Att göra i Lissabon

Vackra kaklade byggnader
Vacker kakelbyggnad i Lissabon, Portugal
Gamla byggnader, smala gator, färgglatt kakel men framför allt: fantastisk mat och dryck som du kanske inte hade förväntat dig. Lissabon är staden på frammarsch och vi har varit där. Varsågod, här får du tipsen du behöver för en perfekt weekend i Lissabon.

Ät kakor
bakverket Pastel de belem
Portugal är känt för sina söta bakverk. Du kommer inte missa dem, de säljs överallt och det doftar helt underbart när du passerar de olika små fiken. En sötsak som utmärker sig är dock Portugals nationalbakverk: Pastel de Nata eller Pastel de Belem som de också kallas på grund av stället där de först kom från. De här vaniljaktiga bakverken avnjuts bäst med lite kanel på toppen. För originalreceptet som för övrigt är superhemligt bege dig till stadsdelen Belem och njut av en äkta portugisisk fika, här står kvinnor och tillverkar de små godbitarna och de säljs alldeles nybakade för ett par euro. Caféet ser litet ut från utsidan men vi lovar att det finns gott om plats och hela området är helt underbart att gå runt i innan eller efter fikastunden.
Adress: Rua de Belem 84

Drick portvin och testa Ginja
Portvin Ginja
Lissabon är känt för sina portviner som tillverkas i Porto i Norra Portugal. Trots att det söta vinet tillverkas över hela världen är det ändå många som menar att det riktiga portvinet kommer härifrån. Det som gör portvinet så speciellt är den sprit och det socker som lagts till efter jäsning. Portugiserna älskar hur som helst sitt portvin och du bjuds på smakprov i varenda liten vinbutik (och de är många). Passa på att köpa med dig en flaska hem som souvenir eller som en fin gåva till någon du känner. Ginja är en annan traditionell dryck i Portugal. Tänk dig körsbärslikör. Du kan beställa små shotglas billigt lite här och var men är du inte redan ett fan, beställ endast ett par centiliter och provsmaka. Drycken är väldigt söt och det räcker nästan att smutta lite på den för att känna sig helt nöjd.

Ät middag på Bica do sapato
Nere vid hamnen ligger skådespelaren John Malkovich’s restaurang ”Bica do Sapato”. Storslagen utsikt över vattnet och under sommaren finns det även möjlighet att sitta utomhus. Men att sitta inne dög minst lika bra för inredningen är fantastiskt fin. Minimalistiskt men trendigt, stora fotografier och en mysig öppen eldstad skapar den perfekta atmosfären och maten gör inte upplevelsen sämre. Testa tonfisken som serveras med en helt underbar puré gjord på sötpotatis, och varför inte en crème bruleé gjord med citrongräs? När vi kom till restaurangen hade vi ärligt talat lite svårt att hitta ingången. En man kom fram och erbjöd oss att visa vägen (mot lite dricks, självklart) ingången är liksom gömd i den vita väggen och mannen som ”hjälpte” oss sa att alla turister gick förbi den innan de slutligen hittade rätt. Boka bord är att rekommendera.
Adress: Avenida Infante Dom Henrique Armazém B, Cais da Pedra, Santa Apolónia

Ta en drink på Lissabons hotspot
Pensao Amor är ett av Lissabons populäraste ställen. Här får du bar, restaurang, konstgalleri och livemusik på en och samma gång. Lokalen var tidigare ett sexhotell vilket kan kännas lite annorlunda men idag osar Pensão Amor av dekadens. Vackra tavlor, stora fönster och de röda väggarna ger en perfekt stämning för avslappnat drinkhäng. På helgerna är köerna långa men det kostar aldrig någonting att gå in.
Adress: Rua do Alecrim

Åk spårvagn
Målning: Spårvagn i Lissabon
Vill du ha en riktigt genuin känsla när du tar dig fram igenom staden så rekommenderar vi linje 28 som än idag trafikeras av gamla spårvagnar och ger en bra sightseeingtur genom Alfama, Baixa och Bairro Alto.
Visa din bussbiljett och hoppa på för en sightseeing på smala, branta gator. Utan tvekan ett utmärkt sätt att uppleva staden. Det finns även moderna spårvagnar som du kan ta när du blir trött i fötterna efter allt promenerande.

Köp sardiner
Sardinburkar Lissabon
Det finns mycket man vill köpa hem när man befinner sig i Lissabon men det är svårt att inte köpa på sig de otroligt snygga sardinförpackningarna. Oavsett om du äter sardiner eller inte. De färgglada omslagen till konservburkarna är en av de mest uppskattade souvenirerna som turister köper med sig hem. De och portvinet förstås.

Testa Feitoria
Nära vattnet en bit utanför stadskärnan hittar du den förstklassiga restaurangen som serverar det man skulle kalla lite pretentiös mat men på ett väldigt trevligt och innovativt sätt. Portionerna är ganska små men du serveras förutom det du beställt både en liten förrätt, mellanrätt och dessert så att du ska gå härifrån hungrig är faktiskt inte en möjlighet. En gastronomisk upplevelse skulle man kunna säga och jordgubbssoppan med maränger och basilikakrutonger får det fortfarande att vattnas i munnen. Bordsbokning krävs.
Adress: Rua Praia do Bom Sucesso

Ta en brant promenad
Borgen Castelo de São Jorge i solnedgång
På Lissabons högsta punk hittar du borgen Castelo de São Jorge. Hit tar du dig både med spårvagnen (Linje 28) men också utmärkt till fots (om du inte har problem med att gå, vill säga) Vägen är lång och brant men härifrån har du en magisk utsikt över staden. Stanna till och ta bilder och titta in i de små souvenirshoparna längs vägen.

Köp hem kakel
Mönstrat kakel, Lissabon
Du kommer snabbt märka att många av Lissabons hus är prydda med mönstrat kakel. Är du sugen på att köpa med dig en bricka eller två hem, finns det gott om turistshoppar som säljer dem. På lördagar och tisdagar från soluppgång till solnedgång hålls ”Tjuvarnas marknad” uppe på Campo de Santa Clara i närheten av Alfama. Namnet härstammar ända från 1600-talet och gatumarknaden besöks flitigt av både turister och portugiser. Här hittar du förutom kakel även gamla inredningprylar och kläder. Ja, det mesta kan man säga.

Ät tapas på portugisiska
Självklart har Portugal liksom sitt grannland Spanien en hel del smaskiga tapas som är väl värda att prova på. Här kallas dock smårätterna för petiscos och är inte riktigt så små som man tänker sig klassiska tapas. 2-3 stycken räcker oftast om ni är två personer. Ofta serveras lite gott bröd och marinerade oliver till din måltid. Som pricken över iet rekommenderas ett glas gott vin eller varför inte ett glas Moscatel som tillverkas på en druva med samma namn. Goda petiscos hittar du bland annat på Bar de Valha Senhora.
Adress: 40 Rua Nova de Varavalho

Ta en paus i turistandet och shoppa i Chiado
Chiado är namnet på ett torg och tillhör Lissabons stadskärna. Här i området hittar du butiker så som Zara, H&M och Massimo Dutti. Det finns även en hel del barer och restauranger att ta en lunch eller kaffe på. A Brasileira är ett utmärkt val om du vill passa på att spana lite på folklivet samtidigt som du avnjuter en matbit och vilar fötterna.
Adress: Rua Garrett 120

Boka resa till Lissabon

Boka flyg och hotell till Lissabon

Boka flyg till Lissabon

Boka hotell i Lissabon

Boka weekend till Lissabon

Kommentera

Please rate*

Din email-adress kommer inte att publiceras. Var snäll och fyll i namn, email och en kommentar.