staden odlas det vin. Vinområdet är känt för sina torra vita kvalitetsviner, de torraste i Tyskland Kvalitetsvin från Franken känns igen på den speciella flasktypen, benämnd ” bocksbeutel ”. Silvaner och Müller-Thurgau är de mest kända och odlade druvsorterna i Franken. Juliusspital är en av de största producenterna. Jag handlar alltid med mig vin hem när jag är här, ofta ifrån Consilium i Thüngersheim. På systemet finns just nu ett femtontal olika Frankenviner i prisklassen från 119: – och uppåt.

Würzburger Weindorf – är vinfesten i stan som pågår 29 maj – 9 juni. Då fylls torget av vinälskare och då kan du prova och dricka över hundra olika lokala viner från kl 11.00–23.30 varje dag.

e50efe21fa
Vinerna från distriktet känns igen på den karaktäristiska flaskan, bocksbeutel. Bild lånad här.

Ölfestival

Öl dricker man ju gärna i Bayern och det gäller även här. Den lokala ölen bryggs av Würzburger Hofbräu. Varje år bryggs ett extra festöl inför sommarfolkfesten Kiliani.

Kiliani Volksfest kommer i år att gå av stapeln 5-21 juli. Diverse karuseller och stånd och ett stort öltält med plats för ca 4.500 personer. Här dricker du öl ur 1-literssejdlar för ca 7.50 EUR under tiden ”umpa-umpa” musiken drar igång ifrån scenen. En av de första dagarna går ett stort festivaltåg – Kiliani-Trachtenfestzug – från residenset till festplatsen. 2.000 personer klädda i sina folkdräkter deltar i tåget genom staden tillsammans med flera orkestrar.

kiliani
Häng med på Kiliani Volkfest. Bild lånad här. 

Tips på ställen att bo

Vill du bo lite annorlunda kan du bo på slottshotellet Steinburg, med utsikt över hela Würzburg,floden Main och fästningen Marienberg. Du bor mitt bland vinodlingarna vars druvor ger den berömda sorten ”Würzburger Stein” (finns på systemet). Vill du bo lite mer centralt finns det givetvis ett flertal hotell direkt nere i centrum.

När du känner att du hunnit se så mycket du vill av Würzburg så kan en möjlighet vara att åka den kända landsvägen ”Romantische Strasse” som börjar i Würzburg och går ända ner till slottet Neuschwanstein utanför Füssen precis vid foten av Alperna. Har du inte bråttom kan detta vara en alternativ väg söderut!

Vi tackar Susanne för det trevliga tipset och det gör iallafall mig väldigt sugen på att göra ett stopp här!

Boka hotell i Tyskland

One Response to Bila i Europa – stanna i Würzburg
  1. Håkan Nilsson Svara

    Romantische Strasse i Tyskland slutar mycket riktigt vid en högt belägen stängd port i staden Füssen men absolut inte ens i närheten av det sevärda slottet Neuschwanstein, som ju ligger utanför stan.
    Vid ett besök i Würzburg bör man absolut inte försumma ett besök i Käppele-kyrkan som ligger i den branta sluttningen ovanför Würzburg och floden. Finare och mera påkostad interiör än i Käppele-kyrkan tror jag mig aldrig ha sett varken förr eller senare trots besök i mängder av kyrkor runtom i världen under årens lopp….

Kommentera

Please rate*

Din email-adress kommer inte att publiceras. Var snäll och fyll i namn, email och en kommentar.