En helg i Istanbul

Stora basaren Istanbul
Moskéer, kryddmarknader och turkiskt te. Jenny Norman åkte till Istanbul och smakade på vad staden har att erbjuda. Här är hennes berättelse.

Text och foto Jenny Norman

Hotel Crowne Plaza Old City
Hotell Crowne Plaza Istanbul

Som den maniska resenär man har blivit på senare år så var middagarna bokade och dagsturerna uppradade på ett utskrivet excelark två dagar innan avfärd. Att flyga till Istanbul är inte speciellt dyrt och jag bokade in mig på det femstjärniga hotellet Crowne Plaza Old City. Det bästa med hotellet var den fantastiska frukosbuffén, som enligt mig är ett måste när man reser. När ska man annars unna sig om inte på semestern. En välfylld frukostbuffé med dagsfärskt bröd och goda bakverk och dessutom en serviceinriktad turk som kommer och fyller på kaffekoppen när den är tom utgjorde den perfekta starten på semesterdagen.

Färgglada kryddor på kryddmarknaden, Istanbul    Turkiskt Te på Pera Palace, Istanbul
Kryddorna på marknanden är många, färgglada och tyvärr dyra. Turkiskt te på Jumeirah Pera Palace.

Och själva staden då? Istanbul som stad är fantastisk, dock skulle jag inte rekommendera att resa i februari. Men visst njöt jag de två timmar som det inte regnade. Annars var man lite småfrusen hela helgen. Men det gjorde inget. Hotellet hade turkiskt bad, bastu och pool som vi utnyttjade mer än väl. Som riktiga turister besökte vi de omtalade monumenten i Old City som ligger mellan Gyllene hornet och Marmarasjön. Det är vackra byggnader med anrik historia. Blå moskén och Hagia Sofya, Hippodromen och Topkapipalatset ligger alla inom en tio minuters radie och det är lätt att sig runt till fots. Den andra dagen promenerade vi över Galatabron där turkar står och fiskar upp dagens middag. Vårt mål var ett glas turkiskt te med kaka på det fina Jumeirah Pera Palace. När man var lagom mätt och glad så kunde man lätt döda några timmar på kryddmarknaden och den stora basaren. Men några fynd gör man inte här. Det är faktiskt ganska dyrt. Speciellt torkad frukt och kryddor, som jag själv hade ställt in siktet på. Om man blir lite småhungrig på eftermiddagen kan man gå in i närmsta butik och köpa ett äpple men var beredd på att betala för det lilla mellanmålet. Ett äpple kostade mig 12 kronor. Men gott var det. Man säger ju att hunger är den bästa kryddan. Så även om det inte blev så mycket kryddshopping på marknaden så fick jag ändå det jag var ute efter där under eftermiddagen.

Äta:
Vill man gå ut och äta rekommenderar jag Asitane, som tillsammans med Kariye Hotel är en restaurerad ottomansk herrgård. Restaurangen specialiserar sig på det fina Ottomanska köket. Med recept som tar en tillbaka 500 år i tiden.

Maten på Asitane är fantastisk,
Maten på Asitane är fantastisk.

Changa är ytterligare ett alternativ att testa. Med den erkända brittiska kocken Peter Gordon som konsult, erbjuder de mervärde och en matupplevelse utöver det vanliga.

Vill man inte spendera så mycket på föda, så kan man alltid ta en kebab. Den kostar runt tjugolappen och man får en riklig portion i bröd med sallad och stark sås. ”When in Istanbul…”

Är man inte jättehungrig eller om man gillar tapas bör man testa meze, som är turkisk plockmat bestående av smårätter. Detta prövas bäst på en ”Lokanta”, som är en folklig restaurang av enklare slag.

Köp hem:
Det som de flesta köper med sig är Turkish Delight som är en geléaktig munsbit. Finns i olika smaker och färger och i kitchiga förpackningar.

De som gillar billiga kläder har en mängd affärer att välja bland i Old City. Moderiktiga är de dock inte.

Hagia Sofya i ett regnigt februari.     Galata Bron
Hagia Sofya i ett regnigt februari.                        Galatabron.

Sevärdheter:
Hagia Sofya, Blå Moskén, Hippodromen, Topkapipalatset, Galatabron och Galata Tower. Stora Bazaren och Kryddmarknaden är några måsten som jag oprickade av under min vistelse.

Ta en paus och avnjut ett glas vin på Istanbul 360 Restaurant. Här kan du njut av både utsikten och det fina folket.

Bra att veta:
Atatürk International Airport ligger nära Old city och det tar cirka 30 minuter med tunnelbanan och kostar 14 kronor.

Sabiha Gökcen International Airport ligger på den asiatiska sidan och härifrån tar det cirka 1 timme att åka med bil, beroende trafik. Det är bra att boka transfer innan, det kostar runt 80 kronor och du blir upphämtad från hotellet.

Valuta: Turkiska lira (1 TRY = cirka 3,80 kronor)

Boka flyg och hotell till Istanbul

Boka flyg till Istanbul

Boka hotell i Istanbul

Kommentera

Please rate*

Din email-adress kommer inte att publiceras. Var snäll och fyll i namn, email och en kommentar.