Bila med barnen

Att ta med barnen på bilsemester är en utmärkt idé. Jag tror att många har funderat både en och två gånger innan de ger sig iväg men har överraskats av hur bra det gått.

Stena Line har i sin undersökning tittat på vilka resmål som ligger i topp när man reser med barnen.

Topp-5 barnfamiljernas favoritremål
1. 
Disneyland Paris
2. Legoland Billund
3. Nordsoen Oceanarium, Skagen
4. Tivoli, Köpenhamn
5. Badlandet Tropical Island, Tyskland

Vi har frågat våra säljare vilka tips de har när de har åkt på bilsemester med barnen. Vi bjuder också på en intervju med Jessica Lewander som arbetar på vår marknadsavdelning där vi får veta mer om deras bilresa till Italien när sonen Lucas var 1.5 år.

200299934-001
Med lite planering så går bilresan med barnen utmärkt!

Preppa med DVD-filmer!
Ulf Jagler, som arbetar på vår it-avdelning, tipsar om att preppa dvd-spelaren med många bra filmer. Spelarna kostar inte så mycket och kan enkelt fästas på nackstödet till framsätena. I Tyskland har ofta rastställena, Tank, någon typ av lekplats där barn med spring i benen.

tropical island
Tropical Island utanför Berlin är ett populärt ställe att stanna på!

Badlandskap
Flera säljare tipsar om att stanna på de olika vattenparkerna som finns på flera ställen. Bl a Tropical Island (på 5.e plats ovan) som ligger en bit utanför Berlin. Det är en helt fantastisk byggnad och ger en verkligen en känsla av att vara i ett tropiskt land!

Här i vår reseblogg har vi tidigare tipsat om bra saker att sysselsätta barnen med under resor. En del av tipsen rör flygresor men det finns en hel del som även fungerar på bilresan. Läs inlägget här. 

Läs artikeln med Jessica här:

Resan blir en del av upplevelsen

Att familjen Lewander skulle bila ner i Europa var inte ett självklart val. Lucas hade inte fyllt två, så det fanns fortfarande möjligheter att ta del av flygbolagens förmånliga priser för barn utan egen flygstol. Men det fanns något som lockade med att bara packa in i bilen och köra. Friheten. Flexibiliteten. Möjligheten att kunna ta dagen som den kommer, att kanta resan med unika och oväntade upplevelser.

– För oss är det viktigt att det inte finns måsten på semestern, sevärdheter man bara ”ska ha sett”, eller andra upplevelser som man ”måste göra”. Vi viker gärna av på en okänd väg och ser var den tar oss. Det var en fantastisk frihetskänsla att resa med egen bil. Med ett mindre barn är det tusen saker som ska med och att kunna lasta bilen full och ha den som en fast utgångspunkt kändes som en lyx, säger Jessica Lewander.

Resans mål var en hyrd lägenhet i Lignano i norra Italien. Nära till vindistrikten, Venedig och härliga bad. Men lika viktigt som att komma fram till Lignano var resan dit.

– Vi fick se fantastiska sidor av både Österrike och Tyskland under bilresan, något som samtidigt gav oss inspiration till nya resor. När vi väl var framme i Italien var det också ett stort plus att ha bilen för att göra dagsutflykter.

– Vi var inställda på att bilresan skulle bli tuff och hade räknat in extra dagar på både hem- och ditresan. Men det gick hur bra som helst. Vi vuxna tröttnade snabbare och behövde pausa oftare än vad Lucas gjorde. De längsta distanserna körde vi under hans sovtider, han sov mycket längre perioder i bilen än vad han gör annars.

Att hitta bra rastplatser när springet i benen gjorde sig påmint var inga problem. För en liten kille kan det vara höjden av lycka att bara hoppa upp och ned för en trottoarkant eller att kika på alla stora lastbilar som kör förbi.

7 tips till den som vill resa på bilsemester med barn

• Ta färjan mellan Göteborg och Kiel om du ska ned i Europa. Du sover gott på natten och startar första kördagen utvilad och en god bit på väg. Packa en liten väska speciellt för övernattningen så att du slipper släpa upp hela bagaget till hytten från bilen. Resesäng behöver du inte ta med till hytten, det är enklare att dra ned madrassen från kojen och bädda direkt på golvet. Boka frukost innan avresa för att slippa köa på morgonen.

• Ha en så stor bil som möjligt! Investera i GPS för att slippa köra vilse. Det är också perfekt för att få tips om närliggande hotell, restauranger, sevärdheter och annat om det kniper.

• Enkel underhållning i bilen fungerar bäst. En burk med lock som ska öppnas för att få ut ett litet, litet russin. En mindre väska med många fack fyllda med små överraskningar. Kurragömma bakom boken. För lite större barn är dvd, ds eller iPad väl värt en investering.

• Se till att ha gott om vatten och tilltugg i bilen. Det kan bli timslånga köer på motorvägen och ett hungrigt barn är inget som höjer stämningen. Kexpaket i skötväskan är i alla lägen bra att ha till hands när det krisar.

• Följ barnets rytm men lås inte fast dig vid tider. Våga ta det som det kommer, släpp vardagsreglerna och unna er det lilla extra. Gå gärna på restaurang, men ha inga krav. Ibland blir det snabbmiddag, ibland trerätters.

• Boka boende med matlagningsmöjlighet – det kan vara guld värt att kunna slänga ihop en pasta blanco eller pannkakor i all hast om hungern kommer snabbt.

• Bra saker att packa ned i väskan är: myggnät, brandvarnare, baby watcher och Första hjälpen kit.

Kommentera

Please rate*

Din email-adress kommer inte att publiceras. Var snäll och fyll i namn, email och en kommentar.