Barcelona – Sagrada Familia

Över hela Barcelona ser man den praktfulla Sagrada Familia. Kyrkan är för många symbolen för Barcelona och ett besök är givetvis nödvändigt när man är i Barcelona. Sagrada Familia besöks årligen av miljoner människor som förundras av detta fantastiska byggnadsverk.

154996582
Sagrada Familia  syns över hela Barcelona.

Kyrkan började byggas 1882 av stiftets arkitekt Francisco de Paula del Villar. I slutet av 1883 fick Barcelonas arkitekt Gaudí uppdraget att fortsätta uppförandet. En uppgift som han arbetade med fram till sin död 1926. Efter det har flera olika arkitekter fortsatt arbetet efter Gaudis ursprungliga idé.

Uppförandet av kyrkan har ända sedan starten bekostats av donationer och intäkter från entréavgifter. Gaudí sa själv att ”Den försonande kyrkan La Sagrada Família är gjord av folket och speglas i dem. Det är ett arbete som är i händerna på Gud och folkets vilja.”.

OLYMPUS DIGITAL CAMERA
När kyrkan är färdigbyggd ska det vara 18 torn. 

200366816-001
Sagrada Familia har en fantastisk arkitektur.

Uppförandet fortsätter än idag och när den ska vara helt klar är det ingens om riktigt vet. Totalt ska kyrkan innehålla 18 torn, tolv till apostlarna, fyra till evangelisterna, ett till Jesus och ett till Maria. Enligt den senaste rapporten så ska kyrkan vara färdig 2030. Det var precis så här som Gaudi ville ha det. Gamla tidens kyrkor tog ofta flera hundra år att färdigställa.

162385316

162315102
Både in- och utsidan har en fantastisk arkitektur.

Från början arbetade man på ett mycket traditionellt sätt. När Gaudí tog över arbetet försökte han dra nytta av de moderna teknikerna. Bland annat hade han byggt järnvägsspår som med små vagnar som transporterade material och verkstäder som låg i närheten av kyrkan. Även idag används moderna tekniker men de har bytts ut till kraftiga kranar och elektriska maskiner. Även materialet har förbättrats för att säkerställa god kvalité.

Besök
Vill du besöka kyrkan så gör du bäst i att förboka biljetter hemifrån på den här sidan. Att endast besöka kyrkan kostar 13.50 €, vill du en guidad visning så kostar den 18 €.

Att se Gaudis verk i Barcelona är verkligen en häftig upplevelse. Man har svårt att förstå, hur han på sin tid, vågade vara så djärv i sina byggnadstekniker. Följ med oss på en halvdagstur där du förutom Sagrada Familia även får se Casa Batlló och La Pedrera samt Parc Guell. turen avslutas vid Picassomuséet som du kan utforska på egen hand. Priset är 635:- och du bokar här.

11 Responses to Barcelona – Sagrada Familia
 1. Nina Svara

  Besökte alla dessa ställen i maj förra året och väl värda besök allihopa. Åker gärna tillbaka till Barcelona för att se det man inte hann med…
  Nina

  • Hallin Svara

   Nina: Ja, Barcelona kan man besöka både två och tre gånger och ändå inte bli nöjd!

 2. Petra Svara

  Helt fantastiska bilder! Nu blir man sugen att åka till Barcelona 🙂

  • Hallin Svara

   Petra: Det är en fantastisk kyrka och Barcelona är en underbart stad som är enkelt att längta tillbaka till!

 3. Helena Bergström Svara

  Vi var i Barcelona i februari och besökte La Sagrada Familia. Verkligen värt ett besök! Jag hade ju sett bilder på kyrkan utifrån, men tyckte att den var mest fascinerande inuti! Vi bokade en tur så att vi fick gå före kön, och det var fantastiskt skönt! Man blir imponerad av att Gaudi vågade på det sättet som han gjorde.

  SV: Passen är 45 min ungefär (finns 12 olika så det varierar lite)

  • Hallin Svara

   Helena bergström: Ja, det är verkligen en imponerande byggnad, både på in- och utsidan. Bra tips där att boka turen hemifrån, det sparar mycket tid som man kan göra andra saker på!

 4. Rolf N Svara

  Barcelona är inte bara Sagrada Familia, Arkitekten Gaudí som föddes som son till en kopparsmed i Katalonien 1870.Och som seenare så flyttade han till Barcelona, där han gick i yrkesskola.
  Gaudi skapade som arkitekt många spektakulära byggnader. såsom: Sagrada Familia,, Casa Batllò, Casa Batllò, Casa Milàs för att inte tala om Parc Güell som är en makalös park i Barcelona ritad och konstruerad av Antoni Gaudí tillsammans med hans assistent Josep Maria Jujol under åren 1900–1914.
  Gaudí dog 74 år gammal, överkörd av en spårvagn. Han hade då helt dragit sig undan offentligheten och var så illa klädd att ingen längre kände igen honom.En taxichaufför vägrade köra vagabonden till sjukhus och hans lik hittades till slut på ett sjukhus för fattiga. Vid begravningen följde halva Barcelona den populäre arkitekten till sista vilan.

  Barcelona är värt minst ett besök och är en av mina favoriter

  • Hallin Svara

   Rolf N: Det är fantastiska byggnader. Vi gick in i Casa Batlo när vi var i Barcelona senast och det var verkligen helt otroligt! Att han skulle sluta sina dagar på det viset är fruktansvärt!
   Det är enkelt att bli förtjust i Barcelona!

 5. […] Det är Gaudis verk som drar allra mest besökare till Barcelona. Närmare bestämt 3 milj. besökar... blogg.resia.se/2014/10/16/mest-populart-i-barcelona

Kommentera

Please rate*

Din email-adress kommer inte att publiceras. Var snäll och fyll i namn, email och en kommentar.