Anna gästbloggar: Shopping i New York

”New York är staden som har allt. Alltid.” Så brukar jag svara, när någon undrar över min gränslösa kärlek till New York. Staden som har allt, har förstås också fantastisk shopping – ett utbud som nästan övergår ens förstånd. Hur ska man hinna? Går det att se skogen för alla träd (eller skyskrapor)? Lugn, du kommer troligen hitta det du söker. Och gör du inte det, hittar du säkert något annat – bättre, billigare eller mera originellt. Helt klart är att du får en upplevelse för livet, på shoppingrunda i New York.

Till att börja med: Promenera! Manhattan upplevs bäst till fots. Då ser du hur kvarteren ändrar karaktär, från skyskrapor där himlen speglar sig, till låga brownstones, där träden bugar sig över lugna gator. Ha koll på de olika områdena och låt sedan spontaniteten styra. Det är garanterat då du kommer att hitta den där hål-i-väggen-butiken med drömklänningen från 30-talet eller väskan från morgondagens designer.

Bergdorf Goodman, New York

Är plånboken välfylld, beger du dig till Fifth Avenue, paradgatan där giganterna Bergdorf Goodman och Saks huserar. Här finns många turister, men det är ändå en upplevelse att gå i Carrie Bradshaws (Sex and the City) fotspår. Men kanske inte med samma antal kassar i händerna … De flesta av oss dödliga får nog hålla till godo med fönstershopping.

Längst uppe vid Central Park ligger Apples flagship store, som är ett måste för alla prylnördar. Genom en futuristisk glaskub leder en trappa ner till Steve Jobs himmelrike, där personalen står redo 24 timmar om dygnet för att visa den senaste tekniken. Skulle du falla för en Ipad eller Iphone? Tänk på att det behövs en adapter hemma i Sverige. Telefonerna är också bundna till amerikanska telenätet.

 

Gula taxibilar utanför Apple store i New York

Elektronik är överlag mycket prisvärt i New York, men akta dig för falska kopior. Vissa småbutiker lockar med ”olåsta Iphones för Europa” i alla upptänkliga färger. Då jag kikade in i en sådan, råkade affärsinnehavaren känna någon i min hemstad. Jovisst …

Macy’s vid West 34th St (Herald Square) är världens största varuhus och värt ett besök bara för det. Gå direkt till deras Visitor Center och visa upp ditt pass. Då får du 11 procent rabatt på hela sortimentet (utom smink och parfym). Sedan är det bara att shoppa loss. När fikasuget sätter in finns flera oaser, bland annat välkända Starbucks. I närheten finns ett annat shoppingpalats: Forever 21, som är för – just det – 21-åringar eller alla som önskar att de vore det. En guldgruva för de frälsta, med kläder och smycken (dock inte för mig). Sminkförrådet fyller du på hos Sephora och bokförrådet hos Strand, en av New Yorks största bokhandlar.

Människor och Taxibilar i New York

Victoria’s Secret får du inte heller missa, bara för upplevelsen. I detta kvinnornas underklädesparadis, ligger parfymdoften tung och du kan förlora dig i timmar bland spets, silke och förföriska skapelser. En rolig syn i entrén är alla väntande män, som tålmodigt knappar på sina mobiltelefoner.

Kring Union Square finns ännu fler jaktmarker för fyndjägaren. Förutom Nordstrom Rack, en gigantisk outlet, lockar skopalatset DSW med skor så långt ögat kan nå. Japanska Uniqlo har ett stort utbud av baskläder (ungefär som H&M) med bra kvalitet. Passa på att köpa ett lager med kashmirtröjor, som finns i allehanda färger.DSW skor

Soho är shoppingmeckat på södra Manhattan. Här kryllar det av välkända designer som Prada, Miu Miu och Marc Jacobs. Överallt på gatorna kring Broadway, Spring och Prince St är det fullspäckat med butiker, även vintage och så kallade sample sales. New York-borna själva går inte gärna hit på en lördag; då översvämmas området av turister.

Vintagebutik New York

Lower East Side och i East Village får du också ditt lystmäte av secondhand. Botanisera särskilt kring East 7th och 9th St. Detsamma gäller West Village och Greenwich Village, med butiker som Screaming Mimi’s och Star Struck Vintage. Söker du småbutiker med lokala designer, ska du styra stegen mot Nolita. En uppsjö av mysiga barer och restauranger gör det lätt att spendera hela dygnet i dessa trakter.

En annan fyndkälla är Century 21, granne med nya World Trade Center. Detta gigantiska outletvaruhus har kilometerstora ytor med avdelningar för herr-, dam-, barnkläder och saker till hemmet. Via en separat ingång når du skoavdelningen, som är ett måste. Här har jag köpt otroligt sköna gympaskor, som balsam för fötterna efter alla promenader. Kända märken som Nike, Reebok och Donna Karan är säkra kort. Notan landar sällan på mer än några hundralappar, betydligt mer prisvärt än i Sverige.

Men se upp med enklare okända märken! Väsk- och parfym-avdelningen är rena skattkammaren för den prismedvetna. Välj och vraka bland Gucci- och Guessväskor och solglasögon från Calvin Klein. Det finns också perfekta färdiga presentpaket, till dig eller dem där hemma. Ett stort minus med Century 21 är trängseln och hysterin. Kom hit tidigt, vid öppningsdags (inga problem för den jetlaggade svensken), och undvik helst helger. Det finns även filialer som är lugnare.

Min egen favoritoutlet är Burlington Coat Factory. Här har jag hittat flera unika festklänningar och ungdomskläder. Butiken vid West 23rd St har en undervåning för damkläder och en övervåning för herrar och ”unga män”. Samma råd som tidigare gäller: Kom tidigt och helst på vardagar, för att slippa tjugometersköer.

Om jeans står på önskelistan, styr du stegen mot Bloomingdale’s, ungefär som svenska NK. Både på Upper East Side och Upper West Side (främst Columbus Avenue) finns också fina shoppingstråk.

Självklart kan du också shoppa utanför Manhattan. Promenera över den rosa (!) bron från Lower East Side eller ta L-tåget, så kommer du till Williamsburg, i norra Brooklyn. Här finns massor med andrahandsbutiker, till exempel Beacon’s Closet på ytan av en handbollsplan. När årstiden tillåter, hålls också stora loppmarknader utomhus – bland annat Brooklyn Flea Market i Fort Greene. Den finns också som inomhusmarknad på söndagar i Dumbo (Down Under the Manhattan Bridge Overpass). Har du extra gott om tid, kan du ta bussen en timme norrut till Woodbury Common Premium Outlet. Här finns mer än 200 butiker, för intensiv märkesshopping.

Tillbaka på hotellrummet (eller i lägenheten) efter detta shoppingmaraton, behövs säkert en dusch
inför kvällens nöjen. Men glöm tunga necessärer i packningen. I vart och vartannat gathörn finns en Duane Reade, med det mesta inom smink och hygienartiklar. Otroligt billigt dessutom, så länge dollarkursen är låg. Här finns också smörgåsar, dricka och dunderkurer mot förkylningar. Öppettider? Dygnet runt förstås. Det är så sant som det är sagt: New York är staden som aldrig sover.

Happy shopping!
Anna Ström Åhlén
New York – My Bite of the Big Apple

Fotograf: Anna Ström Åhlén

Boka flyg och hotell till New York

Boka flyg till New York

Boka hotell i New York

Boka weekend till New York

Kommentera

Please rate*

Din email-adress kommer inte att publiceras. Var snäll och fyll i namn, email och en kommentar.