Stadsvandringar i Stockholm

I Göteborg har jag varit på flera stadsvandringar, både dramatiserade och med traditionell guidning. Det är otroligt intressant att ”lära känna” sin egna stad och få historier berättade för sig som man inte hade någon aning om.

I Stockholm har jag ännu inte varit på någon guidning men det finns ett stort urval. Här är några tips:

Stieg Larssons Millennium
Här i Sverige så har väl de flesta vid det här laget läst böckerna. Följ med på vandringen på Engelska som går i LIsbeth salanders fotspår. Vandringarna på lördagar kl. 11.30 samt 14.00 tar 1,5–2 timmar och kostar 120:. Biljetter köps direkt av Stockholms Stadsmuseum vid Slussen eller på Ticnet. Samling vid Bellmansgatan 1.

Stadsvandring i Gamla Stan
Vem var Stockholms värsta granne? Varför blev drottningen älskare brutalt ihjälslagen? Vem var mer utfryst än bödeln som var så illa omtyckt? Varför berättar vi Bellmanhistorier? Varför är BLÅ hallen RÖD? I den här vandringen möter guiden upp i historiska kläder och berättar på ett underhållande sätt om Stockholms personer, platser och byggnader.Samling vid Stortorget vid entrén till Nobels museum. Biljetter kostar 150:- och förbokas här.

Stadsvandring-gamla stan

Kunglig stadsvandring
Här får du se viktiga platser för kungahuset och den svenska monarkin. Du besöker Slottsbacken där kungarna red ner efter kröningarna. I Storkyrkan får man veta mer om dess fascinerande historia. Under vandringen får man även veta mer om slottet och Riksdagshuset. Vid Stortorget får man höra historien om Gustav Vasas fars avrättning. Här kan du läsa mer och boka biljetter.

Spökvandring på Södermalm
Södermalm var länge platsen för fattigdom i Sverige. Här finns platserna från häxtiden eller det stora oväsendets tid som det då kallades för. På platsen för Katarina kyrka så brändes de avrättade från Stockholms blodbad. Här skedde den första dokumenterade avrättningen i Stockholm. Det var längs Götgatan som de dödsdömda transporterades och publiken jublade. Kusligheter, liktåg samt spökerier presenteras på denna vandring som genomförs i sommar under juni-augusti. Samling vid Stadsmuseets entré vid Slussen.

Medeltida Stockholm
Under den här vandringen får du veta var de mest viktiga platserna låg, helvetet, kloster, de rikas plats, tyskarnas Stockholm. Hur levde människor under medeltiden i Stockholm? Vilka sjukdomar var vanligast? Det och många andra andra frågor får du svar på här. Biljetter kostar 140:-, barn 5-16 år 60:- och köps på Ticnet. Vandringen vara i drygt en timme. .

Pubvandring
Vill du lära dig mer om Gamla Stans pubar och uppskattar olika ölsorter så ska du följa med på pubvandringen. Promenaden går till tre pubar där du får smaka sju olika sorters öl samt tilltugg. Biljetter kostar 590:- och köps på Ticnet.

Kommentera

Please rate*

Din email-adress kommer inte att publiceras. Var snäll och fyll i namn, email och en kommentar.