Litauen – Sol- och badsemester

Vi har än en gång nöjet att presentera ett gästinlägg av Ladies Abroad, bloggen som drivs av Lena och Maxine, mor och dotter. I bloggen skriver de om sina resor världen över och gärna lite mer udda resmål.

Och det är precis det vi ska få veta mer om den här gången när Ladies Abroad tar oss med till Litauen på en sol- och badsemester!

Litauen är inte vad de flesta förbinder med strandsemester, men faktum är att längs Östersjön finns riktigt fina långa och vita stränder.

Palanga
Palanga är största turistorten i Litauen och ligger vid kusten, ungefär i höjd med Öland. Precis som Gotland har den litauiska kusten kalkstensgrund och stränderna är vitkorniga, breda och räcker på riktigt så långt ögat kan se.

IMG_3410

IMG_3414

Det är massa människor på stranden, men eftersom den är så lång så rymmer den mycket folk utan att kännas knökfull. Vi var där i juli och det var hela tiden ca 25 grader i luften, men vattnet var ganska kallt.

IMG_3527

Palanga har en ganska lång promenadgata som slutar i en pir ut i vattnet som är kantad med restauranger och barer samt stånd som säljer både rav (nationalsten) samt glass och godis. Det finns också radiostyrda bilar, hopptorn m.m. för barnen; Palanga är ett mycket barnvänligt resmål. Känslan och stämningen på orten är mycket lik vilken halvstor strandort som helst i Bulgarien eller Kroatien och man kan lätt luras till att tro att man är på charterresa någonstans i mer sydliga delar av Östeuropa.

IMG_3401

Nida
Ca 1,5 timmar med buss (byte i Klaipeda som är områdets huvudort) eller buss plus båt söder om Palanga ligger Curonian Spit som är en sandtäckt tarm med en lagun innanför. En bit ner på tarmen ligger mysiga orten Nida där man efter cirka tio minuters promenad utanför hittar sanddynor som har lyckats kvala till en plats på UNESCO:s världsarvslista. Det är en halvjobbig trappa att ta sig uppför till sanddynorna, men när man är där uppe är utsikten magnifik både över sanddynorna och havet samt över Nida. I tillägg till utsikten finns ett solur där uppe med granitplattor, moderna runstenar samt abstrakta statyer.

pic25790 (1)

pic13377

 

Vi åkte till Nida som en dagsutflykt, men vi såg ett hotell eller två när vi var där och hade vi gjort om det hela så hade vi tagit med resväskorna och stannat längre. Det finns självklart en strand också i Nida. Inte lika lång som den i Palanga och inte riktigt lika mycket folk, men vi var långt i från ensamma på stranden.

pic13675

Palanga och Nida är roliga och lite annorlunda resmål och känslan är som sagt Sydeuropa fast det bara är drygt en timme med flyg med Norwegian som flyger direkt från Stockholm. Det var varmt hela tiden vi var där och enligt vad vi har läst så är vädret ganska stabilt varmt sommartid.

pic24320>

Vi tackar Lena på Ladies Abroad för det härliga tipset om ett ovanligt resmål!

7 Responses to Litauen – Sol- och badsemester
 1. Marie Svara

  På utsidan av kuriska näset är det långa stränder som är nästan folktomma. Fint är det öht längs hela baltiska kusten.

  • Hallin Svara

   Marie: TACK för tips! Du delade ju med dig av så fina tips från Lettland!

 2. […] Publicerad 13 maj, 2013 av Lena · 3 Kommentarer Ladies Abroad har igen fått äran av... ladiesabroad.se/2013/05/vi-gastbloggar-hos-hallin-om-sol-och-badsemester-i-litauen.html
 3. Giedre Svara

  Hej! Jag undrar om det finns nåt möjlighet att ta intervju från dig/er om era resor till Litauen? 🙂 återkom gärna! Med vänlig hälsning, G.

 4. Leif Borglin Svara

  Tack för mycket ingående info. ang. resmål

Kommentera

Please rate*

Din email-adress kommer inte att publiceras. Var snäll och fyll i namn, email och en kommentar.