Isabelle gästbloggar: Restips från Matera Italien

Många dras till de större städerna när de väljer resmål i Italien. Men där blir tillvaron snabbt ihopklämd mellan alla maniska turistflockar. Undvik det. Ta dig istället till södra delarna av landet och besök den pittoreska staden Matera.

Den charmiga staden består av två olika delar, en ny och en gammal. Väldigt gammal. Sassi som tillhör det gamla Matera, andas italiensk historia. Där upplevs varje vägg, trappsteg eller gatusten som en fantastiskt bevarad skatt.
Platsen är som tagen ur historieböckerna, eller filmens värld (faktiskt är delar av filmen Passion of The Christ inspelad där).

Byggnader i Matera, Italien

Strosa runt och betrakta de gamla byggnaderna eller njut av den fantastiska utsikten från Katedralen. På andra sidan har du en häpnadsväckande djup dalgång att beskåda.

Människor på utsiktplatsen vid katedralen, Matera,Italien

Det går bra att stanna över dagen i Matera, det är inte så stort. Men ska du spendera flera dagar i den lilla staden finns det flertalet hotell att spendera nätterna på. Många med utsikt över Sassi eller den vackra dalgången. Önska att få rum 210 på ett av Materas femstjärniga hotell Palazzo Gattini och njut av utsikten från rummets terrass. Vill ni lyxa till det ännu mer så boka ett rum på Sextantio Le Grotte Della Civita. Här ligger rummen och sviterna i stora grottor.

Det finns ett stort utbud av hotell och B&B:s i Matera. Ett nyöppnat och prisvärt boende som ligger centralt vid Sassi och som är mycket fräscht är La Pecora Nera (The Black Sheep). Med två sovrum, två badrum samt kök och vardagsrum kan hela familjen eller kompisgänget bo här.

Terass, Matera italien

På det lite lyxigare Palazzo Gattini bör du inte missa spaavdelningen med turkiskt bad. Locanda Di San Martino i Sassi har ett spa du kan besöka även om du inte bor på hotellet.

Spaavdelning Locanda Di San Martino, Italien

Shoppingen överraskar. Många små butiker trängs på flertalet gator. Många dyrare med märken som Chanel och Isabel Marant. Vill du köpa keramik, tavlor och konst finns flera butiker i Sassi som konstnärerna ofta driver själva. Var beredd på ett tyngre handbagage på resan hem.

I Matera finns också många mindre marknader där du hittar både frukt, grönsaker, ostar och delikatesser som alla är närproducerade.

Marknad grönsaker

Beställ en cappuccino på café Lanfranchi och njut av utsikten.

 Cappuccino på café Lanfranchi med fantastisk utsikt

Och maten … Jag är förtrollad! Besökte Rom för några veckor sedan och jämför jag maten där med den i Matera så vinner Matera med hästlängder. Materaborna är själva stolta över sin mat som för det mesta tillagas med ekologiskt odlade råvaror. Missa inte restaurangerna Morgan eller La Talpa för de bästa pizzorna i Matera. Beställ in en Arianna (med råa ingredienser) eller en Tartufata (med tryffel) och du kommer inte att bli besviken.

Pizza - Matera ItalienPizzabagare - Matera italien

Besök restaurangen Spaghetteria på torsdagar för ”All you can eat” och du kan äta spagetti tills det sprutar ut genom öronen. Allt till priset av nio Euro. Det finns bara en regel: Du måste äta upp det du har på tallriken innan du får in nästa. Har du tur (eller otur) kanske du får njuta av maten tillsammans med lite livemusik.

Pasta - Matera ItalienSpaghetteria - Matera Italien

Maten är billig i Matera. Du betalar ofta inte mer än en hundring för en varmrätt med vin. Du får en bra flaska vin för priset av vad ett vinglas kostar i Sverige.

Beställ in en drink eller en spritz för fem Euro och i priset ingår snacks. En mindre lunch nästan. Här på caffé Lanfranchi.

Appertivo - Matera ItalienSpritz - Matera Italien

Den absolut bästa lunchen äter jag på L’Arturo. be ägaren Arturo plocka ihop en tallrik med charkuterier och jag lovar att du inte kommer att bli besviken. Här kostar en öl cirka 15 kronor.

Maten i Matera | Resfeberbloggen

Våren, april och maj, är den bästa tiden att besöka Matera. Inte för varmt (runt 20-30 grader). Under juli och augusti ligger graderna dock över 40-strecket. Stranden ligger en halvtimme-timme bort beroende på trafik. I Bari kan du kombinera strandliv med bra shopping.

Strand Bari, Matera, Italien

Jag skulle kunna göra listan lång på den charmiga stadens alla fördelar. Men ska du besöka södra Italien så får du inte missa Matera.

Flyg till Bari och hyr en bil på flygplatsen för att ta er till Matera som ligger en timmes bilfärd bort. Det går också en shuttle från flygplatsen till Matera fem gånger om dagen. Lyckas ni tajma den med ert flyg är den det billigaste alternativet, tror den kostar tre eller fem Euro enkelväg. Det går också att ta tåget till Matera.

Buonanotte!

/Isabelle, gästbloggare på Resfeberbloggen

Buonanotte i kvällsljus - Matera Italien

Inlägget uppdaterades januari 2018. 

Kommentera

Please rate*

Din email-adress kommer inte att publiceras. Var snäll och fyll i namn, email och en kommentar.