Hästkapplöpning i Siena

Har du hört talas om hästkapplöpningarna i Siena, Italien?

Hästkapplöpningen, Palio de Siena, hålls två gånger varje år i Siena, Toscana. Alltid på samma datum 2 juli och 16 augusti på på torget Piazza del Campo.

78632195
Här på torget Piazza del Campo i Siena hålls hästkapplöpningarna två gånger om året.

Totalt är det 10 ekipage som startar från de olika Contrade, stadsdelarana i staden. Man rider barbacka och klär sig i lämpliga färger från sitt Contrade. Innan loppet startar så går man i ett festtåg som brukar locka besökare från hela världen redan tidigt på morgonen.

På banan har man lagt sand och grus i flera lager. Själva loppet vara inte mer än ett par minuter och det är inte ovanligt att ryttarna faller av hästarna och de springer utan sina ryttare i mål. Allt är tillåtet, t om mutor, dock får man inte piska sina konkurrenters hästar!

siena_2
Loppet varar bara i två minuter men det går fort, fort!

Hästkapplöpningarna startade redan vid medeltiden då det vid den tiden ofta var flera olika typer av aktiviteter, boxningsmatcher, tornerspel och tjurfäktning. När tjurfäktningen förbjöds i staden  bestämde man sig istället för att starta hästkapplöpningarna. De allra första kapplöpningarna ägde rum 1656.

Totalt finns det 17 Contrade i Siena men bara tio kan vara med i loppet. De sju som inte får vara med i loppet går automatiskt vidare till nästa lopp och de tre platser som återstår lottas ut under mycket högtidliga former.

Om du vill vara med och se på hästkapplöpningarna så rekommenderar vi att du är tidigt ute med att boka hotell! Här kan du boka biljetter till hästkapplöpningarna.

3 Responses to Hästkapplöpning i Siena
  1. Arne Lövquist Svara

    Jag och min pappa var där den 11 Juni 1999, altså före Häskapplöpningen. Det var varmt då drygt +30 och vi satt på någon av uteserveringarna runt torget och åt. Min pappa hade vunnit ett presentkort på en resa och jag följde med. Pappa hade just fyllt 79 då. Vi flög från Skellefteå Söndag den 6 Juni. Det var kallt, bara + 6 i Skellefteå. Flög till Arlanda efter middagstid. Där var + 16. Morgonen efter en Måndag skulle vi flyga kl. 6 till Rom. Planet blev försenat ett par timmar. Någon hade sabbat Toaletten på planet och stoppat nedflaskor i den, så de fick ta dit en Rörmokare som fixade det. Vi kom iväg före kl.9 och landade i Rom vid 12-tiden. Bodde på Hotellen natt i Rom. Morgonen efter åkte vi med buss från Rom norrut, först till Assisi. Övernatttning där, sedan vidare till Venedig, där vi låg 2 nätter. Sedan söderut via Bologna för lunch och söderut till Florens där vi låg två nätter. Sedan till Sienna och åter till Rom. Sista dagen en Måndag, besökte vi Colosseum, S:t Petersplatsen. Kom ej in i kyrkan. Jag hade shorts, pga värmen, Spanska trappan och där Anita Ekberg badade. Det var en fantastisk resa 6-14 juni och ett minne för livet. Min pappa Sven Löfqvist uppskattade det mycket och Quiden Lena som var mycket hjälpsam och snäll. Hon fixade Taxi åt Pappa i Assisi. Han hade ju svårt att gå där det var backigt och ojämnt. Dessutom lärde vi känna många av de andra resenärerna, Ett par från Oslo. Han var läkare och hette också Arne. Jämnårig med mig och ett par från Trondheim, Venche och Magne som jag tidigare brevväxlat med. Två år senare dog min pappa, just fyllda 81 år. För mig kändes det bra att ha följt med honom på denna Resa med Temaresor, Klassiska Italien. Hoppas kunna åka till Rom igen med min nuvarande sambo aivor i Piteå samt också till London, Edinburgh,Dubrovnik. Nu ska vi till Barcelona den 29 maj en vecka. Hoppas framförallt att få vara frisk i flera år till.

  2. Anette Svara

    Hur kan ni rekommendera eller ens skriva om detta djurplågeri som Palio tävlingarna är ?

Kommentera

Please rate*

Din email-adress kommer inte att publiceras. Var snäll och fyll i namn, email och en kommentar.