Side allt mer populärt!

Under den romerska tiden så var Side en av de mest livliga hamnstäderna där handeln var väldigt viktig. I Side finns fortfarande en hel del lämningar kvar efter den här tiden vilket gör staden till en genuin och trevlig semesterpärla.

Gammalt möter nytt!
På väg ner mot hamnen ser du först delar av den gamla stadsmuren som byggdes redan 100 f.Kr. Lite längre fram ligger den antika teatern som byggdes 100 e.Kr. Den hade plats för 17.500 åskådare. Den tjocka muren som gick runt sittplatserna var till för att skydda mot de vilda djuren som gladiatorerna kämpade mot. I samma område finns även den gamla stadsporten kvar. Inte så långt därifrån ligger det gamla romerska gamla badhuset som idag är ett museum där flera av lämningarna visas.

side-teatern
Teatern i Side. Bild lånad från Fritidsresor.

I Side, som ligger på en halvö, med härliga stränder åt båda håll, bor knappt 20.000 människor. I Side centrum finns en vacker hamnpromenad där det under högsäsong brukar vara fullt av folk som lämnat stränderna efter en skön dag. Ner mot centrum ligger en bred gata med mängder av butiker med allt man kan tänka sig. Under högsäsong är gatan avstängd för biltrafik för att göra plats åt alla som vill promenera runt.

Side
En ovanligt trivsam hamnpromenad sträcker sig längst ut på udden. Bild lånad av VIng.

En restaurang som Linda Kruse på Resia i Kungsbacka rekommenderar är Ocakbasi på Zambak Sk No:46. Här äter du genuin turkisk mat t ex en lerkruka med kött som krossas vid servering. Genuint och med trevlig prsonal och bra priser lovar Linda! Linda tipsar även om en butik siom ligger nere vid hamnpromenaden som heter Marias butik som drivs av svenska Maria. Mycket fina kläder i bra kvalié och bra priser. Det brukar vara svenska tjejer som arbetar i butiken!

Sides mest fotograferade föremål hittar du längst ut på den ena sidan av hamnpromenaden. Det är delar av Apollon och Athenas tempel som låg väldigt vackert längst ut vid havet.

side_apollon
Sides mest fotograferade föremål. Bild lånad av Ving.

Var ska man bo och hotelltips
Alla charterarrangörer har flera olika hotell att välja på. Inne i Side centrum väljer de flesta som reser utan barn att bo då man har nära till både stränder och ett trevligt centrum. En bit utanför ligger många koncepthotell som erbjuder allt från vattenland, barnklubbar och all inclusive som är väldigt populärt i Turkiet och passar för dig som vill ha det bekvämt samt ha kontroll på resekostnaderna.

Dan Persson På Resia i Värnamo vill rekommendera ett hotell där han firade sin 50-årsdag. Hotellet finns i Apollos utbud och heter Turquoise Resort Hotel & Spa och ligger cirka 3.5 kilometer från centrum. Hotellet kändes väldigt lyxigt och 50-årsfirandet blev ett fint minne tack vare en trivsam middag med fint dukat bord och väldigt god mat med trevlig service. Hotellet har en pir med ett trädäck ute i vattnet där man kan ligga och sola och bada. Hotellet erbjduer All Inclusive som verkligen var något extra.

Turquise
Turquoise Resort Hotel & Spa

Linda Brodén på Resia i Falkenberg var i Side förra året och reste med sina tvilllingdöttrar som då var 1.5 år. De bodde på Solresors hotell Thalia Beach Resort med All inclusive. Även detta hotell håller hög standard såväl på mat som service. Hotellet har en egen strandremsa och ligger cirka 3.5 kilometer in till centrum.

Till sist rekommenderar Linda Kruse på Resia i Kungsbacka ett litet mysigt hotell i Deturs utbud som heter Kamer Motel som ligger i det antika Side. Det är ett enkelt hotell som ligger precis vid havet med en egen liten ministrand. Promenadavstånd in till centrum.

Kamer
Kamer Motel med en egen liten strand är ett 3-stjärnigt mysigt hotell.

Marknaden i Manavgat
Ett trevligt utflyktsmål att göra från Side är att besöka marknaden i Manavgat på måndagar. Du tar enkelt en dolmusbus och åker cirka 7 km in mot landet. Väl framme så möts du av en exotiska basarkvarter med övertäckta marknadsstånd där det säljs allt från kläder, hushållsmaskiner och mat förstås.

Manavgat
Besök marknaden i Manavgat på måndagar. 7 km från Side.

Boka flyg och hotell till Turkiet

Boka flyg till Turkiet

Boka hotell i Turkiet

Boka weekendresa till Turkiet

Boka charter till Turkiet

12 Responses to Side allt mer populärt!
 1. Siw Svara

  Längtar tillbaka till Side, var där förra året och ska åka dit senare i år. Underbar strandpromenad och gamla stan där nytt möter gammalt.

  • Hallin Svara

   Siw: Jag förstår att du tycker om Side. Det är en väldigt trevlig semesterort!

 2. Berit Görndt Svara

  Jag semestrade i Side första gången 1988 och besökte de platser du nämnt, även Manavgat med buss. Andra gången 10 år senare 1998. Side var då så förändrat, kände inte igen det hotell jag bodde på första gången. Det var som att besöka en ny ort i Turkiet. Jag badar helst i havet och i poolen gärna kväll och morgon. Skulle gärna vilja se Istanbul, exotiskt med både Asien och Europa!

  • Hallin Svara

   Berit Görndt: Oj, ja, det kan jag tänka mig. Mitt första besök var 1990 och det har ju verkligen förändrats med tiden. Men Side tyckte jag var väldigt mysigt, trots att det vuxit! Istanbul skulle du tycka om. Jag var där förra våren skrev en hel del om det i bloggen. Här kan du läsa: http://blogg.resia.se/kategori/resmal-europa/turkiet/istanbul/

 3. Ah Svara

  Kanske blir det Turkiet för vinsten

 4. [...] både inläggen om Alanya, Side och Antalya har jag tipsat om flera intressant endagsutflykter som ... blogg.resia.se/2013/03/19/utflykter-fran-turkiska-sydkusten-kappadokien-pamukkale-m-fl
 5. poptropica free membership Svara

  The idea on each map is to either eliminate
  all opposing bacteria types, leaving only the neutral cells, or for complete domination by maintaining simultaneous infection of all the cells at once.
  Pre-reading, reading, phonics, spelling, math, counting, shapes and lots more
  preschool activities are available free at Starfall and More Starfall.
  There are hundreds of gaming websites on the Internet that
  you can join to play your favorite online games.

 6. […] med Alanya, Kemer och Side blev snabbt populära resmål när de lanserades i början av […]... blogg.resia.se/2014/05/12/sommarens-hetaste-resmal
 7. bella Svara

  Hej ska åka till side med man och två barn 8,5 år 23 juli en vecka.
  Tips på bra shopping? skor och väskor gärna märkes kopior:)
  Marknaden i manavgat vad kan man hitta där?

  Tack på förhand// Bella

  • Hallin Svara

   bella: Ja, det finns en hel del märkeskopior. Framförallt Converse, Lacoste mm. Det finns även väskor, både enklare kopior och bättre. Ofta måste man fråga om man ska hitta de bättre kopiorna för det är ju inte tillåtet att sälja! Det finns en hel del butiker i Side men på marknaden är utbudet större. Annat som är kul att köpa i Turkiet är kryddor (fråga efter kebab-krydda och göra egna grillspett med lammfärs där du blandat i kryddan), keramik, fina teglas, turkisk konfekt, vackra smycken mm mm. Hoppas ni får en härlig resa!!!

 8. Molly Svara

  Hej!

  Åker till side om 2 veckor och är riktigt sugen att åka till Manavgat när det är marknad. Men hur länge håller marknaden öppet? Skulle man kunna åka dit en eftermiddag/kväll?

  • Hallin Svara

   Molly: Ja, det måste du göra. Marknaden är varje måndag och det går dolmusbuss från Side. Är inte säker på exakt var men jag är säker på att du kan fråga på hotellet då många brukar åka dit.

Kommentera

Please rate*

Din email-adress kommer inte att publiceras. Var snäll och fyll i namn, email och en kommentar.