Under Floden och Samnang Tiggarpojken – intervju med författaren

På Bokmässan i Göteborg träffade jag Staffan Nordstrand i en av montrarna. Jag blev nyfiken på böckerna han satt och signerade. Den första boken Staffan gav ut heter ”Under Floden”, på bokmässan var ”Samnang Tiggarpojken” precis utgiven. I juni kommer tredje boken i trilogin ut, ”Sista Färden”.

Staffa-Nordstrand

Böckerna som Staffan Nordstrand skriver handlar om ett väldigt viktigt ämne. Handeln med barn till prostitution och tiggeri i Thailand och andra delar av Asien.

Företagsledaren Staffan Nordstrand var i Thailand för att driva ett byggprojekt när han fick upp ögonen för barnprostitutionen. Till barerna i närheten strömmade män från olika delar av världen för att köpa sig en ung flicka för en natt. Staffan började undersöka saken närmare och när det gick upp för honom att de unga flickorna säljs i sina hemländer, ofta för inte mer än 200 dollar, till ett arbete i barer/bordeller som de sällan lyckas ta sig ifrån, kände han att han inte bara kunde titta på.

Staffan, som har egna barn, kände ett stort engagemang och tillsammans med sin fru reste han till platserna där barnen kommer ifrån. Flera resor senare funderade Staffan på hur han kunde förmedla den här otroligt stora handeln med barn och få turister och andra att reagera. Staffan som tidigare har skrivit poesi och musik kände att det lättaste sättet att nå ut är via skönlitterära böcker. Tanken om faktaböcker dök också upp men han kände starkt att böckerna skulle få ett mer genuint innehåll genom att få följa personer som Staffan träffat.

under floden  samnang-tiggarpojken

Den första boken, ”Under Floden” möter vi 14-åriga Prim som lever med det fattiga hmomgfolket i Laos bergstrakter. Av olika anledningar hamnar Prim på en av ”uppfostringsbordellerna” för att sedan åka vidare till Phuket.

I den andra boken beskriver Staffan ett annat stort problem i Asien, tiggarbarnen. Det är en stor handel med barnen som även dessa säljs som mycket små med försäkran till föräldrarna om att få en uppfostran och utbildning. Ofta är det många led i handeln där barnen tvingas till ett liv i fattigdom och inte sällan misshandel för att inbringa mer pengar. I slutet på denna bok så ljusnar det något. Mer om en lösning kommer man att kunna läsa i tredje boken som alltså kommer i juni.

I samband med den tredje boken kommer också hemsidan ”Bee with us” (beewithus.se) att öppna. Sidan kommer fungera som en informationssida för att läsa vidare vad Prim och de andra huvudpersonerna startar upp. Sidan kommer att sprida kunskap och vara en brobyggare till de som är utsatta och de som kan hjälpa.

Längre fram kommer vi att lotta ut fem exemplar av varje bok. Håll utkik!

5 Responses to Under Floden och Samnang Tiggarpojken – intervju med författaren
 1. [...] av Staffan Nordstrand som nu är aktuell med sin tredje bok i trilogin, Sista färden. Här har jag skri... blogg.resia.se/2013/06/20/tavla-och-vinn-bocker-av-staffan-nordstrand
 2. [...] Jag har tidigare recenserat de första böckerna i trilogin av Staffan Nordstrand, ”Under Floden&#... blogg.resia.se/2013/08/16/tavla-och-vinn-signerat-ex-av-sista-farden
 3. [...] Nordstrand, som jag tidigare skrivit om här, fanns med på mässan och hade byggt upp en del av ett skj... blogg.resia.se/2013/09/30/bokmassan-2013
 4. Britt-Marie Tillman Svara

  Har en fillipinsk svärdotter.Under min andra resa till fillipinerna läste jag boken Under floden, den fick mej att förstå lite av det asiatiska sättet att tänka och kanske förstå min svärdotter och hennes föräldrar lite bättre.För mej var boken något av en aha-upplevelse,fantastisk läsning. Vill bara tillägga att jag har en fantastiskt fin svärdotter som trivs jättebra i Sverige.

  • Hallin Svara

   Britt-Marie Tillman: Så härligt att höra! Vist är det en intressant bok och den blir ännu enklare att ta till sig då den är skriven i romanform.

Kommentera

Please rate*

Din email-adress kommer inte att publiceras. Var snäll och fyll i namn, email och en kommentar.