Parga – Klostren på Meteoras toppar

Cirka fyra timmars bilresa från Parga, Grekland ligger en helt fantastisk sevärdhet. Klostren på toppen av Meteoras klippor i Kalampáka.

Meteora_4

Eremiter drogs till bergstopparna i Kalampáka redan på 800-talet. Grottorna vid bergen gav skydd och gjorde det möjligt att meditera i stillhet. Med hjälp av stegar började eremiterna att klättra allt högre upp i bergen för att hitta fler grottor och skrevor i bergen. Vid lämplig plats kastade man bort stegen för att komma i fullständig närvaro med gud genom späkning.

På 1300-talet drabbades området av serbiska attacker vilket gjorde att man letade sig allt högre upp i klipporna. Man började bygga kloster som skulle vara helt otillgängliga för fienden. Munkarna använde rep och ihopsurrade stegar för att få upp byggnadsmaterialet. Dessa konstruktioner användes sedan som en slags hiss för att ta sig upp till klostren.

Meteora_2

 

Meteora_1

Det första klostret som stod färdigt var Agios Stéfanos 1332. Därefter byggdes det största klostret, 1356, på den högsta klippan Plathos Lithos. I början av 1400-talet övertogs området av det ottomanska riket som byggde flera kloster uppe på klipporna.Bland annat Hagai Triada som ligger på en smal klippavsats. Det vackra klostret med rött tak kan man nå genom en trappa som har huggts ut i berget.

På 1500-talet fanns det totalt 26 kloster i Meteorabergen. Med tiden blev munkarnas ekonomi alt sämre och man tvingades lämna klostren. Under 1800-talet var bara sju av klostren bebodda för att sedemera helt tömmas. I mitten av 1960-talet bosatte sig åter munkar i de kloster som fortfarande var intakta. Idag bebos ett av klostren av nunnor.

Man har skapat enklare vägar för att ta sig upp till klostren och man tar också emot turister. Om du är kvinna måste du tänka på att täcka axlar och bära kjol som täcker benen. På den här sidan kan du läsa mer om klostrens öppettider.

Boka flyg och hotell till Grekland

Boka flyg till Grekland

Boka hotell i Grekland

Boka charterresa till Grekland

5 Responses to Parga – Klostren på Meteoras toppar
 1. Marianne Svara

  Har varit där på 1980 talet.Ett lungt och fridfullt ställe med vacker utsikt. Såg hur Munkarna satte sig i sina korgar och åkte linan ner. Det är väl värt ett besök.

 2. Marianne Svara

  Här såg vi också en mycket vacker solnedgång när vi var på väg ner från Meteores. Har inte sett något liknade senare.

  • Hallin Svara

   Marianne: Ja, det ser ut att vara ett fantastiskt ställe!

 3. Coconuts & Skylines (Sofia) Svara

  Det ser fantastiskt fint ut. Dit måste jag nog ta mig någon gång… också. 🙂

  • Hallin Svara

   Sofia: Parga är ett fantastiskt resmål. en riktig pärla! Att ta ett tur till klostren på Meteora är ett måste! Mycket man vill se : )

Kommentera

Please rate*

Din email-adress kommer inte att publiceras. Var snäll och fyll i namn, email och en kommentar.