Vart ska jag resa i Turkiet

Jag minns tydligt när charterresorna till Turkiet startade i slutet på 80-talet. Jag arbetade då på Fritidsresor och vi hade aldrig någonsin varit med om ett så stort intresse för något resmål. De första orterna man reste till var Antalya, Alanya och Kemer. Alanya blev snabbt en favorit hos många och har idag vuxit till en riktigt stor stad.

Vi har tittat på hur utbudet av orter ser ut idag. För det är verkligen inte enkelt att veta vilket av alla ställen man ska välja? Det här är en ”kort-guide” och under månaden så kommer vi att titta närmare på de flesta av orterna. Vi utgår från flygplatserna Antalya, Dalaman och Milas samt nyheten Gazipaza. Tiden som anges mellan parentes är tiden det tar med transfer från flygplatsen.

Antalya-området – flygplats Antalya
Alanya (2-2.30 h) är den största orten på syd- och västkusten och passar dig som söker ett stort utbud av nöjen, shopping, restauranger och stränder. I och runt Alanya finns många koncepthotell som har närhet in till stan.
Side (1 h) blir alltmer populärt. I centrum har du restauranger, butiker samt strand samlat. Promenera på den trevliga strandpromendaden. Större stränder en bit utanför centrum där många koncepthotell ligger.
Kemer (1.30 h) är aning mer sofistikerad med internationell stämning. Mysig ort med småbåtshamn, butiker och restauranger.
Belek (40 min) är resmålet för dig som vill spela golf. Men här finns även härliga långa sandstränder.
Avsallar (1.30 h) är en liten mysig liten ort med fin strand som ligger mellan Alanya och Side. Bra utgångspunkt för utflykter.
Beldibi (50 min) ligger söder om Antalya och är en mysig ort som är omgiven av citruslundar och skogsklädda berg. Passar dig som önskar en lugn semester men ändå aktiv då vandringsleder finns i närheten.
Antalya (30 min) är en underbar stad med en mysig gammal stadskärna. Välj gärna att bo i gamla stan och promenera ner till hamnen och ät middag i solnedgången. Stränder finns på nära håll!

Side
Side är en ort som blir allt mer populär. Charmig strandpromenad, bra shopping och fina stränder.

Avsallar
I lilla Avsalar kommer du livet i Turkiet närmare. Charmigt och avkopplande.

Alanyaområdet – flygplats Gazipasa
Alanya (40 min) ligger på betydligt närmare avstånd. apollo och Ving flyger hit som en nyhet för i år!

Marmarisområdet – flygplats Dalaman
Marmaris (1.30 h) är huvudorten och har en väldigt trevlig marina och härliga gamla basarkvarter. En lång sandstrand gör orten komplett.
Icmeler (1.45 h) ligger 6 km från Marmaris och är en lite lugnare ort med fina stränder. enkelt att ta dolmusbussen in till Marmaris.
Fethiye (1 h) är en mysig stad med vitkalkade hus som ligger i en bukt. Ett relativt stort utbud av restauranger, shopping och nöjen samt härlig strand.
Sarigerme (20 min) är en liten mysig ort med en restauranggata och fin strand. Hit kan du resa med Fritidsresor och bo på bekväma Tropivcal Resort som passar hela familjen.
Ölüdeniz (1.30 h) är en liten mysig ort där du hittar både restaurtanger, shopping och turkiets mest fotograferade strand. Bekväma hotell med Fritidsresor.
Turunç (2.30 h) är en liten fiskeby med avkopplande och genuin atmosfär. Hit reser du med Apollo för en avkopplande semester.

marmaris
Marmaris är en härlig ort med stort utbud. Härliga basarkvarter under tak!

Fethiye
Fethyie är en charmig ort med både bra stränder och stort utbud av bra restauranger och shopping. 

Oludeniz
Till Ölüdeniz reser du med Fritidsresor.

Bodrumkusten – flygplats Milas
Bodrum (40 min) är en Turkiets mest charmiga städer. Närheten till Grekland har inspirerat med vitkalkade hus. Mysiga hamnkvarter, bra shopping och stränder intill staden.
Gümbet (45 min) ligger bara två kilometer från Bodrum. Härliga stränder, restauranger och butiker.
Torba (30  min) ligger på den norra sidan av Bodrum-halvön och är en riktigt mysig och genuin fiskeby. Gör små utflykter till närliggande vackra stränder.
Turgutreis (1 h) är en speciellt ställe eftersom du bor på ett hotell, Xanadu Island, som ligger på en egen ö. Total avkoppling! Hit reser du med Apollo.
Türkbükü (1.15 h) har kallats Turkiets svar på St Trôpez. Lyxigt boende och hög klass på restauranger, barer och shopping som passar dig med krav på komfort. Apollo har resor hit.
Altinkum (1.30 min) är en medelstor badort med flera fina sandstränder, en trivsam strandpromenad och gott om kaféer, barer och småbutiker. Besök charmiga grannorten Didim där det  finns ett grekiskt Apollontempel från 600-talet f Kr. 

Torba
I charmiga Torba kan du ha en lugn och avkopplande semester i genuin miljö. Apollo och Ving har resor hit.

xanadu
I Turgutreis bor du på lyxiga Xanadu Island på en egen ö. Total lyxig avkoppling. Du reser med Apollo.

Man kan ju helt klart säga att utbudet är smått fantastiskt! Så, har du hunnit hitta din favorit?

Boka flyg och hotell till Turkiet

Boka flyg till Turkiet

Boka hotell till Turkiet

Boka weekendresa till Turkiet

Boka charterresa till Turkiet

23 Responses to Vart ska jag resa i Turkiet
 1. Inga-Britt Sälgström Svara

  Hej, vi är ett gammalt par på 87 resp 81 år. Vi skulle vilja åka till något ställe där hotellet ligger vid stranden – vi har svårigheter att gå – gärna med en strandpromenad. Kan du rekommendera någon lamplig plats?????

  • Hallin Svara

   Inga-Britt Sällström: Hejsan, jag tror att ni skulle tycka om Side. Välj gärna ett hotell som ligger båda nära stranden och nära centrum så är det inte långt att gå. Ett trevligt hotell är Sunprime Dogan Side Beach som ligger precis vid stranden men de har även en härlig pool och restaurang på hotellet om man skulle vilja äta där. Jag föreslår en resa i början av maj eller slutet av september då det är en behaglig värme i den här delen av Turkiet. Om du vill ha mer information så kontakta gärna någon av våra säljare på telefon: 0771-92 92 92. /Hallin

 2. P-E Rångefors Svara

  Hej Maggan, Med din enorma erfarenhet från och om Turkiet, så måste jag få fråga dig om,..(om du har några BRA erfarenhetstips)…om stället vi ska åka till i aug-2013.Sendido Golden Bay tror jag det hette,i närheten av Alanya.Vi är två par i 55-60 års åldern som hoppas att vi valt ett bra ställe, MEN man vet ju aldrig, Vad tror eller vet du om den platsen?? Mvh Pererik.

  • Hallin Svara

   P-E Rångefors: Hej Per-Erik, Nu har jag tittat närmare på hotellet ni valt, Sentido Golden Bay. Det är ett nybyggt hotell med mycket hög klass med all inclusive. Jag kan tänka mig att maten kommer smaka riktigt bra vilket den brukar göra på all inclusive-hotellen som har hög standard, precis som det hotell ni valt. Det ligger två mil väster om Alanya med en egen strand framför. Jag tror inte att det finns så mycket i omgivningarna men hotellet bjuder ju på en hel del aktiviteter. Om ni önskar att se något annat för en dag så föreslår jag att ni åker in till Antalya istället för Alanya. Det är en väldigt mysig stad. I den gamla stadskärnan slingar sig gränder med små hantverksbutiker. Promenera hela vägen ner till hamnen och ät er lunch där. Jag är säker på att det går bussar utanför hotellet annars kan en taxi också fungera. Det brukar inte kosta så mycket. Ser även att hotellet har fria bussar till Alanya två gånger per dag så om ni även skulle vilja åka dit så fungerar ju det utmärkt! Jag hoppas ni får en härlig semester!

 3. Marina Englund Svara

  Hej!
  Måste fråga dig ang när man ska åka till Turkiet? Hade tänkt åka med hela familjen i augusti v 32. HAr fått nu kalla fötter för att en del har sagt att det är 54 grader o att man inte kunde gå ut fören vid 16.. Åker med barn i ålder 6,8,15,19. Vad tror du?
  Med vänlig hälsning
  Marina

  • Hallin Svara

   Marina Englund: 54 grader låter väl häftigt. Men visst är det varmt i Turkiet precis som det är i de flesta Medelhavsländer i augusti. Det man ska göra är att lära av de som bor där. Alltså vara ute på förmiddagen, ta en lång lunch i skuggan med siesta efteråt för att sedan gå ut på eftermiddagen igen. Turkiet är ett våra mest populära resmål och många åker dit år efter år. Men om man håller sig i skuggan under de varmaste timmarna och dricker mycket vatten så bör inte värmen vara något problem. De allra flesta lägenheter har air condition vilket svalkar skönt på natten!

 4. Ted Svara

  Jag ska eventuellt åka till den enda populära platsen du inte har med på listan, nämligen Kusadasi.

  Vad vet du om Kusadasi? Och varför är det inte med på din lista?

  • Hallin Svara

   Ted: Det var verkligen en berättigad fråga : ) Hur kunde jag missa det. Har faktiskt varit där en kort visit en gång med båt från Samos. Det jag minns är att det är en ganska stor stad med ett stort utbud av shopping och aktiviteter samt många bra restauranger. De bästa stränderna ligger en bit utanför centrum men det är väldigt enkelt att ta sig dit med dolmusbussarna som brukar gå med täta turer. Jag hoppas att ni får en fin semester och om du vil så får du gärna återkomma och berätta mer så vi även får med Kusadasi i bloggen!

 5. Sonja Svara

  Hej
  Vad skulle du rekommendera till en familj med två pojkar 10år och 14 vi skulle åka till alanya men fick kalla fötter efter allt mag sjukan som små barnen och vuxna fått där shopping är ett stort intresse till oss
  och en sista fråga vad tycker di om cesme?

  • Hallin Svara

   Sonja: Tyvärr har jag inte varit Cesme men jag tycker ni ska åka till Side. Det är otroligt mysigt nere vid hamnpromenaden och det är riktigt bra shopping. Vill man shoppa mer så kan man åka en dagstur till marknaden i Manavgat varje måndag. Här har jag skrivit mer och har en hel del tips: http://blogg.resia.se/2013/03/14/side-allt-mer-populart/

 6. Camilla Svara

  Hej!
  Vi har bokat en resa till turkiet, vi ska bo i Alayna!
  Vi åker den 10 okt,nu är det så att en del har kommenterat om vädret,är det osäkert väder då?
  Mvh Camilla

  • Hallin Svara

   Camilla: Turkiet är ett av de ställena som är det bästa att åka till om man vill till Medelhavet i oktober. Det kan vara större risk för regn generellt i oktober men oftast är vädret härligt och cirka 25 grader på dagen och 15 på natten. Om det regnar så brukar det bara vara någon enstaka dag. Ta med en kofta om kvällarna blir kyliga och hoppas ni får en härlig resa!

 7. Sabine Robé Svara

  Hej jag undrar vart i Turkiet man ska åka med en 3 åring och en 7 åring om man vill att de ska kunna bada i havet och inte bara i poolen. Har varit på seven seas side förra året men stranden va inte bra

  • Hallin Svara

   Sabine Robé: Konstigt, jag svarade dig men svaret tycks ha kommit bort?! Jo, Side är en härlig ort men stränderna är kanske inte de bästa. Vill du ha bättre stränder så föreslår jag Icmeler med fly till Dalaman. Det går charter dit också! Icmeler är en lugn och härlig badort och vill man ha mer liv och rörelse så kan man ta dolmus-bussen in till Marmaris på 10-15 minuter. Här kan du läsa mer: http://blogg.resia.se/2013/03/23/marmaris-och-icmeler/
   Andra orter som har bra stränder är Fethye och Öludeniz med Turkiets bästa strand!

 8. Sabine Robé Svara

  Går det charter även i från någon flygplats i Norrland eller måste man ta sig till Stockholm . Bor nämligen i Övik

  • Hallin Svara

   Sabine Robé: Har tittat på utbudet nästa sommar och det är så att de flesta flygen från Norrland går till Antalya och de orter som ligger i närheten. Ser dock att Fritidsresor flyger till Bodrum från Umeå som är riktigt trevligt. Här kan du läsa mer om det: http://blogg.resia.se/2013/03/26/bodrum/#.UmUXWnBSh8E

 9. Sabine Robé Svara

  Hur är det i ineckum för mindre barn om man ser till stränderna. Hittade nämligen en resa dit som skulle passa familjen och ett hotell som verkade lämpligt. Tänkte även höra om det finns nåt shopping utbud där att tala om. Tack på förhand

  • Hallin Svara

   Sabine Robé: Där har jag tyvärr inte varit men vad jag förstår så är det en ”förort” till Alanya. Stranden sägs ska vara fin men orten är nog ganska lugn, några restauranger och caféer men inte så mycket shopping! Bäst utbud får ni i Alanya dit det tar 30 min med bussen. Personligen är jag mer förtjust i området Marmaris och Icmeler men Alanya är ju oerhört populärt!

 10. Anneli Svara

  Hej
  Vi har varit i Turkiet några gånger med små barn och tyckt all-inclusive varit toppen. Nu börjar barnen bli större och vi börjar bli trötta på stökiga, omysiga buffemiddagar. Idealet skulle vara att bo på all-inclusive för lunch, glass, snacks, underhållning etc men att sen gå ut och äta på en vanlig restaurang på kvällen. Problemet verkar var att all-inclusive hotellen konkurerar bort de vanliga restuarangerna. Dalyan är en urmysig by, finns det något liknande fast med all-inclusive , strand, shopping och restauranger?
  Hälsningar Anneli

  • Hallin Svara

   Annelie: kan förstå din önskan om att utforska mer när barnen börjar bli större. Turkiet är ju ett av de länder där all inclusive verkligen har blivit populärt. Trots att det är ett land med så mycket god mat! Jag har tyvärr inte varit i de mindre orterna, inte heller Dalyan som ni har varit i. Jag skulle kunna tänka mig att andra orter i närheten som är mysiga är Turunç och Ölüdeniz. Annars kanske man vill ha en lite större ort med mer utbud, då hade jag satsat på Bodrum dit alla som åker verkar så nöjda! Här kan du läsa mer om Bodrum: http://blogg.resia.se/2013/03/26/bodrum/

 11. […] presentationen av Turkiska sydkusten skrev jag att Alanya är det största resmålet på Turkiets sy... blogg.resia.se/2013/03/13/alanya-att-se-och-gora
 12. John Svara

  Hej!

  Vart åker man om man gillar lugn och ro fina stränder kanske allinclusive eller resturanter med fräsh vegetarisk mat ? Kanske inte så mycket turister, och när är det bäst att åka till turkiet vilka månader? Ingen shopping inget nattliv. 🙂 Tack

  • Hallins reseblogg Svara

   Hejsan,

   Jag undrar om du inte skulle gilla Içmeler som är en ganska lugn ort med fin strand. Här finns dock en del restauranger och om man önskar ett större utbud så kan man ta en dolmos-buss in till Marmaris (7-8 km) som är en större stad. En annan ort man kan välja är Fethye som visserligen har en del turister men känns väldigt genuin. Härifrån kan du åka till den fantastiska stranden Öludeniz som verkligen är något extra. Turkiet har en ganska lång säsong med tanke på att det ligger så långt söderut. Det är lugnast här i slutet av april och i maj och därefter mitten på september och oktober. Under högsäsong blir det naturligtvis mer folk och temperaturen stiger ganska rejält. Hoppas du fick lite tips!

Kommentera

Din email-adress kommer inte att publiceras. Var snäll och fyll i namn, email och en kommentar.