En helg i Warszawa

Förra hösten var jag på en bussresa med Ölvemarks – Polen runt. Här kan du läsa kort om den resan men det finns också inlägg här i bloggen från ställen jag besökte. bl a Krakow, som blev en riktig favorit, saltgruvan i Wieliczka, ett känslosamt besök i Birkenau-Auscwitz samt ett besök hos Svarta Madonnan på klostret Jasna Gora i Częstochowa som visade sig vara en otrolig upplevelse.

Naturligtvis besökte vi även Warszawa som även är en spännande stad för en weekendresa. Överhuvudtaget så var resan till Polen otroligt intressant. Det är ju minst sagt ett land med en intressant historisk bakgrund. Med en bussresa får du inte bara titta på alla sevärdheter du får dessutom en kunnig guide som berättar för dig om allt du ser!

Mitt första intryck av Warszawa var en ganska ”ful” stad med stora klumpiga byggnader. Men efter att ha varit där ett par dagar hittade jag mycket under ytan som är väldigt vackert. Och precis som i de andra städerna vi var i slås man av vilken framåtanda det finns. Naturligtvis är det stor skillnad i Polen på livet i storstäderna kontra småstäderna. Men det känns som det finns en stor framtidstro och Warszawa känns som vilken annan västerländsk storstad som helst – men betydligt billigare!

Att ta sig runt
I Innerstaden av Warszawa så går det alldeles utmärkt att promenera. Men många tar spårvagnen genom stan eller Metro, som det finns ett fåtal linjer av, om man ska längre bort. Biljetter köper du styckvis i kiosker, de kostar cirka 3 zloty/styck. biljetten ska stämplas när du stiger ombord.

Det forna ghettot
Vid andra världskriget dödas hälften av Warszawas befolkning. Hela staden jämnas med marken under Warsawaupproret 1944. 1945 är Polen under sovjetiskt inflytande och hamnar innanför järnridån. Det gamla Sovjet började att bygga upp staden med många fula betongkomplex. Det som man var mest stolt över är det pråliga Kulturpalatset där toppen syns över hela Warsawa. Sovjet gav Polen det i present men man fick själv bekosta uppförandet. Idag vill de flesta Warszawabor riva palatset som påminner om en tid man helst vill glömma.

Polen runt 502
Kulturpalatset som polackerna helst vill riva. På natten glittrar här tusentals lampor.

Av det judiska ghettot återstår ett fåtal byggnader. På Ul. Zlota 60 finns en liten del av ghettoväggen kvar. Mellan gatorna Karmelicka och Zamenhofa finns ett stort monument som rests till minne av alla de som förlorade sina liv här. Deporteringplatsen, som för många judar var skräcken att hamna vid, har man byggt upp igen i det forna ghettot.

Polen runt 435
En del av det judiska monumentet med det nya muséet i bakgrunden.

Polen runt 442
En annan del av det judiska monumentet. 

Vill du få en bild av hur livet var för judarna i ghettot så kan du läsa Lena Einhorns bok eller se filmen, Ninas resa som handlar om hennes mammas liv i ghettot och hur hon lyckades ta sig därifrån. .

Muséer
Är du intresserad av att veta mer om den här tiden så finns det flera museer i Warszawa som berättar mer.

Ett helt nyöppnat museum i det forna ghettot intill monumentet är Museum of the History of Polish Jews på 6 Anielewicza St. De har öppet onsdag-måndag 10-18.

På Al. Szucha 25 ligger Gestapos huvudkontor som är en mycket känslosam upplevelse.

Pawiak-fängelset höll nazisterna 100.000-tals människor fängslade. Idag är det ett museum som visar vilket förtryck man levde under.

Gamla stan och slottet
Gamla stan har byggts upp i ett identiskt skick hur det en gång såg ut. Man har tagit hjälp av fotografier och några få föremål som man lyckades bevara. Det är enormt mysigt att promenera runt här. Äta gärna en bit mat på någon av restaurangerna på det mysiga torget.. Eller, för all del, välj någon på en sidogata för att komma ner i pris. Nu är visserligen Warsawa ingen dyr stad att leva i.

122423341
Otroligt mysigt vid torget i Gamla stan.

Missa inte den känslosamma statyn, Little Insurgent. Den föreställer en liten pojke med för alldeles för stor hjälm och ett gevär. Monumentet är där för att hylla alla de modiga barn som  förlorade sina liv under Warszawaupproret.

Polen runt 484
Det är många som vill titta på statyn, Little Insurgent, som symboliserar alla de barn som kämpade under Warszawaupproret.

Precis intill gamla stan ligger det Kungliga Slottet där Polens kungar hållit till. Här kan du gå in och titta på de fina våningarna med vacker inredning.

Polen runt 477

Polen runt 491
Slottet och slottsbacken ligger intill gamla stan.

Shopping och adresser
Från slottet kan du promenera på ”paradgatan” Nowy Swiat. Här ligger ambassader, vackra butiker och tjusiga restauranger.

På sidogator hittar du flera butiker. Är du ute efter shopping så finns många kedjebutiker på den breda gatan Marsalkowska. Inne i Warsawa så finns flera tjusiga gallerior som verkligen är påkostade. Priserna ligger ungefär 20% under våra priser.

Vid Kulturpalatset finns en inbyggd marknad på Plac Defilad 1, med allt du kan tänka dig.

Parker
Warszawa har flera vackra parker. En av dessa är Park Lazienki där bl a Chopin finns som en stor staty. Vill du veta mer om Chopin så kan du besöka Chopinmuseet på Ul. Okólnik 1.

Polen runt 459
Chopinstatyn vid Park Lazienki. Här ordnas även konserter med musik av Chopin.

Jag tycker verkligen att Warszawa är värt ett besök och varför inte våga prova en storstad som du kanske inte har vart i tidigare och som du inte vet så mycket om!

Boka flyg och hotell till Warszawa

Boka flyg till Warszawa

Boka hotell i Warszawa

Boka paketresa till Warszawa

5 Responses to En helg i Warszawa
 1. Paula Gullberg Svara

  Vad trevligt inlägg! Får mig verkligen att längta tillbaka till Polen. Alldeles för längesen jag besökte detta fantastiska land nu! Mvh Paula

  • Hallin Svara

   Paula Gullberg: Ja, det var verkligen en härlig resa som jag ofta tänker tillbaka på. Sen hade vi ju en väldigt bra guide : )

 2. marta Svara

  Valuta i Polen är zloty, inte slotty 😉 Det var mycket interessant att läsa om mitt eget land. tack!

 3. Isak Svara

  Då hade jag inte rest till Polen på 10 år. Jag var chockad hur staden hade förändrats. Under en lördagsnatt var gatorna fulla av liv. En vän från Polen bjöd mig på klubben New Orleans Gentlemen’s Club & Restaurant. Jag hade inte förväntat mig en sådan attraktion. Det var mycket angenämt att se de där kvinnorna. Det var värt att besöka detta ställe. http://neworleans.pl/en/?nkpage=2

 4. Angela Svara

  I love your pictures:) I think that Warsaw is really worth visiting and all the monuments and great places to see are just amazing. Last time I was in Warsaw my friend took me to New Orleans Reasturant and it was delicious. I also liked the elegant interior and intimate atmosphere there:)

Kommentera

Please rate*

Din email-adress kommer inte att publiceras. Var snäll och fyll i namn, email och en kommentar.