Pompeji

(Uppdaterad 191011) Jag har vid två tillfällen fått förmånen att besöka den antika staden Pompeji på Italiens sydvästkust vid vulkanen Vesuvius.

Vid andra tillfället hade vi en ”privatguide” som hade jobbat som reseledare i området och kört veckovisa utflykter till den antika staden. Det var naturligtvis fantastiskt att få höra alla berättelser och historier bakom platserna. Så mitt absolut bästa tips är att besöka Pompeji med guide. Det är nästan omöjligt att hitta alla fantastiska detaljer utan att en någon visar dig och berättar.

Staden grundades redan på 500-talet f.Kr. När man vandrar genom staden så slås man om och om igen av hur modern staden var. Flera av husen visar på en aktiv handel, här hittar du både bagerier med ugnar, tvätterier, bordeller och många utsmyckade hus. Man har bland annat hittat många fresker som visar hur livet såg ut i staden. Gatorna är stenbelagda och vissa av dessa har ”övergångsställen” så att man kunde passera utan att bli blöt om fötterna.

101134348

147705160
Amfiteater.

140467829
Övergångsställen för att kunna ta sig över vattenfyllda gator. Butiker och bostäder vid vägkanten.

153717486

År 79. e.Kr. hade Vesuvius ett enormt utbrott som belade hela staden med aska. Vid tiden för utbrottet hade Pompeji cirka 20.000 invånare och var alltså en viktig stad i regionen. Många som bodde i Rom hade sina semesterhus här vid kusten så vid vissa tidpunkter ökade invånarantalet. Vulkanutbrottet pågick i över ett dygn och hade ihjäl allt liv i närheten. Dessutom släppte vulkanutbrottet ut en giftig gas som sägs ha dödat människorna innan staden belades med askan.

Staden, som var helt osynlig från marken glömdes bort. Delar av staden återupptäcktes i mitten på 1700-talet, och man började med den tidens möjligheter, att gräva fram staden. Men det var först 1860 som man påbörjade arbetet metodiskt.

När man grävde fann man bland annat tomma håligheter och började då att spruta gips i dessa som fick formen av människor i lidande positioner. Därav tror man sig veta att det var gasen som förgiftade människorna innan askan kom. Området är enormt stort och arbetet med utgrävningen fortgår hela tiden.

Death in Pompeii
Gipsformationerna vittnar om hur människorna såg ut i dödsögonblicket.

158721635
Även hundar fanns i staden som gick en smärtsam död till mötes. 

133287146
Mängder av fresker berättar om hur man levde i staden. 

156350017
Mängder av föremål har hittats och bevarats.

Vissa av byggnaderna har klarat vulkanutbrottet bättre. Bl a så är Forum och de romerska baden relativt välbehållna. Med tanke på dess plötsliga bortfall och att allt avstannade i samma sekund så har man vid utgrävandet fått en väldigt bra bild av hur människorna levde.

Ta sig dit
Det är enkelt att drömma sig bort till hur människorna levde under den här tiden när man besöker Pompeji. Jag rekommenderar starkt ett besök. Vi säljer flera rundresor där Pompeji ingår. Du når staden enkelt om du är på semester i Sorrento, Neapel eller Amalfikusten. Är du i Rom och har en dag över kan du köpa vår utflykt här.

Vill du besöka Pompeji på egen hand så gäller följande:
Öppet:
1 april-31 oktober, 8.30-19.30 (sista insläpp 18.00)
1 november-31 mars, 8.30-17.00 (sista insläpp 15.30

Ta sig dit:
Buss: Nr 50 från Neapel till Salerno.
Bil: motorväg A3 Napoli-Salerno (avfart Pompei west)

Biljetter:
€ 11,00
Gratis biljetter för EU-medborgare under 18 år eller över 65 år. Halva priset för EU-medborgare 18-25 år samt lärare.

Boka flyg och hotell till Rom

Boka flyg till Rom

Boka hotell i Rom

Boka weekendresa till Rom

Boka alla upplevelser i Rom

3 Responses to Pompeji
  1. [...] latinlärare kan förstås inte låta bli Pompeji vid ett besök i Neapelbukten. Vi tar således tåget ... blogg.resia.se/2013/06/14/sorrento-med-omgivning
  2. Cecilia Svara

    Kan du rekommendera någon svenskspråkig guide i Pompeji?

    • Hallins reseblogg Svara

      Cecilia: Jag har försökt att hitta men fick ett tips från en av våra säljare om en agent som vi arbetar med i Italien. De brukar göra arrangemang för grupper och pratar svenska. Om de inte kan själva så kan de säkert tipsa dig. Här kan du läsa mer: http://www.amicheitalia.it/sv/

Kommentera

Please rate*

Din email-adress kommer inte att publiceras. Var snäll och fyll i namn, email och en kommentar.