Gerd gästbloggar: Trädgårdsfest i London

Hatt av blommor. Chelsea Flower Show.

Har du lyckats få tag på en biljett till Chelsea Flower Show? I så fall är det bara att gratulera dig till årets trädgårdsfest – du kommer att få en oförglömlig dag eller två på världens största och bästa trädgårdsutställning. I år blir det förmodligen ingen utställning för mig – jag har inte hunnit förbeställa biljetter. (Eventuellt ska jag försöka köpa biljetter via Timeout eller Boxoffice.) Men oavsett så är maj en underbar trädgårdsmånad i London och det finns mycket att se och göra i trädgårdens huvudstad. Här kommer några av mina personliga favoriter:

Gräsrotsfestivelen Chelsea Fringe

Chelsea Fringe 

Chelsea Fringe är en alternativ trädgårdsfestival eller ”gräsrotsfestival” med bara några år på nacken men som redan gett avtryck. Programmet består av omkring hundra olika arrangemang, alltifrån spännande konstinstallationer till intressanta föreläsningar som pågår runt omkring i London mellan 18/5-9/6. Arrangemangen brukar vara lekfullt fantasifulla och är i de flesta fallen gratis. Bland annat kommer det att bli en invasion av trädgårdstomtar på Ockendon Road i Islington.

Chelsea Physic Garden


Alldeles i närheten av den stora trädgårdsshowen finns en lugn oas – Chelsea Physic Garden – en apotekarträdgård från 1600-talet som anlades för att man skulle kunna studera medicinalväxter. Här kan man, förutom att njuta av den vackra trädgården, titta på sällsynta växter, kika in i de gamla anrika växthusen, delta i kurser eller lyssna på föreläsningar. Förra året deltog jag i Behind the Scenes Garden Tour och det var mycket intressant att tillsammans med huvudträdgårdsmästaren titta in bakom kulisserna. I maj finns det fler intressanta workshops bland annat Better Garden Photography eller Introduction to beekeeping. Kaféet är också värt att nämna eller vad sägs om lavendelscones till eftermiddagsteet? Adress: 66 Royal Hospital Road, Chelsea. Bild till höger: Nick Bailey, head gardener, visar runt i de gamla växthusen.

Privata trädgårdar

Något man inte bör missa är ”den gula boken” från The National Gardens Scheme med sina otroliga 744 sidor och cirka 3700 privata trädgårdar i England. Varje helg och nästan varje dag så finns det någon NGS trädgård öppen och det är väldigt kul och personligt att besöka dem. Jag har alltid möts av trevliga värdar och är det officiellt öppet så kan man oftast köpa te och hembakade kakor. En del av dessa trädgårdsentusiaster öppnar dessutom upp trädgården om man ringer och frågar i förväg.

Människor i trädgråd på Open Garden på Brixton Water LaneOpen Garden på Brixton Water Lane med te och sponge cake.

The Garden Museum

I den gamla kyrkan på södra sidan av Themsen finns ett intressant trädgårdsmuseum med över tio tusen objekt som representerar fyrahundra år av trädgårdshistoria i Storbritannien. Här finns all litteratur man kan önska sig, fina utställningar, trädgårdsvandringar och en otroligt söt knot garden (se bild längst ner). Den 21 maj kommer Ulf Nordfjell att hålla en föreläsning där! Adress: Lambeth Palace Road, London SE1, www.gardenmuseum.co.uk

Columbia Flower Market


Varje söndag, när jag befinner mig i London, så brukar jag besöka Columbia Road för att känna den härliga atmosfären. Jag kan promenera runt där i timmar; beundra alla vackra blommor, slå mig i slang med blomsterförsäljarna, inta en god frukost eller titta in i någon av de små butiker som kantar gatan. Marknaden drar till sig både locals och turister och har en fin gammal tradition bakom sig. De flesta av blomsterförsäljarna har haft sina stånd där sedan 1970-talet! Columbia Road exploderar i färg varje söndag mellan 8-15. Adress: Columbia Road, London E2

Vackra blommor på Columbia Road marknaden Trädgårdsland i London

Guerilla gardening


Lite här och där i London finns det gerillaodlingar. Varje gång jag ser en solros eller några petunior lysa upp en trist liten plätt på en grå gata så blir jag glad. Någon har ansträngt sig och velat försköna sin stad. Guerilla gardening är på frammarsch i London och på deras hemsida kan man lätt följa vad som händer och se var och vilka projekt de har på gång. Den 24 maj kommer det bland annat en Guerilla Gardening walking tour att äga rum.

En blommande ”boozer”

Hur avslutar man då några trädgårdsintensiva dagar i London? Jo, genom att ta sig till Kensington och svinga en pint på Churchills Arms – puben formligen badar i petunior, pelargonier och flitiga lisor i de grällaste av färger, och för några år sedan vann puben Chelsea Flower Shows prestigefyllda pris ”Boozers in Bloom”. Dekorationerna inomhus är också ganska intressanta; här trängs statyetter av Churchill tillsammans hundratals pottor. Adress: 119 Kensington Church Street

Vackra blommor på husfasad. Churchhill arms LondonKnot Garden London

Text & bild: Gerd Pedersen, läs flera inspirerande inlägg om London i hennes blogg En turist i London

Boka flyg och hotell till London – sätt ihop själv

Boka flyg till London

Boka hotell i London

Boka weekend till London

Boka weekendpaket till London

Kommentera

Please rate*

Din email-adress kommer inte att publiceras. Var snäll och fyll i namn, email och en kommentar.