Böcker att läsa!

IMG_4805

En hel rad med böcker har inhandlats. Alla utspelar sig på olika platser och som gör att jag får en inblick i främmande länder. Det är den typen av böcker jag gillar allra bäst att läsa!

Stål av Silvia Avallone
Debutroman som har blivit väldigt hyllad. Boken handlar om Anna och Francesca som bor i ett nedslitet bostadskomplex i den italienska staden Piiombino. I horisonten skymtar Elba men på Via Stalingrado är det kring stålverket det rör sig. Flickorna är 13 år och är på väg in i vuxenvärlden och är heta föremål för männens och pojkarnas blickar. Stål är en gripande skildring av två unga flickors vänskap och hur de tillsammans möter omgivningens krav och förväntningar. Samtidigt ger romanen en storlslagen nutidsbild av livet på Italiens baksida.

Agaat av Marlene van Niekerk
Boken är tegelsten i samlingen på 712 sidor. Sydafrika; 1996: apartheidsystemet har fallit. Den vita lantbrukarhustrun Milla de Wet ligger förlamad och kan bara kommunicera med blinkningar. Hon är helt utlämnad till Agaat, som ägnar henne en noggrann men ilsken omsorg. Agaat är svart och har levt med familjen de Wet i hela sitt liv som räddade henne från fattiga förhållanden. När den ende sonen föds blir Agaat hans barnflicka och nära vän. Förhållandet med Milla blir allt mer komplicerat som antecknas i Millas dagböcker. Agaat är en traditionell psykologisk men också djupt politisk roman skriver Aftonbladet.

Delhis vackraste händer av Mikael Bergstrand
Den här boken tar oss med till Indien där Göran Borg sitter och slösurfar och tänker på sin exfru. Han träffar sina barn sporadiskt och nu lär det dröja då de ska åka på semester i Thailand med sin mamma och hennes nye, välbärgade man. Göran vantrivs med det mesta men den dag stiger en kvinna in genom dörren till jobbet. Yogendra Singh Thakur, Yogi kallad. Yogi tar med Göran på en yttre och inre resa till Indiens myllrande huvudstad New Delhi.

Inget att avundas av Barbara Demick
Sista boken kanske inte utspelar sig till ett ställe man längtar att resa till men den verkar enormt intressant. I boken får vi möta flera vanliga ungdomar i Nordkorea. En fabriksarbetare som såg sin familj svälta ihjäl innan hon flydde utomlands, en självuppoffrande doktor som tog emot mutor för att kunna köpa mat och vars far begick självmord i sorgen efter ledaren Kim II Sungs död. Barbara Demick skildrar vardagen, kulturen och maktens mekanismer i ett gripande reportage från världens mest slutna rike.

Vad läser du nu? Har du någon bok att rekommendera som utspelar sig i ett främmande land?

11 Responses to Böcker att läsa!
 1. Rolf N Svara

  Flyga Drake av Khaled Hosseini

  Flyga Drake handlar om Amir och Hassan, två unga pojkar som växer upp i en lugn miljö i Kabul, som är huvudstaden i Afghanistan.
  Amirs far är en av de rikaste i staden, medan Hassan och hans far är deras trogna tjänare.
  Hassan spenderar dagarna med sin far i Amirs hus där de sköter det mesta hushållsarbetet.
  Hassan skulle vilja vara i skolan och lära sig att läsa och skriva med sin bästa vän Amir.
  Hassan är Amir trogen och försvarar honom alltid, men när Hassan råkar illa ut så reagerar inte Amir. Efter denna händelse så lever Amir med dåligt samvete och förakt mot Hassan.

  Krig bryter ut i Afghanistan, Amir tvingas fly ifrån landet, och de två pojkarna skiljs åt.
  Amir kommer till Kalifornien. Amir ser detta som en ny start och han försöker lämna sitt förflutna, men hans barndom förföljer honom.
  Till sist återvänder Amir till Afghanistan för att reda ut det som han har gjort fel.
  Det Afghanistan som han kommer till är sig inte lik. Landet styrs av terrorister och det är en mycket farlig plats.
  Boken var mycket läsvärd, jag fick lära mig mycket om ett land och en kultur som jag viste intet om.

  • Hallin Svara

   Rolf N: Det är en fantastisk bok. Visst är det intressant att läsa om andra kulturer? Det här är ju i och för sig ingen rolig läsning och man hoppas ju att det någon gång sker förändringar. TACK för att du delade med dig.

 2. Freedomtravel Svara

  Tack för tips! Jag ska handla en bok i present idag, och ska försöka hitta nåt till mig själv också! Har inte läst de där, förutom Delhis vackraste händer. Den var rolig i början, men sen tyckte jag att personbeskrivningarna var lite ”tunna”. Några böcker som jag läst nyligen, och kan rekommendera:

  Mitt liv som förrädare (Iran): http://www.freedomtravel.se/2013/03/boktips-mitt-liv-som-forradare/

  Innan floden tar oss (Bangladesh):
  http://www.freedomtravel.se/2013/01/boktips-innan-floden-tar-oss/

  Harem (Brunei):
  http://www.freedomtravel.se/2013/01/boktips-harem/

  • Hallin Svara

   Freedomtravel: TACK själv! Innan floden tar oss har jag läst och måste genast kolla in de andra titlarna. Har också hört att Delhis vackraste händer ska vara sådär!

 3. Nina Svara

  Vinden skugga av Carlos Ruiz Zafon…slukade den under några få timmar. Har man sedan också varit i Barcelonas gamla gator och gränder…

  Daniel Sempere är 10 år när hans pappa tar honom med till De bortglömda böckernas gravkammare i Barcelonas gamla stad. Där finner han romanen ”Vindens skugga” av den bortglömde författaren Julián Carax, läser den under en natt och blir fullkomligt besatt av den och av dess mystiske författare. Sökandet efter svaren på alla gåtor som omger boken och dess författare kommer att prägla Daniels liv för all framtid. Varför har någon ansträngt sig så för att sopa igen alla spår efter Julián Carax? Varför bevakar den sadistiske kommissarien Fumero varje steg Daniel tar? Varför börjar Daniels eget liv alltmer påminna om Julián Carax? När Daniel till slut finner både kärleken och svaren på alla gåtor har läsaren fått ta del av en totalt uppslukande berättelse, lika gäckande gåtfull, romantisk, mystisk och lockande som det labyrintiska gatunätet i Barcelonas gamla stad.

  Nina

  • Hallin Svara

   Nina: TACK för bra tips. Har faktiskt läst den och det är en underbar bok. Den blir extra bra när man varit i Barcelona : )

 4. Marie Svara

  Har just läst ut ”Innan floden tar oss” och tyckte den var väldigt bra. Handlar om 3 systrar i Bangladesh och svenska Sofia som åker dit och jobbar och tar med sig sin familj. Känns väldigt aktuell när man ser nyheterna från Bangladesh och hur många arbetar och lever under svåra förhållanden.

  • Hallin Svara

   Marie: Ja, det är en mycket bra bok och känns extra aktuell med tanke på vad som just hänt i Bangladesh.

 5. Maria Svara

  Läs Shantaram av Gregory David Roberts helt underbar bok som handlar om en fånge från Australien som flyr till Bombay och allt han upplever där…helt underbar, man vill aldrig att den tar slut,
  men det Maggan är en tegelsten, pocketversionen var på nästan 1000 sidor om jag minns rätt!

  • Hallin Svara

   Maria: Åh, den har jag faktiskt läst och jag kan inte annat än att hålla med! Den är fantastisk. Hörde att den skulle bli film men har inte sett något!

 6. [...] var roligt att se att mitt inlägg om boktips som utspelar sig i andra länder [...]... blogg.resia.se/2013/05/21/mera-boktips

Kommentera

Please rate*

Din email-adress kommer inte att publiceras. Var snäll och fyll i namn, email och en kommentar.