Kap Verde – en semester att längta till!

(Uppdaterad 190910) Idag är det dags att presentera ännu en gästbloggare. Daniela som driver bloggen Discovering The Planet kommer att ta oss med på en spännande resa till Kap Verde med fina bilder och flera tips. Läs hennes berättelse och dröm dig bort!

Daniela presenterar sig själv:
Ända sedan jag var liten har jag intresserat mig för resande och allt som finns i vår underbara värld. Och ju äldre jag blev desto större blev intresset. Idag kombinerar jag mina största intressen, resor, fotografi och skrivande genom min sida Discovering The Planet. Jag är tacksam för varenda upplevelse jag får vara med om, vare sig det gäller ett fik här hemma i Sverige eller en safari utomlands.”

Daniela berättar:
Vi bor femtio meter från stranden i en bungalow med en liten veranda. Bungalowerna ligger i ett myller av små gångar som påminner om en stor labyrint. Här finns fem pooler [varav två barn], tre restauranger, möjlighet till all inclusive, fritt gym, kostnadsfria aktiviteter på hela området, en tennisbana, en lekplats, strandstolar kostnadsfritt för hotellets gäster, en flaska vatten per person och dag ingår och frukost likaså. Däremot ingår inte WiFi [man får hosta upp 60 kronor i timmen för det och för bästa resultat sitta någonstans i närheten av receptionen]. Efter en lång och kall vinter och mycket jobb, föll sig valet av Kap Verde självklart. Vi behövde åka någonstans där vi kunde ta det lugnt och vila upp oss. Någonstans där vi nästan skulle tvingas ta det lugnt. Och Kap Verde var det rätta valet.

Kap Verde 1

Kap Verde 3

Mer om Kap Verde
Kap Verde är en republik och består av 15 öar varav 9 är bebodda. Landet har en sammanlagd landyta som motsvarar Gotland och cirka 519 000 invånare. Landets huvudstad Praia ligger på ön Santiago. Vill man göra sig förstådd med Kap Verdianerna, vilket inte alltid är så lätt, är det portugisiska och kreol som är officiella språk. Idag läser barnen även engelska i skolan. Öarna var helt obebodda före 1456, då de upptäcktes och koloniserades av portugiserna. De flesta namngavs efter det helgon som hade dagen till ära. Efter hand blev de handelscentrum för slavhandel med afrikanska slavar och senare en viktig bränsledepå för fartyg och flygplan. De flesta invånarna på Kap Verde är ättlingar till vita portugisiska nybyggare och svarta afrikanska slavar.

Kap Verde 4

Kap verde 5

Sal – Kap Verdes viktigaste turistö
Sal är Kap Verdes viktigaste turistö och största turistorten på ön är Santa Maria. Det är hit flest turister kommer för att sola och bada. Kanske inte att undra på. Här finns underbara vita stränder och en temperatur i vattnet som håller 20 till 25 grader året om. Hotellen består av låga komplex längs med stranden och här finns även en ganska lång och lugn strandpromenad. Om man följer strandpromenaden kommer man förr eller senare till fiskehamnen. Den lilla fiskehamnen som kanske mer är en pir än en hamn. Hit kommer fiskarna på förmiddagen för att sälja sin fångst. Fisken hinner knappt lämna båtarna fören den är rensad och såld. Piren myllrar av folk; turister med kameror, fiskare, fiskrensare, säljare och lokalbor. Vi sitter och njuter av dagen, myllret och havet och detta blir snabbt mitt favoritställe i Santa Maria.

Kap Verde 8

Kring stadens centrum finns det många restauranger att välja på. Dessutom finns det två italienska glassbarer där man kan njuta av fantastisk glass. Mitt i centrum finns ett stort torg som fungerar som samlingsplats både dag- och kvällstid. På torget erbjuds gratis WiFi-uppkoppling, men det gäller att hitta rätt hörn. För många kan det kännas som att det inte finns något att göra på ön. För ja, här finns inte mycket shopping och det där med att fynda är inte aktuellt här. Det mesta på ön importeras och priserna sätts därefter. Men brist på saker att göra är här egentligen inte. Flera av restaurangerna bjuder på livemusik nästan varje kväll i veckan. I Santa Maria finns även två diskotek och ett antal barer. Om man kan bortse från shopping och fest så är det ett paradis här för vattenaktiviteter; kitesurfing, brädsurfing och vindsurfing (utrustning finns att hyra och du kan även ta vindsurfinglektioner). Man kan snorkla, åka på fisketurer, djuphavsfiska, åka med glasbottenbåten Neptunus och utforska havsbotten, åka katamaran, dyka eller åka med en segelbåt. Känner man för lite utflykter kan man bada saltbad vid Pedra de Lume, eller varför inte besöka en av de andra öarna, Boavista, Fogo, São Vicente, Santiago, Santo Antão, Maio eller Brava. Det finns gott om små turistbyråer i Santa Maria och de flesta charterarrangörerna har också färdiga utflyktspaket.

Kap Verde 9

Att äta i Kap Verde
På Kap Verde är frukosten och lunchen inga viktiga måltider. Lite kaffe med mjölk till frukost och till lunch kanske en sallad eller en smörgås. Middagen däremot, som i många andra sydligare länder, intas sent och storslaget. Kap Verdes läge mitt i havet bidrar självklart till att köket här domineras av fisk. Tonfisk är kanske vanligast och tillagas i många former. Nationalrätten kallas för catchupa. En gryta eller soppa beroende på vem som tillagar den. Tillagningen varierar men vanligtvis görs den på bland annat majs, bönor, sötpotatis, olika slags kött eller fisk, squash och i vissa fall även banan eller andra ingredienser man råkar ha hemma. Ofta sparar man resterna från middagen, silar bort vätskan och steker upp allting till frukost dagen därpå, gärna tillsammans med bacon och ägg. En rätt som ofta finns på restaurangernas menyer är arroz de mariscos, en gryta med ris, fisk och skaldjur. Till efterrätt serveras ofta getost med torkade frukter eller Pudim de leite och pudim de coco som är pudding gjord av mjölk och som serveras med karamellsås. Nationaldrycken kallas för grogue och är ett sockerrörsbrännvin som närmast kan beskrivas som en blandning mellan hembränt, grappa och rom. Den inhemska ölen heter Strela och man importerar även Super Bock och Sagres från Portugal. På ön Fogo produceras viner som kan vara värda att prova, vi gillade rosén.

Restaurang Meditarineo är en fantastisk liten Italiensk restaurang med supergod Italiensk mat. Men här serveras även underbar fisk och man får en riktigt bra service. På Américo´s äter du fantastisk fisk, men även här kan du få mycket annat. Dagens fisk får du här för 8,5 euro. Atlantis blev vårt daghak. Här bör man prova en ”Sandwich burger” med bacon. Pris 6 euro. En av de godaste burgarna jag ätit i hela mitt liv. Även a la carte menyn här är riktigt bra.

Resa runt på Sal, Kap Verde
Efter att bara ha latat oss i nästan två veckor, kände vi att det faktiskt var dags att se i alla fall lite av Sal. Vi hyrde en bil ett dygn, vilket kostade oss 58 euro inklusive alla försäkringar. Sal är en väldigt liten ö och det är inte mer än cirka tre mil från norr till söder, och i princip ingen trafik på vägarna. Så vi gjorde alla stop som gick att göra på den lilla ön. Vi började med att stanna till i Murderia där vågorna går riktigt höga. Mycket mer gör man inte här. Stannar, tittar och kör igen. Vi fortsatte mot Palmeria på västkusten, som är öns fiskeby och där det även finns en båthamn. Härifrån utgår de flesta båtturerna. Det är här du hittar gamla fiskebåtar, sjunkna skepp i hamnen och barn som leker bland de gamla båtarna. Byn är också värd ett besök för sina färgglada hus och fantasifulla fasadmålningar. Det var här jag första gången kunde känna Kap Verde, livet och kulturen.

Kap Verde 11

Vår färd fortsatte mot Burracona och en av öns två turistattraktioner. I Burracona finns något som kallas för ”The Natural Pool”. En bassäng som skapats mitt bland klipporna av tidvattnet. Här kan man också ta en titt på ”The Eye”, ett ljusfenomen i form av ett blått öga, som uppstår när solen lyser in genom ett hål i klippan. Mina gissningar är, att man aldrig hemma i Sverige skulle få stå på kanten av ett tio meter djupt hål utan någon form av staket.

Kap Verde 12

Kap verde 013

Fler ljusfenomen fick vi uppleva när vi fortsatte genom det karga landskapet Terra Boa för att ta oss till Espargos. Närmare bestämt ett ”Fata Morgana”, en optisk hägring som gör att man tror sig se hav mitt i det torra ökenlandskapet. Espargos är Sals Huvudstad. När jag läste om Sal hittade jag ingenstans något som förberedde mig på kåkstaden utanför Espargos. Det är sådana här stunder som får en att inse hur bra man har det och hur oväsentliga många av våra problem hemma är. Helt plötsligt är de inte ens problem. Bara några hundra meter därifrån hittar du Espargos centrum med ett myllrande folkliv, butiker, restauranger och det väl rekommenderade Bomdia Café i början av huvudgatan.

Kap verde 10

Inte långt från Espargos, hittar du Salinas, saltfälten i Pedro de Lumas. Här kan man ta ett dopp i det extremt salthaltiga vattnet och flyta runt en stund. Förr exporterade Sal en mängd salt till Europa, nu utvinns saltet mest för inhemskt bruk. Inträdde fem euro, dusch en euro!

Kap Verde 14

Vi avslutade dagen med att titta på Citronhajar. Strax söder om Pedro de Luma på östkusten, finns det en liten vik där unga citronhajar simmar i det grunda vattnet tills de är gamla nog att ge sig av på djupare vatten. Och självklart kunde vi inte missa den chansen. Badkrukan (jag) höll sig i knädjupt vatten med kamerorna i högsta hugg tillsammans med några fransmän. Mannen… ja, ni har väl gissat rätt… simglasögonen på och ner bland hajarna, som kan bli 3,5 meter långa. När mannen hoppar i hör man bara fransmännens stora förvåning…
– Le Suede, le suede, garde le suede…

Kap Verde 15

Sista dagen gav vi oss ut på en Katamarantur. Om man inte har lätt för att bli sjösjuk, rekommenderas detta varmt. Vi har sällan njutit av dagarna så som här. No stress, stämmer verkligen. Stränderna är fantastiska och varje dag är en underbar dag…

Kap Verde 16

Danielas bästa tips!
• Kvällarna är lika kalla som hemma i Sverige. Så glöm inte varma kläder.
• Var beredda på blåsten här. Vissa dagar kan det vara ”nästan” vindstilla, men oftast inte.
• Att komma ut på Internet är inte helt enkelt. Oftast är det dyrt (tio euro för två timmar) och finns enbart kring receptionen. Inne i Santa Maria, på torget, finns fritt WiFi, men man får leta upp rätt hörna att sitta i. Alternativet är att sitta på Atlantis, bredvid Mistral och köpa 4 gig för 350 kronor.
• Man dricker inte kranvattnet.
• Ta med solkräm hemifrån. Eftersom det mesta importeras hit är många specialprodukter dyra. Solkräm är en av dem. Och tänk på att solen tar hårt här. Solskyddsfaktor 30 är nog ett minimum.
• Finkläderna kan du lämna hemma. Det är ett väldigt avslappnat resmål och det är få som klär upp sig på kvällarna.
• Visum bör fixas hemifrån. Annars går det att lösa på flygplatsen till en kostnad av 350 kronor. Kommentar Hallin: Reser du med charter så ingår det i priset om du fyller i dina passuppgifter senast 10 dagar innan avresa).
• Barnhemmet Castello de Sal. Barnhemmet tar tacksamt emot allt man har med sig. På deras hemsida kan man läsa vad de behöver bäst. Så här i efterhand, hade jag kanske tagit med lite av sakerna och lämnat i kåkstaden istället, som kramdjur och kanske lite frukt och grönt till barnen.

Vi tackar Daniela så mycket för hennes härliga berättelse om Kap Verde. Ingen tvekan om vart man ska resa om du önskar avkoppling!

Boka charter till Kap Verde

30 Responses to Kap Verde – en semester att längta till!
 1. [...] ett tag sedan fick vi ett härligt reserepotage om Kap Verde från Daniela som driver bloggen Discoverin... blogg.resia.se/2013/05/26/roadtrip-genom-valencia-murcia-andalusien-och-portugal
 2. Emilié Svara

  Hej!

  Jag undrar om det finns någon site man kan kika på innan resa för att se utbud av utflykter? Skulle vilja åka på någon båttur, men har inte lyckats hitta något.

  Tack på förhand!
  /Emilié

 3. Maria Svara

  Vad hette hotell du bodde på?

 4. […] i Sverige - Gästar Cuponation Mina drömresor - Resfeber  Kap Verde - H... discoveringtheplanet.com/resereportage-pa-resia
 5. LEIF JOHANSSON Svara

  Hej min fru fyller 70 den 26-maj, hur är vädret då och vilken resebyrå är bäst på Kap Verde?

  • Hallins reseblogg Svara

   Leif Johansson: Kap Verde har ett stabilt klimat året runt, precis som på Kanarieöarna som ligger ovanför. Den varmaste tiden är dock maj-augusti då det är cirka 27-29 grader på dagarna. Hos Resia säljer vi alla leverantörer och även paket där man själv kan sätta samman flyg och hotell. Ring oss på 0771-92 92 92 så hjälper vi dig att hitta den bästa resan. Kanske du har en Resia-byrå i den staden där du bor? Då kan du alltid besöka oss.

 6. Eva - People in the Street Svara

  Perfekt inspiration då jag precis börjat nosa på Kap Verde som eventuellt resmål nästa vinter 🙂

  • Hallins reseblogg Svara

   Eva: Så kul att du hittade inspiration här! Och vilken fin blogg du har. Vilka bilder! Du är mr än välkommen att gästblogga hos oss om du är sugen. Hör av dig med ett mail till margareta.hallin@resia.se.

 7. […] Om du tycker om vackra bilder så ska du absolut klicka in dig på bloggen discoveringtheplanet.com.... blogg.resia.se/2016/01/19/annu-mer-inspiration
 8. Micke Svara

  Betalar man med euro där??

  • Hallins reseblogg Svara

   Micke: Valutan är Kapverdisk escudo men på de allra flesta ställen går det bra att betala med euro.

 9. Sofia Svara

  Hej, om man ska åka med små barn och vill ha en långgrund och inte så blåsig strand, vart åker man då? Tack!

  • Hallins reseblogg Svara

   Sofia: Ledsen att svaret har dröjt. Har fått tag på Daniela och hon rekommenderar att åka till Santa Maria där stranden är mest långgrund. Det blåser även mindre på den här sidan än mot västsidan där många stora hotell ligger. Hoppas ni hittar rätt! Hör gärna av er om ni önskar fler tips!

   • Karin Svara

    Hej! Jag skulle gärna vilja veta mer kring det här med blåsten. Blir det höga vågor? Strömt? Yr sanden? Kan små barn bada eller är det för strömt o stora vågor?
    Tack!

    • Hallins reseblogg Svara

     Hej Karin,
     Nu har jag pratat med en kollega som faktiskt kommer från Kap Verde. Han säger att det inte är en helt enkel fråga att svara på. För visst blåser det en del och allra mest under nov-feb. Dock är det stor variation från dag till dag. Så vissa dagar hissas röd flagg och andra är det fritt fram att bada. På de mest blåsiga dagarna kan det även yra sand vid marken och det kan även blåsa från Sahara. Hotellen har ju dock ofta fina poolområden för att ändå kunna njuta av sol och bad under blåsiga dagar.

 10. Max Backström Svara

  Kul och intressant läsning. Jag åker till Santa Maria Kap Verde i december 2016.
  Om man läser vad man ska undvika avseende mat och dryck är det mycket. Jag gillar frukt och färska grönsaker och antar att man hittar frukt som går att skala och då ska man väl vara säker? Men grönsaker? Man ska inte ens använda rinnande (okokt) vatten till tandborstning, då är det väl ingen idé att sälja grönsaker för att äta heller, eller?
  Maten på restauranger, vad ska man tänka på att inte äta för att slippa magsjuka?
  Och vattnet i kaffet, på restauranger och caféer, är det tillräckligt rent för att våga dricka? Jag blir inte riktigt klok på hur man ska förhålla sig för att undvika sängläge… Kan nån ge mer klarhet och vägledning?

  • Discovering The Planet Svara

   Hej Max
   Det är egentligen lite svårt att svara på. Det har ju att göra med hur känslig man är. Vi hade till exempel inga problem med att använda kranvatten vid tandborstning. Är man känslig köper man vatten på flaska till detta.

   Dricksvatten köper man ju och är man orolig kan man ju alltid skölja frukt och grönt med flaskvatten också.

   Vad gäller restauranger är ju Kap Verde helt fantastiskt vad gäller fisk och skaldjur. Har man en orolig mage är det oftast färska grönsaker man ska undvika. Dessa kan ha sköljts i kranvatten, och detta gäller inte bara Kap Verde.

   Sedan ska man kanske inte vara för orolig. Magsjuk kan bli var som helst, även här hemma i Svedala ;).

   Ha en fantastisk resa. Kap Verde är en verklig liten pärla.

   Daniela
   Discovering The Planet

 11. Ulla-Britt Björkman Svara

  Jag var på Sal,Cap Verde för flera år sedan i december med en TEMA resa där vi besökte flera av öarna. Vädret var behagligt varmt,det blåste mycket och gick höga vågor.
  På torget köpte jag ett traditionellt spel med mig hem, men saknar spelregler till det. Det är ett handgjort träfodral 40 cm långt,7 cm brett, 5 cm högt, med två likadana halvor ,som öppnas längs med fodralet. Inuti är det sex runda hål på var sida och inuti dessa ligger stora runda frön, som måste vara spelmarker. Nu börjar barnbarnen bli intresserade av att spela det. Kan någon hjälpa mej att finna spelreglerna??

  • Cici Svara

   Kan det vara ett klassiskt Kahlaha-spel? Googla och kolla om det är det du har köpt.

 12. Maria Svara

  Tack Daniela för din reseberättelse från Kap Verdeöarna.
  Vill dock påpeka att öarna var bebodda när portugiserna kom och koloniserade dem.
  I våra uppslagsböcker/nätet står att de var obebodda men tala med kapverdianer så får ni höra att öarna var bebodda. Jag bodde på Kap Verde på 70-talet så jag har en del kunskap om detta.

  • Hallins reseblogg Svara

   Hej Maria, det var intressant att höra. Kan tänka mig att lokalbefolkningen vet otroligt mycket mer än vad som står att läsa i böcker. Så spännande det måste ha varit att bo där på 70-talet. Då var det säkert annorlunda än hur det ser ut idag!

 13. Solveig larsson Svara

  Jag har varit på cape verde 7 gånger på 2 år och längtar alltid tillbaka. Folk är vänliga och lätta att få kontakt med. Men man får vara på sin vakt för det finns dom vill åt dina saker. Var bara vänlig och prata med folk. Engelska gick mycket bra jag rekommenderar cape verde

  • Hallins reseblogg Svara

   Hej Solveig, så kul att du har läst inlägget om Kap Verde och tusen tack för dina tips. Kan tänka mig att det är ett härligt resmål!

 14. marie björklund Svara

  behövs visum

  • Hallins reseblogg Svara

   Ja, visum behövs när man reser till Kap Verde. Om du åker charter så brukar arrangören ombesörja detta mot en avgift i samband med bokningen.

 15. Rainer Svara

  Jag besökte Sal i februari.
  Här är mina intryck och bilder från den resan.
  http://www.stalvik.se

  • Hallins reseblogg Svara

   Hej, så kul med tips. Vilka fantastiska resor du har gjort. Så kul att dela på det viset!

 16. DISCORD NO ROUTE Problem FIX Svara

  It can’t be much simpler a good computer illiterate can simply handle it.
  If you are looking for a machine which supports you handle complex graphics and design tasks, then you can certainly never go wrong using the Apple
  Mac Pro one. Look to companies that are experts in innovative Apple
  specific, Mac compatible products designed with your exact needs in mind.

Kommentera

Please rate*

Din email-adress kommer inte att publiceras. Var snäll och fyll i namn, email och en kommentar.