Sommarens resetrender

Varje år sammanställer vi resande och trender i en rapport, Resiabarometern. Vår trendspaning baseras på undersökningar som är gjorda av SIFO och TNS samt vår kundpanel som består av 1.200 deltagare.

Vi har tidigare skrivit om vilka länder som ligger i topp för sommarens semester;
1. Spanien
2. Turkiet
3. Grekland
4. Cypern
5. Kroatien.

Mallorca-Palma
Spanien har för första gången på flera år gått om Turkiet som det mest populära landet. I Spanien reser vi helst till Mallorca.

Andra resetrender för sommaren

Träning, träning, träning
Många vill ta med sig tränandet även när man åker på semester. Antingen packar man ner sina löparskor eller så åker man en träningsresa där det finns ett program med olika träningsformer. Apollos hotell Playitas blir alltmer populärt och har nyligen utsetts till träningsresort inför OS i Brasilien. Ungefär 75.000 svenskar ska boka eller har bokat en renodlad träningsresa den här sommaren. Störst är intresset hos kvinnor mellan 15 och 34 år.

Playitas

Första minuten
Är det någon år du ska vara tidigt ute att boka din resa til sommaren så är det i år. Intresset har varit stort och flera av våra charterleverantörer berättar om bokningsrekord. Trenden är kopplad till att man har mer specifika krav på sin resa. 18% säger att de bokar sin resa så tidigt den här sommaren eftersom de vill vara säkra på att på få exakt den resa de drömmer om.

Vägra vara vanlig
Resor blir en allt viktigare del i det personliga varumärket och ingen vill vara vanlig! Man vill prata om sina resor som gärna ska vara personliga och unika. Och man delar gärna med sig av dessa resor på socilala medier. Trots att många väljer att boka de traditionella resmålen så har spridningen över sommarens bokningar aldrig varit så stor. Även inom chartern går trenden mot ökad valfrihet, flexibilitet och individualisering. Valmöjligheterna är många, både vad det gäller hotell och tillägg.

Boka via surfplatta
Surfplattan vinner snabbt mark som bokningskanal. I januari 2012 bokade cirka 2% sina resor på surfplatta medan det i januari i år var 10%. Det är dock i Stockholmsregionen vi ser det högsta antalet användare, 17%.

surfplatta

Svenska kronans värde påverkar valet av resmål
Ungefär en fjärdedel anser att svenska kronans värde på resmålet har stor påverkan när man väljer var man ska semestra. Drygt 20% säger att möjligheten till shopping under semestern har stor påverkan vid valet av resa.

Lokala flygavgångar
Chartern fortsätter att satsa på lokala flygavgångar och inför sommaren finns det fler charterflyg än någonsin att tillgå från flygplatser runtom i Sverige. Den lokala bokningsstatistiken visar ett tydligt mönster – resmål med avgångar från den egna staden efterfrågas mest.

Tillgång till wifi på hotellet
Vi vill vara uppkopplade på semestern. Majoriteten tycker att det är viktigt att ha tillgång till gratis wifi på hotellet. Det man i första hand gör när man ’är uppkopplad på semestern är att läsa sina privata mail samt dela med sig av bilder och upplevelser på resmålet. Det är 7% som läser sina jobbmail under semestern.

Betygsätt inlägget:
Kategori:
Taggar:

5 Responses to Sommarens resetrender
 1. Librarybeth Svara

  Det där kunde ha varit en profil gjord på mig 😀
  Personligt resval och tillgång till nätet är superviktigt, liksom att löparskorna åker med!

  • Hallin Svara

   Librarybeth: Det visar att du är trendig : )

 2. Rebecca Svara

  Inspireras så av både er, era bilder och texter. Tack! Vi kanske startar en ny trend till sommaren 2013..

  Jag och min sambo ska flytta, till ingen särskild stans och leva som digitala nomader på obestämd framtid.

  Vi har sagt upp oss från våra jobb, vi ska packa ihop lägenheten och vi kommer vinka adjö till nära och kära som vi inte vet när (eller var) vi återser igen. Vi följer en dröm!

  Vill ni följa med på äventyret? Kolla in: http://www.beccus.nu – text, bild & äventyr

  • Hallin Svara

   Rebecca: Men så otroligt modigt och härligt! Ja, det hoppas jag ni gör men, som sagt, det krävs mycket mod. Tror dock många längtar efter att göra det ni planerar! Jag kommer följa er. Försökte kommentera i er blogg men det gick inte tyvärr?! Men, om andan faller på, så är ni välkomna att gästblogga! Lycka till nu!!

   • Rebecca Svara

    Vad synd att det inte gick att kommentera! Om problemet hänger kvar får du gärna maila och visa vad som verkar fela så ska jag se om jag kan supporta 🙂

    Vi har bokat biljetten till Transmongoliska järnvägen och kommer ha som mål att resa landvägen helt (minst) till Singapore. Kommer under tiden skriva mycket, med ambitionen att tillslut faktiskt utvecklas så att texterna går att använda externt.

    Du får gärna ta kontakt och eventuellt berätta mer om vad gästbloggeriet innebär. Ha en fin kväll!

Kommentera

Please rate*

Din email-adress kommer inte att publiceras. Var snäll och fyll i namn, email och en kommentar.