Marmaris och Icmeler

På 70-talet var Marmaris en sömnig liten fiskeby som under 90-talet har utvecklades till en fullt utvecklad semesterort. Vill du ha stort utbud på din semester men närhet till stranden så är det Marmaris du ska välja.

Av den gamla byn finns fortfarande några sevärdheter kvar. Borgen som ligger på en kulle är från 1500-talet. Strax intill ligger den gamla stadskärnan med små trånga gränder och vitkalkade hus från den osmanska tiden. Här hittar du flera små butiker och restauranger men även den kända ”bargatan” där ställena ligger tätt. Om du vill shoppa så ska du besöka det stora täckta basarkvarteren där du hittar ett enormt utbud av väskor, skor, kläder, kryddor, glas och mycket annat. Framför basarkvarten och borgen ligger hamnen där båtar i alla storlekar ligger tätt. Följ gärna med på en av alla båtturer som arrangeras för en härlig dag till sjöss!

marmaris
Marmaris med en del av den trevliga marinan.

Marmaris_strand
Stranden i Marmaris en tidig morgon.

Marmaris-restauranger
I Marmaris finns ett stort utbud av nöjesliv, restauranger och barer.

Väster om staden ligger den breda stranden i Marmaris. Den brukar vara välfylld på sommaren med solstolar att hyra och många restauranger och barer. Om du tar dig österut hittar Netsel Marina som är en av Turkiets lyxigaste marinor med exklusiva båtar. Ytterligare en bit ut ligger Günnüceks nationalpark. En lummig park med små avskilda badvikar och fina picknick-ställen.

Sofia Wern arbetar på vår ekonomiavdelning. För flera år sedan arbetad hon som reseledare i Marmaris.
Sofia berättar:
Ett hotell vi hade som var väldigt omtyckt bland gästerna var Prestige som fortfarande finns att boka hos Ving. Det var väldigt omtyckt och gästerna ger hotellet toppbetyg. Familjevänligt, trevligt och hjälpsam personal. Ligger nära stranden och har fint pool-och barområde. Rummen är nu nyrenoverade. Här kan du titta närmare på hotellet och även boka. 

Maten i turkiet är fantastiskt god, Meze ska man ju absolut testa på någon restaurang, deras motsvarighet till Tapas med massa smårätter. Jag kan tipsa om två restauranger. Oh yes har en turkisk-svensk ägare och har bl a kebab-pizza på menyn. De serverar även väldigt goda kötträtter! Restaurangen ligger vid strandpromenaden. De har egna solsängar som man kan använda utan kostnad om man äter lunch och köper dricka på restaurangen.

Ett annat restaurangtips är Mona Titti i Icmeler som är en väldigt speciell restaurang. Ligger vackert belägen uppe i bergen med fantastisk utsikt (man kan få skjuts dit och hem av restaurangen om man bara ringer dem och bokar) och ägarfrun är även kostnär och har designat allt porslin man äter på sjäv, och säljer även sina konstverk på restaurangen.

Här finns otroligt fint dykvatten för de som gillar snorkling eller dykning. De bästa ställena finns i den fina Gökova-bukten (norr om Marmaris) med ett av världens klaraste vatten. Sikten är ca 25 meter emellanåt. Det finns flera båtutflykter som kör där med stora båtar med soldäck som man kan bada och snorkla från, och många dyksällskap åker dit och kör dykutflykter.

Marmaris_boat
Följ med på en båttur för att snorkla och bada!

Icmeler
Om Marmaris är orten med full fart och stort utbud är Icmeler motsvarigheten. Här är det lugn och ro och på stränderna kan du breda ut dig och inte trängas. Det finns flera bra restauranger och en del shopping som gott och väl räcker till för en härlig vecka i solen.

Det är enkelt att ta dolmus-bussen för cirka 10:- de cirka sex kilometrarna in till Marmaris. Eller varför inte åka till den lilla vackra orten Turunc som ligger cirka tre kilometer söder ut. Även hit tar du enkelt dolmus-bussen.

Utflyktstips!
Från både Marmaris och Icmeler kan du åka västerut på den smala Datca-halvön som bara är 8000 meter på det smalaste stället. Längst ut ligger den antika staden Knidos som en gång i tiden var en mäktig grekisk by med 70.000 invånare. På vägen finns flera små badvikar där man kan stanna till med hyrbilen.

iztuzustranden
Istuzustranden är en Turkiets vackraste stränder.

Ungefär samma sträcka inåt landet (på väg mot flygplatsen) ligger insjön Köycegizsjön där du kan bada gyttjebad som du sedan tvättar bort i de varma källorna som ligger intill. Fortsätt söderut till Dalyan. Härifrån kan du åka båtturer till Köycegizsjön och även Kaunos som är en stad från romartiden. Båtturerna brukar även passera den 5 kilometer långa Istuzustranden som är en av Turkiets finaste stränder. Stranden är naturskyddad och är äggläggningsplats för utrotningshotade sköldpaddor.

One Response to Marmaris och Icmeler
  1. [...] verkar också som många har rest utomlands i år. Turkiet är mest populärt med orterna Marmaris, Side... blogg.resia.se/2013/08/07/var-finns-sommarens-basta-bad

Kommentera

Please rate*

Din email-adress kommer inte att publiceras. Var snäll och fyll i namn, email och en kommentar.