Tips för dig som ska bila i Europa

(Uppdaterat 190906) Vi tipsar vidare för dig som ska bila ut i Europa!

Den här gången delar våra medarbetare med sig av sina bästa tips när man bilar.

Ulf Jagler (som arbetade på vår it-avdelning) har vid flera tillfällen bilat med sin familj genom Europa. Han tipsar om att lägga de långa sträckorna på helgen, fredag kväll-söndag då det är väldigt lite långtradare på Autobahn och franska Autoroute. Han tipsar vidare om att motorvägarna i Frankrike och Spanien är det bästa valet trots att de kostar pengar. Småvägarna är av sämre kvalité och det tar ofta lång tid.

Ulf hade inte klarat sina bilresor utan sin gps med Europa-kartor. Vissa gps:er har Live Traffic och kan varna om det är trafikarbeten. Annars finns det bra sidor att gå in och för att kontrollera aktuella vägarbeten;
Verkehrsininformation. Även den svenska sidan Autobahnguide finns det mycket bra allmän information.

97498541
Gps:en är ett bra hjälpmedel när man ska bila i Europa.

Eva Arambaro (fd anställd på Resia i Lerum) hyllar färjan Göteborg-Kiel och skriver så här: Vi har bilat till Schweiz några gånger och sista gången med två vuxna och två barn 11 och 9 år. Vi tog Stena Göteborg- Kiel t/r, jätteskönt att vakna, äta frukost och åka iväg. Vi försökte dra ut på första stoppet så länge så möjligt vilket resuterade i att vi bara stannade för lunch och ett senare toastopp. Ändå kom vi fram till Basel vid 1830 – 1900. Jippi för Autobahn…!

Varje sommar bilar Tina Melander anställd på Resias gruppavdelning i Stockholm med sin familj till Italien för att vandra. Hon vill slå ett slag för biltåget. Dels är det miljövänligt men det sparar också på bilens slitage, man slipper en övernattning och dessutom kan det vara en kul upplevelse för familjen. Tina och hennes familj tar tåget mellan Hamburg och München och kommer på så sätt en bra bit ner i Europa. Hon tycker det är väldigt smidigt och tipsar om att boka tidigt för att få bättre pris. På den här sidan kan man få många bra tips om var biltågen går.

biltag
Att ta biltåget kan vara ett bekvämt sätt att bila i Europa. 

Christine Lindström Blomqqvist (fd anställd på Resia i Stockholm) har tidigare arbetat på Stena Line och kan mycket om att bila i Europa. Även Christine tipsar om den bekväma färjan mellan Göteborg och Kiel. I Danmark tipsar Christine om att ta färjan Göteborg-Fredrikshamn. Snabbfärjan tar bara två timmar och ner till Legoland är det tre timmars körning. Ett annat roligt stopp är Fårup Sommarland som bara ligger en timme från Fredrikshavn. Vill man utforska mer av Danmark så ligger Skagen 4 mil norrut.

89490900
Besök Ribe som är Danmarks äldsta stad.

Om man kör söderut på Jylland passerar man Ribe som är Danmarks äldsta stad. Där finns även Danmarks äldsta hotell med ”vingligt golv” som heter Dagmar! Ännu längre söderut ligger Schackenborg där Prins Joakim  och han familj bor på Schackenborgs slott. ”Vägg i vägg” med slottet ligger ett mysigt hotell där man naturligtvis kan övernatta men där är också trevligt att äta lunch eller fika berättar Christine.

Schackenborg ligger nära den tyska gränsen och staden Flensburg för den som vill köra vidare.

Till sist måste jag tipsa om bloggen Freedom Travel som skrivs av Peter och Helena som har gjort åtskilliga semestrar med sin husbil. I det här inlägget har de gjort en checklista för de som ska ge sig ut på vägarna.

Kommentera

Please rate*

Din email-adress kommer inte att publiceras. Var snäll och fyll i namn, email och en kommentar.