Rom – perfekt för den ressugna barnfamiljen

Förra året fick vi en rapport av Elisabeth, som driver bloggen Librarybeth, då hon varit i London med sin familj och besökt Harry Potter-museet. Här kan du läsa det inlägget som är ett av våra mest lästa i bloggen!

Nu har familjen varit Rom med sina fyra barn. Elisabeth berättar och dottern Nora har tagit bilderna.

Vi drog till den eviga staden tillsammans med våra fyra döttrar, alla i skolålder spritt från fjärde klass till äldsta som går på gymnasiet. Att ta del av Rom och dess spännande historia är perfekt för dig med barn i skolåldern som gillar att uppleva och fantisera om historiska platser och byggnader. Rom är, skulle jag säga en behändig storstad, hittar du ett centralt boende kan du med enkelhet promenera till alla ”måsten”. Förutom buss och spårvagn finns det också tunnelbana men endast två linjer. Eller som vår chaufför från flygplatsen uttryckte det; det går inte att gräva för fler linjer, marken är full av historia.

Promenadavstånd
Och visst är det så, det är fullt av historia i staden Rom och med en förstärkt weekend hinner man njuta av staden utan stress. Vi anlände tidig eftermiddag och inkvarterade oss kvickt på boendet Trianon Borgo i den trevliga stadsdelen Prati, alldeles granne med påven, stack sedan snabbt ut på stan för att bli mätta på en enkel pizzeria i kvarteret. Sedan strosade vi förbi Castel Sant’Angelo som ligger precis intill Tibern och vidare in i kvarteren Ponte där bl a den vackra fontänen Fontana dei Quattro Fiumi finns. När skymningen föll vandrade vi som bäst runt i de vackra gränderna och kom i de tidiga kvällsljuset lagom till Pantheon, detta imponerande bygge! Ingen entréavgift, glid bara in och häpna över romarnas byggnadskonst. En perfekt första eftermiddag och kväll där vi bekantade oss med Rom.

bild1

bild1a

bild1b

Vatikanen med Peterskyrkan
Vår första morgon i Rom och det är dags att besöka Vatikanen! Om du kan – undvik att åka hit på påsken såvida du inte är väldigt förtjust i köer…. För att undvika köer så förboka biljetter hemifrån här.

bild2

Vi valde inte att gå någon guidad tur, det går utmärkt att plocka russinen i kakan med hjälp av en bra guidebok. Och lyft blicken och beundra de fantastiska dekorationerna i taken, stanna till lite extra vid kartbilderna i en av de långa korridorerna på vägen till Sixtinska kapellet. Vatikanmuseet ska enligt uppgift innehålla bortåt 1000 rum och 8 km korridorer… tur att det finns ett litet, spatiöst café strax intill Sixtinska kapellet för där behövde vi stärka oss en smula. En större servering med lättare maträtter finns också i markplan ut mot trädgården.

Trängseln var total i Sixtinska kapellet så vi skyndade vidare för att uppleva Aristoteles och Platon på Rafaels vackra ”Skolan i Athen”. Den konstintresserade kan spendera många timmar här, vi valde dock att fortsätta till Peterskyrkan men först beundrade vi den utsökta trappan som ledde oss ut igen. Runt om Vatikanen är det många guider som ”raggar” kunder för att erbjuda dig en egen visning och så sker också vid entrékön till Peterskyrkan men också här kan man utan problem njuta av prakten på alldeles egen hand.

bild3

Reser man med barn får man välja sina tillfällen med guide noga, ofta blir det alldeles för långa visningar och vi tänkte inte ta den risken nu. I kön hinner vi vända näsan mot solen och njuta. Rom bjuder på behaglig temperatur och bäst är nog att vara turist här om våren och hösten då temperaturen är på en bra nivå.

Till Peterskyrkan är det ingen entréavgift men väl kö till säkerhetskontrollen. Vill man komma upp i kupolen får man dock betala en avgift. Först är det hiss och sedan väntar över 300 trappsteg i en smal trappa. Jag betonar verkligen att den är smal, man kan inte ångra sig och vända tillbaka för man leds åt ett håll för ingång och utgång. Barnen tågade glatt på, en känsla av ”lustiga huset” när trapporna intill kupolen blir allt mer sneda… När man väl tagit sig upp väntar en makalös utsikt över staden men bäst njuter man nästan på avsatsen varifrån hissen går, där råder ingen trängsel alls och man kan strosa runt och se ut.

Själva Peterskyrkan är ett kapitel för sig! Här spenderade vi en lång stund, kyrkan är verkligen enorm och kliver man ned under kyrkan kan man också passera förbi drottning Kristinas viloplats. Skulpturen Pietà finns att se här och vi tar god tid på oss. På väg upp i kupolen hinner man också beundra den från insidan med överblick ned i Peterskyrkan…. det blev nästan för spännande och jag var väldigt glad att det var ett rejält stängsel…

bild5

Forum Romanum och Colosseum
Hela nästa dag spenderades på Forum Romanum, i solen. Först gick vi fel och hittade inte till rätt ingång, men på vägen dit går vi förbi Romulus och Remus vid Piazza del Campidoglio. Till sist finner vi entrén på Via dei Fori Imperiali och då har det blivit dags för en glass från glassbilen som mer är som en kiosk på hjul. När vi väl är på plats blir det historia för hela slanten, utrustade med en historiakunnig pappa gör vi nedslag i historien och det blev både gladiatorspel och vardagsliv i Rom. Vill man så finns det audiophoner att hyra i entrén. Solen sken på oss och det var en lätt overklighetskänsla att traska runt bland alla lämningar, vilken prakt det måste ha varit när varenda sten var på sin ursprungliga plats.

Utsikt bjöds det på också idag, man kunde från de övre delarna av Forum Romanum se att Rom är sannerligen byggt på kullar.

bild6

bild7

Colosseum blev självfallet nästa anhalt och det var minst lika imponerande. Varken Forum Romanum eller Colosseum behöver väl någon närmare presentation. Till Forum Romanum är det entréavgift men barn under 18 år går in gratis, biljetten är en kombinationsbiljett med Colosseum. Börjar man vid Forum Romanum (ingen kö) så glider man så lätt, så lätt förbi kassakön vid Colosseum (lång kö – mer attraktivt?). Att roa barn här – inga problem när det gäller barn i skolåldern. Lite fantasi och lagom mycket historia = mycket bra kombination. Det finns ingen servering på Forum eller Colosseum. Ladda med egen matsäck eller frukt, nötter och/eller choklad och vatten så håller man alla på fint humör för här vill man inte ha bråttom. Toaletter finns och i Colosseum finns en trevlig bookshop.

bild8

bild9

Tips på butiker!
Så vill jag tipsa om en vacker affär, Castroni som ligger på Via Cola di Rienzo 196-198 i stadsdelen Prati. Här kan man köpa lördagsgodis i alla varianter och oavsett veckodag också för den delen. Eller ta en snabb espresso längre in vid kaffebaren. Vill du ha choklad eller lakrits? Allt säljs bakom disk och expediten väger och lägger i påsar, med kvittot i handen betalar du sedan hos kassabiträdet. Fina kaffebönor, marmelad, jelly beans eller kex. Vacker träpanel och staplat ändå upp till taket. Gå dit – du blir inte besviken.

Och granne med Castroni ligger en Franchi-butik en synnerligen trevlig matbutik, här handlar du delikatesser eller tar en snabb lunch på stående fot.

bild10

bild11

bild12

Trastevere
Att promenera – bästa sättet att uppleva? Stämmer på de flesta storstäder, fungerar också i Rom med barn! Vi tog en lång söndagspromenad där vi flanerade förbi Peterskyrkan och uppför till parken Gianicolo där vi såg att kasperteatern roade småbarnen, såg steppande tjejer, flitiga ballongförsäljare och så ner in i kvarteren Trastevere. Jag trodde innan att jag skulle gå igång på Trastevere men njaaa. Jag får nog lov att komma tillbaka (ja, tack gärna) och ge de kvarteren en ny chans. Barnen var rätt trötta efter våra långa marscher dagarna innan men vi gled ändå runt i makligt tempo.

Kyrkan Sankta Maria i Trastevere fick ett besök av oss, den rekommenderas! Fantastiskt utsmyckad och den står just där för att på Jesu födelsedag rann en källa upp med olivolja ur marken. Där ser man! Innan kyrkobesöket laddade vi med varsin pizzaslice köpt från en liten, liten shop i hörnet av torget (Piazza S. Maria in Trastevere). Att sedan sitta vid fontänen på torget, lyssna på gatumusikanterna som framförde cool jazzmusik och äta sin pizzabit gav rena tågluffarkänslan.

bild13

Maten!
På tal om att äta; det italienska köket – finns det något mer barnvänligare? Pasta i alla dess former, toppenfin glass och de mest utsökta pizzorna. Håll nere matkostnaderna genom att ta en pizzaslice i någon av de enkla men fina pizza-to-go-ställen som finns som ”hål i väggen”. Här kan man peka och välja sin favoritbit och få den direkt i näven. Kvällstid testade vi olika familjära lite bullriga restauranger med många italienare som gäster, svårt att rekommendera enskilda ställen (det finns så många) men vi hittade favoriter i stadsdelen Ponte.

Katakomberna
Ett spännande besök för hela familjen blev katakomberna som gjorde att vi fick lämna centrala Rom för ett par timmar. Det finns katakomber i stan också men vi ville ta en tur utanför innerstan. Vi tog metron och sedan buss till katakomberna San Sebastiano, en resa som tog runt en halvtimme från den stora tågstationen Stazione Centrale Roma termini. Ner i katakomberna kommer man endast på en guidad tur och vi hade tur, det var bara 10 minuters väntan innan den engelska turen drog igång. Alla barnen kunde inte tillgodogöra sig guiden fullt ut förstås eftersom den var på engelska men det var ändå spännande. Den guidade turen var får jag lov att säga helt lagom lång, ungefär en halvtimme. Jag kände först lite kryp i kroppen (är inte överförtjust i grottor och trånga utrymmen) men det gick bra, det var smalt men inte vidrigt. En väldigt bra guide hade vi och det var intressant att ta del av det hon hade att berätta om katakomberna.

San Sebastiano är uppkallad efter helgonet Sebastiano en soldat som dog martyrdöden, begravd i kyrkan som är byggd över katakomberna. Detta ska tydligen vara de äldsta katakomberna som är tillgängliga idag och det rör sig om 100 000 gravplatser och i underjorden slingrar sig gångar som blir 7 hela mil. Efter vårt besök i katakomberna tog vi bussen tillbaka till stan (kändes som vi kom ut lite på landet faktiskt) och drog runt i parken Villa Borghese med varsin pizzabit (igen!) i näven. Från tågstationen tar man buss 714 från Termini till S. Giovanni, därefter 128 ut till Via Appia. Bussen stannar vid San Callistos katakomber med begränsade öppettider vintertid, sista biten fick vi promenera.

Spanska Trappan och Fontana di Trevi
Spanska trappan promenerade vi förbi en kväll, slog oss ned och bara tog in känslan av Rom. Och strax intill ligger Fontana di Trevi som är väl värd ett besök, det är en tjusig fontän och vackert upplyst om kvällen men var beredd på att det är många som hänger här. Och för att vara på den säkra sidan att en dag få återvända till Rom ska man ju som bekant kasta ett mynt över axeln i fontänen. Självfallet såg vi till att göra det, våra mynt singlade så fint och landade med ett vackert litet plask i fontänens bassäng, en bassängbotten som är översållade med många, många mynt.

bild14

Vi tackar Elisabeth för den härliga berättelsen. Underbart tycker jag att resa med sina barn till en storstad!

Boka flyg och hotell till Rom

Boka flyg till Rom

Boka hotell i Rom

Boka biljetter till aktiviteter i Rom

10 Responses to Rom – perfekt för den ressugna barnfamiljen
 1. Ingvar Nibble Svara

  Härligt att få resa i Rom när man själv inte har möjlighet.

 2. Ingvar Nibble Svara

  Härligt att resa i Rom när man själv inte har möjlighet

  • Hallin Svara

   Ingvar Nibble: Åh, vad roligt att du tycker det. Det är precis det vi vill med bloggen att det ska kännas som man får ”resa iväg” för en stund och drömma sig bort!

 3. CHRISTINA MH Svara

  Fantastiskt underbara bilder av fina ROM!
  Man blir så sugen att dra dit nu på en gång, passa på då det ännu inte är så varmt. Rom är så fantanstiskt, men man ska resa dit då det inte är högsommar!
  Reser man ändå dit mitt i sommaren, kan jag ändå rekommendera hotell som ligger nära flygplatsen där det inte är så långt till ett dopp!
  Vänliga hälsningar
  Christina MH

  • Hallin Svara

   Christina mh: Visst ser det underbart ut! Det var ett bra tips. Jag visste inte att flygplasten låg så nära havet! TACK för det : )

 4. Rosita Svara

  Härligt att läsa! Jag åker till Rom på torsdag. Dock utan barn, men i påsk åker jag till Berlin tillsammans med en av mina (tre) barn. Glädjer mig massor.

  Bästa hälsningar, Rosita

  • Hallin Svara

   Rosita: Åh, så härligt! Rom är verkligen underbart! Det är mysigt att bara resa med ett av barnen. Dels blir det enklare när man hittar på saker men man får också en så fin tid att umgås!

 5. [...] med oss på en rundtur till Harry Potter-museet i London och vi har också fått följa med till Rom. Id... blogg.resia.se/2013/11/19/drive-on-the-left-en-barnfamilj-i-sussex-och-devon
 6. Hanne Svara

  Så härlig läsning och fina bilder, tack ska du ha!

  Jag älskar Rom och läser gärna om personer som har varit där och delar med sig av sina tips. 🙂

  Jag har varit där 5 gånger och senaste var i höstas faktiskt, och den gången ville jag och min familj prova på något nytt, så vi hyrde en lägenhet i Trastevere, och det kan jag verkligen tipsa om! 🙂
  http://www.romanaccommodations.com/

  Mvh
  Hanne

  • Hallin Svara

   Hanne: Så härligt. Rom är verkligen en underbar stad så jag förstår att ni vill resa dit igen och igen! Bra tips! Tack för det.

Kommentera

Please rate*

Din email-adress kommer inte att publiceras. Var snäll och fyll i namn, email och en kommentar.