Versailles – utflykt från Paris

(Uppdaterad 191007) Har du en dag över när du är i Paris så rekommenderar vi starkt att du lägger den på det sköna slottet i Versailles.

92039780

Jaktstuga som byggdes av Ludvig XIII
Redan 1624 uppfördes det på området en jaktstuga av Ludvig XIII i Versailles. Under hans tid byggdes stugan ut en aning men det var först 1668 som den nuvarande kungen, Ludvig XIV (son till Ludvig XIII), som slottet i Versailles började att rustas upp. Kungen ville använda slottet som en tillflyktsort när det blev allt oroligare inne i Paris.

Storslagna planer av Ludvig XIV
Ludvig XIV hade storslagna planer och ville flytta dit med hovet. Arkitekten Jules Mansart fick uppdraget att göra slottet till ett palats. Under åren byggdes slottet om och det tillkom två flyglar, den berömda spegelsalen samt flotta dekorationer. Ludvig XIV var på den här tiden den mäktigaste kungen i Europa och han ville naturligtvis att hans slott skulle visa detta. 1682 uppgick hans hov till 20.000 personer. Slottet hade inte mindre än 1.300 rum som värmdes upp. I stallarna som tillhör slottet fanns det plats för 2.500 hästar. Även runt slottet byggdes det bostäder åt hovet.

Versailles_1

Versailles_!

Nästa kung som flyttade in i slottet var Ludvig XV som endast fem år gammal blev Frankrikes kung då båda hans föräldrar och bror hade omkommit. Han flyttade med sina förmyndare tillbaka till Paris men återvände vid 12 års ålder för att göra ytterligare utbyggnader av slottet. Han byggde bl a operan om omarbetade en del av slottets fasader.

Versailles-spegelsalen
Spegelsalen med 357 speglar.

Versailles_3

Marie Antoinette flyttar in 
Den perioden som vi mest hört talas om och även sett på film är när Ludvig XVI och hans unga hustru Marie Antoinette flyttade in i slottet 1770. Marie Antoinette vantrivdes till en början med den strikta hovetiketten. Med tiden blev hon allt mer varm i kläderna och älskade lyxen som det kungliga livet förde med sig. Under Marie Antoinettes tid byggdes slottet om ytterligare. Bl a gjordes rummen intill hennes sovrum om till barnrum vilket var mycket ovanligt på den tiden. Marie Antoinette lät även bygga parken Le Trianon som snabbt blev en tillflyktsort.

Versailles_Le_Trianon
Marie Antoinettes Le Trianon

1789 så hade folket fått nog och den franska revolutionen bröt ut. Man stormade palatset och både Ludvig XVI och Marie Antoinette avrättades. I slutet av 1700-talet lämnades mycket av ägodelarna på slottet till Louvren som en del av Frankrikes kulturella arv.

Därefter har även Bonaparte varit intresserad av Versailles och gjort en hel del upprustningar. 1830 förklarades dock slottet som museum. Men det var först på 60-talet som museet i Versailles utvecklades till vad det är idag.

Versailles_orangeri
Orangeriet.

Versailles_2
För att fontänerna skulle kunna spolas med vatten byggde man djupa diken runt slottet. 

Ta sig dit och entré
Versailles har varje år 3 miljoner besökare. Besök slottet i Versailles och dess trädgårdar, njut av en god lunch i Paris, se Paris från buss och båt och beundra utsikten från 2:a våningen i Eiffeltornet! Boka biljetter här

Boka flyg och hotell i Paris

Boka flyg till Paris

Boka hotell i Paris

Boka weekend till Paris

Boka alla upplevelser i Paris

10 Responses to Versailles – utflykt från Paris
 1. Eva Svara

  Tack för all bra information. Vi ska tillbaka till Paris i juni och tänkte spendera en dag i Versailles. Gissar att det tar en heldag om vi både ska hinna se en hel del och ha picknick i det fina vädret som vi har beställt. 🙂

  Eva

  • Hallin Svara

   Eva: Ja, det tycker jag absolut att ni ska göra! Ja, räkna med en heldag. Och picknick är ett måste. Ladda upp med att se filmen Marie Antoinette! Och vackert väder är det klart att ni får : )

   • Emil Svara

    Helt rätt, Versailles är värt en dagsutflykt.
    Är du ofta i Paris?
    Emil

    • Hallin Svara

     Emil: Visst är det! Tyvärr inte, hade önskat att det var så : )

 2. mats Svara

  Hej tack för tips har varit i södra Frankrike mycket o mest mellan landat på cdg. Har du några tips ang le havre eller 1 till 2 dagars resa i normandie?

  • Hallins reseblogg Svara

   Mats: Hej, jag har pratat med Tony Clark som arbetar som resesäljare på Resia i Örebro. Han har hittat en heldagsutflykt från Paris till Normandie. Man blir upplockad från hotellet 6,00 och totalt tar utflykten 12 timmar med engelsk guide. På utflykten får du se landstigningsområdena, den amerikanska kyrkogården, Arromanches med hamnen samt Caen Memorial. Priset inkl. buss, guide och entréeavgifter är 2.2370:-. Är du intresserad så hjälper Tony dig med bokning; tony.clark@resia.se, 019-10 51 52.

 3. Sanna Svara

  Hej, kan du tipsa om något bra och seriös sida som man kan köpa biljetter till Versailles hemifrån?

  Tack på förhand!

 4. Johanna Wikström Svara

  Är det även inträde till trädgården?

  • Hallins reseblogg Svara

   Johanna Wikström: Ja, det är entré även dit. Antingen kan du köpa en kombinationsbiljett för 18 euro eller var för sig, palatset, 15 euro och trädgården 10 euro. Hoppas det var till hjälp trots sent svar!

Kommentera

Please rate*

Din email-adress kommer inte att publiceras. Var snäll och fyll i namn, email och en kommentar.